Főoldal / MOZGÁS / Stresszoldás futással
  2021-11-05

Stresszoldás futással

A legtöbben nem fordítanak elég figyelmet a mentális és fizikai egészségükre. Akár egyedül, akár barátokkal futunk, zenét hallgatva vagy csendben, a mozgás mindenképpen segít abban, hogy közben átértékeljük az aznapi gondokat és megtaláljuk a megoldást. A futás és más kardio edzések a nap végén segíthetnek abban, hogy jobb legyen a közérzetünk és ilyenkor csak magunkra figyeljünk.

- hirdetés -

A futás éppen annyit segít a belső harmónia megteremtésében, mint amennyire hatékony a külső szépségünk megőrzésében is. Futás közben ugyanis az agy egy speciális anyagot, endorfint termel.

Az endorfin közérzetjavító hatása

Az endorfin hatása hasonló a morfiumhoz: elnyom minden fájdalmat és euforikus boldogságot eredményez. Ezt az állapotot hívják a „futók mámorának”, habár más kardio jellegű mozgásfajták közben is megfigyelhető, elérhető ez az érzés.Stressz és futás

A futás kiváló eszköz a mentális egészségünk és jó közérzetünk megőrzésére, hiszen oldja a stresszt, hozzájárul ahhoz, hogy a napi munkahelyi vagy iskolai gondok ne nyomasszanak minket túl nagy súllyal, sőt segíthet ezek leküzdésében.

Alakformálás, állóképesség növelése olcsón

Hetente háromszor 30 perc futás nemcsak az egészségünk, de a súlyunk megőrzésében is segíthet. A futás által az izmaink erősebbé válnak, a testsúlyunk normalizálódik, állóképességünk pedig javul. Az már tényleg csak a hab a tortán, hogy a futás elég alacsony költségű sport, hiszen futni mindenki tud – esetleg a tempó variálható, azon túl már csak egy jó futócipőre van szükség.

Önbizalomnövelés mozgással

Tudósok szerint a futás növeli az önbizalmat is. Mind a futók, mind a versenygyaloglók egyetértenek abban, hogy a legnagyobb kihívás a maratoni táv legyőzése. A felkészülés során ugyanis nem lehet többet futni napi 20 km-nél, tehát a verseny során egy mentális akadályt is le kell győzni – azaz a futó ilyenkor meggyőzi magát arról, hogy akár 42 km-t is le tud futni egyhuzamban – így nem kizárólag a fizikai megterhelést kell elviselnie az indulónak.

A futás tehát elősegíti a szellemi fejlődésünket, segít legyőzni önmagunkat, és azáltal, hogy fizikai akadályokat legyőzünk, lelkileg is erősebbé válhatunk.

(fokuszbanano)

Tovább a témában: Sport, Edzés, Futás, Izom, Zsírégetés