sport
#Mozgás

Sportolj hidegben is! Melegen ajánljuk

2023.12.18.
1 perces olvasási idő

Ilyen hidegben a kutyát is bűn kiengedni, nemhogy futni menni! - Ismerősen hangzik? Pedig a kifogások ideje lejárt! Érrendszerünk és vérkeringésünk számára a hideg levegő kedvez leginkább.

Szakértők szerint a hideg levegőn végzett testmozgás különösen jó hatással van ereinkre, mivel az alacsony hőmérséklet a vénák összehúzódását eredményezi, s ez jó.

Nem csak a síelés jöhet szóba

A téli sportolást illetően nem feltétlenül kell kizárólag a síelésben gondolkodni, már a havas tájakon történő séta (már amennyiben van hó) is megtornáztatja izmainkat és erősíti ereinket. Minden egyes lépés során keményen megdolgoznak izmaink, s így a vér a lábunk ujjából – minden gravitációs nehézség ellenére – is gyorsan eljut testünk felsőbb részeibe.

A hidegben az immunrendszered is erősödik - természetesen a megfelelő elővigyázatosság mellett. Öltözz rétegesen, de figyelj arra, hogy testmozgás közben még télen is izzadni fogsz, ezért nem szabad túlöltözni sem, mert megnő a megfázásveszély.

Védd a bőrödet, használj napvédő krémet is, ha napsütéses időben indulsz mozogni.

Az elsőre kellemetlennek tűnő hideg tehát jóval inkább számít egyszerű kifogásnak, semmint komoly érvnek a szabadtéri testmozgással szemben. Nem mellesleg az igazán alacsony hőmérséklet mellett a legtöbb vírus életképtelen, úgyhogy egy kiadós séta akár a „repkedő” mínuszokban is a legjobb betegség megelőzésnek számít.

(fokuszbanano)