Mozgás, futás

#Mozgás #futás

42 db cikk a témában

Az ortopédus tanácsai a futószezonra
#térd
2024.04.22.

Az ortopédus tanácsai a futószezonra

Tavasszal sokan belevágnak a szabadtéri futóedzésekbe, amelyek azonban felkészülés nélkül akár sérülésekhez is vezethetnek. Dr. Dobos Márta, ortopédus a felkészülés és szükség esetén a kivizsgálás, kezelés jelentőségére hívja fel a figyelmet.

A bokaficam tünetei és kezelése
#bokaficam
2024.04.03.

A bokaficam tünetei és kezelése

Bokaficam akkor keletkezik, amikor a boka a normális tartományon kívül hátrafordul. Ennél a mozgásnál az ínszalagok megnyúlnak és elszakadnak. Ezek a szalagok erős rostszövetek, melyek a csontokat kötik össze, valamint megerősítik és megtámasztják az ízületeket. Néha az erek is elszakadnak, ami vérzést okoz.

Hogyan fuss télen?
#tél
2024.01.21.

Hogyan fuss télen?

Tudtad, hogy a hideg időben való futás elűzi a téli depressziót, energiával tölt fel, illetve garantálja, hogy jó formában kezdd a fürdőruha szezont? Íme, a legfontosabb szabályok, melyeket betartva élvezni fogod a futást!

Kocogás a téli depresszió ellen
#tél
2023.12.08.

Kocogás a téli depresszió ellen

A boldogság ingyen van, de meg kell dolgozni érte - lényegében így foglalható össze a gyakorló pszichológus, családterapeuta több éves, a pozitív pszichológia kutatásában szerzett tapasztalata, amelyet sokaknak - különösen mostanság, a téli depresszió időszakában - tanácsos fontolóra venni, miközben reggelente kényszeredetten kikecmeregnek a jó meleg ágyból.

Biztonsági tippek a hidegben futáshoz
#futás
2023.10.27.

Biztonsági tippek a hidegben futáshoz

A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy be kéne fagyasztani a futást. Sőt, a hideg időben történő futás elűzi a téli depressziót, energiával tölt fel, illetve garantálja, hogy jó formában kezdd majd a fürdőruha szezont.

Futás ősszel és télen
#fitt
2023.10.22.

Futás ősszel és télen

Az őszi és téli hónapokban nehezebb futni: sötét van és hideg. Amikor hideg van, akkor az izmaid kevésbé hatékonyan tudnak mozogni. Ilyenkor fontos, hogy hosszabb ideig melegíts be és végezz nyújtásokat. Ezeket a gyakorlatokat még házon belül, a melegben végezd el, a bemelegedett izmok segítenek a sérülések elkerülésében.

Futás ebédidőben
#ebédidő
2023.09.26.

Futás ebédidőben

A legtöbbünk délelőtt tíz óra magasságában van aznapi teljesítőképessége tetőpontján, ám a legkevesebben büszkélkedhetnek azzal, hogy a munkanap kellős közepén testmozgásra adhatják fejüket – hacsak nem profi sportolóként vagy szabadúszóként éri őket a dolgos munkanap.

7 edzéstipp kezdő futóknak
#kezdő futó
2023.05.22.

7 edzéstipp kezdő futóknak

Ha most kezdtél el rendszeresen futni, akkor érdemes átgondolni, hogy mennyire tudatosan vágtál bele ebbe az edzéstípusba. Kezdő futóknál sok olyan kérdéses dolog van, amire csak a kitartó edzések során, lépésenként derül fény. Íme, egy kis segítség, ha sikereket szeretnél elérni, akkor kövesd az alábbi, kezdő futóknak szóló tippeket!

Így kezdj neki a mozgásnak, ha túlsúllyal küzdesz
#túlsúly
2023.03.24.

Így kezdj neki a mozgásnak, ha túlsúllyal küzdesz

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód szerves része. Akár a fittség megőrzése, akár betegségmegelőzés, akár különböző problémák kezelése - pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség - miatt szánja rá valaki magát az edzésre, fontos, hogy bizonyos szabályokat betartson, különösen akkor, ha túlsúllyal küzd. Pancsó Gergely, személyi edző elárulta, vajon miként kezdjen neki a sportolásnak az, akin van jó néhány kiló súlyfelesleg.

5 km-es futóterv kezdőknek is
#futás
2023.02.16.

5 km-es futóterv kezdőknek is

A legtöbb futóedző egyetért abban, hogy az 5 km nagyszerű kezdőlöket lehet a futással ismerkedőknek, hiszen egy kis gyakorlással és kitartással könnyen teljesíthető. Külön motiváció lehet, hogy 5 km-es futóversenyeket rendszeresen rendeznek a nagyobb városokban, amire akár te is benevezhetsz. Megmutatjuk neked, hogyan láss hozzá, és hogyan kerüld el a buktatókat. Célvonalba juttatunk 8 hét alatt.

Stresszoldás futással
#futás
2022.11.13.

Stresszoldás futással

A legtöbben nem fordítanak elég figyelmet a mentális és fizikai egészségükre. Akár egyedül, akár barátokkal futunk, zenét hallgatva vagy csendben, a mozgás mindenképpen segít abban, hogy közben átértékeljük az aznapi gondokat és megtaláljuk a megoldást. A futás és más kardio edzések a nap végén segíthetnek abban, hogy jobb legyen a közérzetünk és ilyenkor csak magunkra figyeljünk.

Miért épp a futás?
#futás
2022.10.20.

Miért épp a futás?

A rendszeres testmozgás fontosságát nem lehet eleget hangoztatni. Ha másra nincs is időnk, lábaink mindig "kéznél vannak": a futás az egyik legegyszerűbben végezhető testmozgás, ám van néhány, a köztudatban tévesen élő hiedelem vele kapcsolatban. Tényleg okosabbak is lehetünk általa? A szex komolyan elnehezíti lábainkat, és a futás nem biztos, hogy fogyást is eredményez? Nézzük szépen sorban...

Miért és hogyan fuss?
#futás
2022.06.29.

Miért és hogyan fuss?

Azért, mert formába hozod magad vagy mert nő a teherbíró képességed? Mindkettő igaz. A futást mégse ezért válaszd! Nem az a lényeg, hogy jó formában leszel, hanem, hogy egészséges, laza és vidám leszel utána!