mozgás
#Mozgás

Testmozgás tizenéveseknek

2011.04.20.
3 perces olvasási idő

Szükséged van testmozgásra, hogy megtartsd az egészséged. De mi történik akkor, ha figyelmen kívül hagyod a testmozgás fontosságát, s még nyáron is a számítógép előtt ülsz, és játszol a barátaiddal?

Akkor hízni fogsz. Ha majd elkezdődik a tanév és az első nap reggelén próbálod felvenni a farmerod, rájössz, hogy alig tudod felhúzni a cipzárt. Kérdezed, hogy mi tévő légy? Ez egyszerű, állj fel a számítógép mellől és mozogj többet, hogy jó kondiban tartsd magad. Sétálj, ússzál, biciklizzél. Ha meg esik az eső, akkor fuss egyhelyben mialatt TV- t nézel.

Nos, figyelj…. és tegyél lépéseket önmagadért! Ha közel van az iskolád, gyalogolj oda és haza minden nap, ne buszoz, vagy ne kérj autós fuvart. Ha tényleg messze van az iskolád, akkor legalább a buszmegállóig sétálj el, ne pedig autózz. Testnevelés órán, ha a tanár szabad foglalkozást biztosíts, akkor is fuss néhány kört a pályán. Iratkozz be az iskola aerobic vagy úszó foglalkozásaira, ami délutánonként van.

Mire eljön a Mikulás, addigra visszanyered régi súlyodat anélkül, hogy változtattál volna az étrendeden. Sokkal energikusabbnak és erősebbnek érzed majd magad és jól érzed magad a bőrödben. A ruháid jobban fognak illeszkednek rád, és az a farmer, amit szeptember elején próbáltál magadra húzni, most még egy kicsit laza is. Hát nem nagyszerű, hogy ismét aktív életet élsz?

Miért fontos a testmozgás?

A testmozgás erősíti a szív-, és az érrendszert. Az mozgás egy fizikai tevékenység, amely növeli a pulzusszámot és magasabban tartja az, egy bizonyos ideig. Felgyorsul a légzés, így több oxigén jut be a szervezetbe, több oxigén jut el a szívbe és az izmokba. Az oxigén, ezáltal hatékonyabban tud dolgozni és egészségesebbek maradunk.

Az testmozgás nemcsak, hogy fitten tart, de segít leküzdeni a stresszt is. Többet mosolyogsz és kevesebbet panaszkodsz majd. Tanulmányok igazolják, hogy a hasi zsírlerakodás egyik oka a stressz. Mit lehet ellene tenni? Mozogni!

Szellemi leterhelés után jót tesz a fizikai leterhelés. Tehát tanulás után végezz valamilyen gyakorlatot. Meglátod, jobban fogod érezni magad, mert a rendszeres mozgás miatt az agyadban lévő egyik vegyi anyag, az endorfin (boldogság-) hormon szabadul fel. Ez a bizonyos hormon, felelős a jó közérzetért.

Egyes rákfajták kialakulásának kockázatát is csökkenti a rendszeres testmozgás.

Van-e olyan fajta testmozgás, amely során a saját súlyomat cipelem?

Igen, minden olyan mozgási forma, ahol a lábadon állsz, és közben mozogsz, ilyen. Mint például a gyaloglás, az aerobik, a tánc, a tenisz, a lépcsőzés és a futás. A gyakorlatok során új csontsejtek képződnek, a csontok szilárdságát erősítve. Ez különösen fontos a tinédzserek számára, hisz ebben a korban nőnek csontjaik a legtöbbet.

Mivel kezd el a testmozgást?

Az első testmozgási forma valami könnyű legyen. Ne egyből az aerobic- kal kezdj. Mivel el van szokva a szervezeted a mozgástól, ne terheld meg egyből. Szépen fokozatosan haladj a könnyűtől a nehezebbig. Vegyél egy edzőcipőt és kezdj el sétálni. Jó móka, és ingyen van. Sétálj a környéken, a helyi bevásárlóközpontig és vissza vagy az iskolában a sportpályán.

Ha a gyaloglás unalmas számodra, akkor biciklizz, ússz vagy fuss. De ezeket kombinálhatod is. Az a lényeg, hogy azt válaszd, ami tetszik és jó neked.

Olyan időpontot válassz a testmozgásra, ami jó neked!

A legjobb időpont a mozgásra, az, amikor ébernek és energikusnak érzed magad. Ez abban segít, hogy a testmozgás még mókásabb és könnyebb legyen számodra.

Mozogj együtt a barátoddal!

Ha unalmasnak találod egyedül a testmozgást, akkor hívd meg a barátodat is. Tartson veled! Az ember egy társasági lény, könnyebb olyannal dolgozni, akit szeretsz. Ösztönzően fogtok egymásra hatni és tudsz majd valakivel beszélgetni, nevetni edzés közben. Egyes tanulmányok azt igazolják, hogy ha társaságban mozog az ember, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem hagyja ott a programot.

Csatlakoz a délutáni edzéshez az iskolában!

Ha magadtól nem tudod, hogy mit csinálj, ha szükséged van utasításra, hogy milyen mozdulatból, mikor, hányat, mennyi ideig csinálj, akkor menj el az iskolában lévő délutáni foglalkozásokra. Akár aerobic óráról van szó, akár úszásról, röplabdáról, kosárlabdáról vagy fociról. Attól függ, hogy milyen lehetőségek vannak az iskoládban és, hogy te mit szeretsz. Ott az edző a megfelelő instrukciókat elmondja neked.

Építsd meg a saját edzőtermedet otthon!

Ha mégis szeretnéd az edzést egyedül végezni, akkor otthon hozz létre egy kis tornatermet. Az otthoni testedzés előnye az, hogy te diktálod saját magadnak a tempót és úgy osztod be az idődet, ahogy te akarod. Ha mégis kell valaki, aki megmondja, hogy mit csinálj, de otthon szeretnél mozogni, akkor vegyél egy oktató DVD-t. Mielőtt egy vagyont költenél különböző súlyzókra meg gépekre, nézz szét a helyi újságban lévő apróhirdetések között vagy a neten.

Az otthoni edzőterem kellékei lehetnek:

  • jóga szőnyeg a nyújtáshoz
  • könnyű, kézi súlyzók
  • expander (rugós, két kézzel ki kell húzni) az erősítéshez
  • oktató DVD
  • fitnesz labda, mellyel nyújtható a hát alsó része és közben a has dolgozik, előszeretettel használják a gyógytornászok
  • egy olyan tükör, melyben tetőtől talpig benne vagy, segít ellenőrizni a helyes testtartást nyújtáskor és más gyakorlatok végzésénél

A gyerekek és a fiatalok a hét kb. három napján 60 percet mozogjanak.

Ne vidd túlzásba!

Bár a rendszeres testmozgás szükséges az egészség megőrzése érdekében, de nem szabad túlzásba esni. A túl sok mozgás megerőltetheti a szervezetet, ami betegségek kialakulásához és balesetekhez vezethet.

Az ilyen betegség tünetei lehetnek:

· nyugalmi helyzetben magas pulzusszám

· alvási nehézség

· kimerültség

Ha az adott gyakorlat nehéznek tűnik, vegyél vissza az időből és/vagy az intenzitásból.

Válassz kedvedre!

Nézd meg a következő listát és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb mozgási formát. Többet is választhatsz. Készíts egy ütemtervet egy hétre, hogy melyik napokon tudod megvalósítani a napi 60 perces edzést. Írj le egy programot, hogy mikor, mit, hányszor vagy meddig csinálsz. Mindezt vezesd fel egy naptárba. Ellenőrizd le minden nap, hogy teljesítetted- e a felírt követelményeket.

Íme, a lista:

o aerobic
o tollaslabda
o kosárlabda
o kerékpározás
o tánc (jazz, hip- hop, modern, swing)
o golf
o túrázás
o gyaloglás
o úszás
o szobabiciklizés
o vízi aerobic
o hoki
o futball
o tenisz
o atlétika
o birkózás
o futás vagy kocogás
o síelés
o lépcsőzés
o spinning

Persze, ha találsz olyan mozgási formát, ami tetszik és nincs rajta a listán, akkor válaszd azt. Csak az a lényeg, hogy szeresd és légy kitartó.

(M. T.)