vizsga
#Suli, munka

Jönnek a szóbelik: így csökkentsd a vizsgastresszt

2024.05.22.
2 perces olvasási idő

Nyakunkon a szóbeli érettségi, az egyetemi záróvizsgák és év végi megpróbáltatások időszaka - tanulás közben pedig hajlamosak vagyunk túl sokat idegeskedni. Hogyan enyhíthetjük a stresszt tanulás és a dolgozatírások, vizsgák közben? Összegyűjtöttük a leghatásosabb módszereket.

1. Találj egy szőrös kis barátot

Ha nincs saját kisállatod, akkor hívd meg az egyik barátodat, akinek van. Nincs még egy olyan nyugtató dolog, mint amikor egy kiskutyával vagy egy kiscicával játszol. 15 perc elteltével garantáltan újult erővel fogsz visszaülni a könyveid mellé. Az is jó ötlet, ha pár órát önkénteskedsz egy közeli menhelyen. Így nemcsak te kapcsolódsz ki, de valóban hasznos dolgot is végzel közben.

2. Fuss

Egy 20 perces futás (lehetőleg a szabadban, ugyanis a levegő felfrissít) pozitív hatású endorfinokat szabadít fel benned. Jól fogod magadat érezni tőle, fel fogja dobni a hangulatodat, és segíti növelni az agy aktivitását. Próbáld a napirendedbe illeszteni, menj el futni suli után, így újult erővel és tiszta elmével tudsz leülni tanulni.

3. Készíts egészséges reggelit

Kapcsolódj ki néhány percre tanulás közben!A sütés - hasonlóan a rajzoláshoz vagy a zenéléshez - meglepően jó elfoglaltság, ha ki akarsz kapcsolódni. Próbálj meg elkészíteni egy egészséges zabkekszet vagy valamilyen magvas muffint! Ez egyrészt kiváló kikapcsolódás, másrészt egészséges nassolnivaló tanulás közben, amely szellemileg felpörget.

4. Beszélj róla

Ne hagyd, hogy a sok stressz és aggodalom felgyűljön benned! Vacsora után ülj le anyukáddal vagy apukáddal egy forró teára vagy kakaóra, és beszélgessetek! Mondd el nekik, hogy mi az, ami miatt aggódsz, mik a céljaid, a terveid, és kérd ki a tanácsaikat. Gyakran előfordul, hogy enyhíthetünk a szorongáson, ha beszélünk róluk.

5. Rakj rendet az asztalodon

Néha a gondolataid összeszedéséhez csak arra van szükség, hogy legyen elegendő helyed tanulni, és rend legyen körülötted. Szánj egy órát arra, hogy rendet tegyél magad körül (ne csak látszólag legyen rend, hagyd el a felszínességet, tegyél rendet alaposan) és teremtsd meg azt a helyet, ahol maximálisan tudsz koncentrálni.

6. Írj fel mindent a naptáradba

Ne csak a vizsgaidőpontokat jelöld be a naptáradon, hanem életed minden apró részletét, mint például az edzések, a bevásárlás, a szülinapok időpontját, minden olyan tevékenységet, amelyre időt kell szakítanod. Ha túl sok lenne a bejegyzés, használhatsz színes tollakat tevékenység orientáltan, vagy ha a telódba írok, akkor ott is megjelölheted. Ez nemcsak azért jó, mert látod, hogy mennyi szabadidőd van, hanem mert meg tanulod rendszerezni a dolgaidat.

7. Kedveskedj másoknak

Néha az a legjobb módja, hogy kiürítsd a fejedet, és elfeledd a problémáidat, hogy kedveskedsz valakinek valamivel. Ha van egy kis szabadidőd, hétvégén elmehetsz önkénteskedni egy öregek otthonába. Egy egyszerű gesztus, mint például hogy segítesz a szüleidnek a ház körül, vagy mesélsz egy esti mesét a kistesódnak, már segíthet elfeledtetni a gondjaidat egy időre.

8. Izzadd ki

Van pár kellemes dolog, ami segíthet pihentetni a tested és a szellemed egyaránt. Ha van kedved, elmehetsz egy gőzkabinba, vagy ha tudsz, akkor szaunázhatsz fél órát. Az edzés is sokat segít a testi kikapcsolódáson, illetve a stressz és a problémák levezetésében. Viszont ne feledd, hogy sokat kell innod, mert különben dehidratálódsz, és nem fogsz tudni hatékonyan gondolkodni és tanulni.

9. Hagyd a közösségi oldalakat

Ha túl sokat lógsz vizsgaidőszakban az interneten, azzal az eddigi stressz-szintedet csak növeled. Kapcsold ki a telefonodon az értesítéseket, ne látogasd ezeket a honlapokat addig, ameddig le nem vizsgáztál. Érdemes lehet lenémítani az osztály chatcsoportját is, ha egymást hergelitek és stresszelitek. csak néha nézz rá, hogy van-e valami hasznos infó benne, de ne terelje el a figyelmed és stresszeljen a folyamatos gif küldés.

10. Hallgass zenét

A zenehallgatás remek kikapcsolódás és időtöltés, pláne a vizsgaidőszakban. Ha már úgy érzed, hogy nincsen több erőd a tanuláshoz, csak hallgasd meg kedvenc zenédet és garantáltan újult erővel fogsz tudni nekiülni a könyveknek. Azt még meg sem említve, hogy ha zenét hallgatsz, el tudsz mélyülni a gondolataidban, szakíthatsz a gondjaiddal.

(KamaszPanasz - Gy. P. F. – huffingtonpost)