futás
#Mozgás

5 km-es futóterv kezdőknek is

2023.02.16.
3 perces olvasási idő

A legtöbb futóedző egyetért abban, hogy az 5 km nagyszerű kezdőlöket lehet a futással ismerkedőknek, hiszen egy kis gyakorlással és kitartással könnyen teljesíthető. Külön motiváció lehet, hogy 5 km-es futóversenyeket rendszeresen rendeznek a nagyobb városokban, amire akár te is benevezhetsz. Megmutatjuk neked, hogyan láss hozzá, és hogyan kerüld el a buktatókat. Célvonalba juttatunk 8 hét alatt.

Az első mérföldkő

Amikor elkezded, légy türelmes magaddal és emlékezz rá, hogy időbe telik, amíg hozzászoksz az új edzéstervhez. Kezdő futóként nagyobb erőfeszítést igényel egy magas intenzitású mozgásformába kezdeni. Állíts fel ésszerű célokat magadnak, és ragaszkodj a tervedhez legalább néhány hétig, hogy meglásd, neked való-e a futás.

Ha olyan típusú ember vagy, akinek másoktól is szüksége van motivációra, keress egy barátot vagy egy futócsapatot, akikkel minden egyes nap ugyanabban az időben futsz. Mondd el mindenkinek, hogy futsz, és találj egy versenyt, amire benevezhetsz. Mondd el a családodnak és a barátaidnak, hogy ez a te elhatározásod, és szükséged van a támogatásukra.

Végül bizonyosodj meg róla, hogy megfelelően felkészültél: cipő, időjárásnak megfelelő öltözet és lányoknak egy jó sportmelltartó, ezek alapvetőek. Ami a futócipőket illeti, elkerülhetetlen, hogy felkeress egy sportboltot, hogy megtudd, a te lábadhoz melyik cipő illik a leginkább. A cipő a legfontosabb dolog a futásnál.

Természetesen, amikor fizikai edzésnek kezdőként vágsz neki, ajánlott végiggondolni, hogy van-e valamilyen egészségügyi kizáró oka annak, hogy fuss. Ha bizonytalan vagy, felkeresheted a háziorvosodat is ezügyben.

Szóval felöltöztél, indulásra kész vagy. Most mi következik?

Az 5 km-es futóterv

Legalább heti 3-szor ajánlott futnod, de lehetőség szerint próbálj meg bezsúfolni 4 futást az idődbe. Minden edzésnek 30-40 percnyi futás, valamint séta kombinációját kell tartalmaznia. Próbáld meg hétről-hétre növelni a teljesítményedet, maximum heti 10%-kal. Ez egy jó módszer arra, hogy elkerüld mind a túledzést, mind pedig a sérülést. Ha csapatban futsz, akkor a legjobb, ha három beütemezett csoportos futást, és egy egyénit teljesítesz hetente.

Első hét

Cél: Sétálj 90 másodpercet, kocogj vagy fuss 60 másodperces időintervallumokban, aztán pihenj. Az időintervallumos edzés a magasabb és alacsonyabb intenzitású mozgásokat kombinálja. Ismételd az intervallumokat, amíg el nem éred a 30 percet.

Tűzd ki a célodat: Minden futó más ok miatt választja ezt a sportot, egyesek fogyni akarnak, vagy egészségesebben élni, mások pedig jótékonysági céllal, hogy felhívják a figyelmet valamilyen fontos társadalmi kérdésre. Döntsd el, mik a te céljaid, és ragaszd ki őket a hűtőre, mint egy emlékeztetőt!

Második hét

Cél: Növelni a futási időt 2 perccel, csökkenteni a séta hosszát egy percre. Legyen egy kicsit intenzívebb az edzésed.

Csodás motiváló: máris a második lépcsőfokra értél. Egy hét alatt is láthatod a fejlődést az állóképességeden. Emellett pedig fontos az is, hogy nem adtad fel, hiszen elérkeztél a második héthez, amikor egy újabb próbát kell kiállnod. Motiválj másokat is a kitartásoddal, csak így tovább!

Harmadik hét

Cél: Fuss 3 percet, sétálj egyet, 30-33 percen keresztül. Extra kihívásként próbáld növelni a tempót az egyik intervallum alatt.

Lehetséges buktató: kiszáradás. Figyelj arra, hogy fogyassz elegendő folyadékot. Próbálj meg indulás előtt egy órával fél liter vizet meginni, és így a futás egész ideje alatt elkerülheted, hogy a torkod kiszáradjon. Vihetsz magaddal is innivalót, ha nem zavar az edzésben.

Negyedik hét

Cél: 4 percet futni, egy percet sétálni, 30-34 percen keresztül. Extra kihívásként válassz olyan útvonalat, ahol dombok, emelkedők vannak. Nem árt, ha a futók menetrendjében dombos szakasz is szerepel, mert ez egy nagyszerű módja az erő és az állóképesség növelésének, míg el nem érik a céljukat. Próbálj beiktatni ismétlődő szakaszokat dombról le és dombra föl, de a mérték maradjon 10% (a teljes edzés 10%-a).

A sebesség nem elsődleges: az edzők azt tanácsolják, ne arra fókuszálj, hogy milyen gyorsan végzel az edzéssel, hanem a célvonalra. Emlékeztesd magad arra, hogy az általad futott idő mindig az egyéni legjobb időd lesz, mindegy, mikor futsz.

Ötödik hét

Cél: 5 percnyi futás, és egy perces séta. Ezen a héten válassz egy szeles napot és fuss a széllel szemben.

Vizualizációs tippek: egy 5 perces futási szakasz már hatalmas kihívás egy kezdőnek. Azt tanácsoljuk, hogy játssz egy játékot magaddal, például számolj meg minden sárga dolgot, amit látsz, az 5 perces futási idő alatt, azért, hogy lefoglald az elmédet, és motivált maradhass.

Hatodik hét

Cél: Próbáld a futási idődet 7 percre növelni, a séta pedig maradjon 1 perces. Ha nehezíteni szeretnél, akkor fuss könnyű karsúlyokkal.

Lehetséges buktató: sérülések. A futási sérülések skálája széles, a futótérdtől (patelofemorális szindróma) a talpi íngyulladásig, ami a lábboltozat alatti vastag, rostos szövet gyulladása. Amikor könnyebb sérüléssel bajlódsz, alkalmazz házi gyógymódokat, ami enyhíti a tüneteket (pl. a jegelés segíthet), ám komoly fájdalmak esetén fordulj orvoshoz. Mindkét esetben függeszd fel az edzést és pihentest a fájó testrészed.

Hetedik hét

Cél: A futási időt növeld 9 percre, a séta még mindig 1 perc. Ezen a szinten a futásnak 27 percnek kell lennie összesen - már majdnem ott vagy!

Oldalnyilallás: az oldalnyilallás, nem más, mint egy izomgörcs a rekeszizomban, ami gyakran jelentkezik kezdő futóknál, vagy evés utáni futásnál. Nincs rá meghatározott gyógyír, de állj meg, lélegezz mélyeket, aztán vedd fel újra a tempót. Próbálj nem enni egy órával a futás előtt.

Nyolcadik hét

Cél: ez a verseny napja. Próbálj meg 10 percet futni, és sétálj egy percet.

Csodás motiváló: a legjobb motiváló erő a póló és a medál a verseny napján! Legyél büszke magadra, éppen most futottad le az első 5 kilométeredet!

(KamaszPanasz - Sz. L.)