edzés
#Mozgás

Mi kell egy tökéletes edzéshez?

2023.06.02.
2 perces olvasási idő

A legjobb idő az edzéshez nem a napszaktól függ: akkor a legjobb, amikor neked megfelel. A reggeli edzések sok embernek nagyon jót tesznek - endorfin termelődik, és jobb lesz a kedvük tőle. Ha élvezed azt, hogy a napodat mozgással kezded, és még az iskola elé is be tudod illeszteni, akkor vágj bele!

Mások a délutánokat és az estéket részesítik előnyben, így szinte kötetlenül mozoghatnak, és az egész napi stresszt is le tudják vezetni. Amikor felkelünk, a testhőmérsékletünk és a vércukorszintünk is alacsony, az izmaink sem olyan alkalmasak a mozgásra, mint a nap későbbi szakaszaiban.

Fontos a helyes táplálkozás és folyadékbevitel

Másik kérdés, hogy mennyit kell enned vagy innod. Erre tényleg nem olyan egyszerű válaszolni. Attól is függ, hogy mennyire intenzíven edzel, milyen sokáig, és magától a sportágtól is függ. Befolyásoló tényező lehet még az is, hogy mennyivel ébredés után kezdesz el edzeni, emellett az is számít, hogy maga az állóképességed milyen.

Mit együnk, ha reggel szeretnénk mozogni?

Egyeseknél az üres hassal való sportolás fejfájáshoz vagy szédüléshez vezethet. Ráadásul kutatók szerint, ha eszel edzés előtt, az sokat lendít a teljesítményeden is. Ha még van három órád az edzésig, akkor rendes reggelit ajánlanánk, ám ha rögtön felkelés után szeretnél mozogni, akkor érdemes az alábbi tippeket megszívlelni.

  • Ha felkelés után egy órán belül edzel, akkor csak kapj be valami könnyen megemészthető kaját, például egy kis banánt vagy ropogtatnivalót.
  • Ha több mint egy órán belül edzel, akkor már ehetsz egy kicsivel többet, úgy 250-300 kalóriányi ételt, például egy pirítóst vagy egy kis müzlit zsírszegény tejjel.
  • Egy kis vizet inni az edzés előtt és közben nagyon fontos, már a tested hidratációja miatt is.

Ha eszel edzés előtt, bizonyosodj meg róla, hogy a tested feldolgozta az ételt, mire edzeni kezdesz. Ugyanis miután ettél, a vér a gyomrodba áramlik, hogy segítse az emésztést. Ám ahhoz, hogy sikeresen teljesítsünk, az izmainknak is szüksége van egy kis odaáramló vérre. Ha túl sokat eszünk edzés előtt, akkor kényelmetlenül is érezhetjük magunkat.

Emellett az ételek típusa is fontos, egyes emberek folyadékkal a gyomrukban egyszerűbben tudnak mozogni, mint könnyed ételekkel. Mások, például a futók pedig a folyadékokat nem részesítik előnyben, hiszen furcsa a gyomrukban „lötyögő” érzés.

Általános tanácsok az edzés előtti étkezéshez

  • 3 vagy 4 órával edzés előtt egy kiadós étkezést ajánlunk (600 vagy több kalória)
  • 2 vagy 3 órával edzés előtt egy kisebb fogás a tökéletes (400 – 500 kalória)
  • 1 vagy 2 órával előtte tényleg könnyed fogást ajánlunk (300 – 400 kalória)
  • Kevesebb, mint egy órával előtte egy kis rágcsálnivalót ajánlanánk (200 – 300 kalória)

Ételek, italok összetétele

Természetesen az emberek különböző módon tolerálják az ételeket, és az ételek összetétele is nagyban meghatározza a folyamatot. A zsírok tovább maradnak a gyomrodban, ezt követik a fehérjék és a magas rosttartalmú, komplex szénhidrátok, és az egyszerű cukrok.

A cukros ételek vagy italok jobban megterhelik a testedet – először gyorsan felviszik a cukorszintedet, később ezzel a lendülettel a vércukorszinted le is esik. Azok, akik 15-30 perccel edzés előtt alacsony vércukorral kezdenek, enyhe fejfájást érezhetnek a mozgás előtt. Ha mindenképpen egy kis cukorra vágysz a mozgás előtt, igyál egy kis narancslevet vagy kapj be valami édes ropogtatnivalót. Így a testednek nincs elég ideje kiválasztani az inzulint, ami az alacsony vércukorszintet majd a további tüneteket okozná.

Persze a tökéletes edzésért érdemes bevetni a titkos stratégiáinkat: a legjobb, ha úgy teszel, ahogy neked a legjobb. Igyál vizet az edzés előtt, alatt és után, és ha nem reggeliztél a mozgás előtt, akkor utána semmiképpen se hagyd ki!

(KamaszPanasz - Gy. A., goaskalice.com)