kezdő futó
#Mozgás

7 edzéstipp kezdő futóknak

2023.05.22.
2 perces olvasási idő

Ha most kezdtél el rendszeresen futni, akkor érdemes átgondolni, hogy mennyire tudatosan vágtál bele ebbe az edzéstípusba. Kezdő futóknál sok olyan kérdéses dolog van, amire csak a kitartó edzések során, lépésenként derül fény. Íme, egy kis segítség, ha sikereket szeretnél elérni, akkor kövesd az alábbi, kezdő futóknak szóló tippeket!

1. A megfelelő cipő

Amint elindulsz a futóvá válás útján, az egyik legalapvetőbb dolog, amire szükséged lesz, az egy pár jó edzőcipő. Fontos, hogy megtaláld a lábadhoz megfelelően illeszkedő fazont, de ugyanilyen fontos szerepet játszik a cipőválasztásban a futási stílusod is. Egyeseknek akár évekbe is telhet, mire megtalálják az ideális cipőt, ami egyben kényelmes, és a teljesítményt is javítja. Ne habozz, menj el a közeli sportszaküzletbe, és keresd meg a tökéletes edzőcipőt!

2. Ügyelj a technikára

Felemelt fej, karok a test mellet, plusz kipihent test és sok-sok energia. Ezek az összetevők szükségesek a helyes futótechnikához. Ha odafigyelsz a technikádra, hatékonyabban és eredményesebben fogsz futni, vagyis kisebb megerőltetéssel gyorsabban futhatsz.

3. Fokozatosan nehezítsd az edzéseket

Egy hónapon belül le akarod futni a maratont úgy, hogy eddig még sosem futottál 10 kilométernél többet? Gondold át inkább újra! Az edzések fokozatos nehezítése szerves részét képezi a sérülések megelőzésének. Soha ne növeld a heti távolságot 10%-nál többel az előző hetihez képest. A legjobb, ha az első komolyabb táv előtt 6-12 hónapig edzel, így megszerzed a megfelelő erőnléti állapotot és a technikád is kifinomultabbá válik.

4. Erősítsd a tartóizmaidat

Tudtad, hogy ha erősíted a tartóizmaidat, csökkentheted a sérülések veszélyét és jobb futóvá válhatsz? Az olimpiai futók odafigyelnek, hogy a mindennapi tevékenységeik is erősítsék az izmaikat, mert hatalmas különbséget jelent a teljesítményükre nézve. Szóval építs be a napi rutinodba olyan gyakorlatokat, mint például a hídtartás. Egyszerűnek hangzik, de vajon meg tudod csinálni helyesen?

5. Keresztedzés

Vannak futók, akik számára a rendszeres edzés kizárólag a futásból áll. A tapasztalatok szerint közöttük gyakrabban fordul elő - legalább évente egyszer -, hogy sérülés miatt ki kell, hogy hagyjanak egy hosszabb időszakot. Vannak azonban olyan futók is, akik keresztedzést végeznek, tehát súlyt emelnek, állóképességet javító feladatokat végeznek, alkalomadtán még úsznak is. Ezek a futók nem sérülnek le. Hogy miért? Akik keresztedzést végeznek, oly módon erősítik az izmaikat, hogy közben a futáshoz használatosakat pihentetik. Ezzel szemben azok a futók, akik szakadatlanul csak futnak, folyamatos megterhelés alatt tartják az izomzatukat, ami egy idő után elfárad, így megnő a sérülés esélye.

6. Nyújts rendesen

Tippek kezdő futóknak

Számtalan különböző módszert lehet olvasni a helyes nyújtással kapcsolatban. Ám nem árt tisztázni, hogy mi a helyes eljárás futás alkalmával. Futás előtt melegíts be dinamikus nyújtással - mozgás közben nyújts: jó példa erre a terpeszállásba ugrás karlendítéssel kb. 3-5 percig, futás után pedig lazulj el 3-5 percnyi statikus nyújtással, ami lassú és egyenletes, és minden használatba vett izomcsoportot ellazít.

7. Elengedhetetlen a pihenés

Akármennyire is szeretsz naponta futni, fontos, hogy időnként adj a testednek egy-egy pihenőnapot. A heti egy szabad nap feltétlenül szükséges, hogy elkerüld a sérüléseket, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsd. Sokan nem gondolják, de a pihenőnap ugyanúgy hozzájárul a teljesítmény javításához, mint az edzésekkel töltött időszakok.

Most, hogy már rendelkezel elég tanáccsal ahhoz, hogy elindulhass utadon, ki is tűzheted magad elé a következő célodat. Ha betartod ezeket a tippeket, nyugodtan élvezheted a kilométereket, és hamar jobb formába hozhatod magad!

(KamaszPanasz - B.Zs.)

Kapcsolódó címkék

futás