trauma
#Lélek

Hogyan tegyük túl magunkat egy nagy traumán?

2009.08.03.
1 perces olvasási idő

Egy családtag vagy barát elvesztése, a szülők válása, egy súlyos baleset, de akár egy szakítás is komoly lelki megrázkódtatást okoz mindannyiunknak. Hogyan dolgozzuk fel?

Természetesen mindenki másként: szabályok nincsenek, de az alábbi lehetőségek közűl bármelyik segíthet túljutni a kritikus időszakon.

Írjuk le érzéseinket, gondolatainkat

Azzal, hogy leírjuk, nagyban könnyíthetünk a lelkünkön. Valahogy olyan ez mintha leraknánk a gondjainkat, terheinket. De erről mégse fog tudni senki!

Rajzolj!

Ha rajzolunk a legbelső érzéseinket is ki tudjuk fejezni. Ezáltal kiadva minden részét a minket ért traumának. Megkönnyebbülten fogod, magad érezni hidd el!

Hogyan tegyük túl magunkat egy nagy traumán?

Segíts ki valakit!

Azáltal, hogy valakinek segítesz talán saját magadban is rendbe tudod rakni az érzéseket. Nem érzed majd magad felelősnek a történtek miatt. Hisz valakivel jót teszel, valaki számára te vagy a „megmentő”!

Kerüld a magányt!

Legyél sokat a családoddal, barátaiddal! Hidd el a velük töltött idő nem fog kárba veszni! Sokkal inkább a hasznodra válik. Velük repül az idő, és lehet pár nap múlva már eszedbe sem fog jutni az esemény.

Tanulj az elmúlt eseményből!

Milyen pozitív kimenetele lett ennek az eseménynek? Ha igen, gondold, végig raktározd el későbbre. És ha szükséges majd jusson eszedbe, hogy többet ne kelljen átélned!

Ne hagyd, hogy a trauma megváltoztassa mindennapjaidat!

Próbálj meg minél kevesebbet foglalkozni a traumával! A napirendedben ne szerepeljen szomorkodás, vagy hosszú elmélkedések! Folytasd tovább a megszokott életed!

Csináld ami jólesik!

Csinálj olyan dolgokat, amit szeretsz! Zenélj, énekelj, mozogj, fuss ami csak jól esik! Segít kiengedni mindazt, ami benned, van!

Elmélkedj!

Fontos, hogy átgondold azokat az eseményeket, amelyek történtek veled. De nem szabad átesni a ló másik oldalára! Ne ez töltse ki a napod nagy részét! Fontos az emlékezés, de hosszútávon káros!

Ne feledkezz el enni!

Attól, hogy történt valami, az élet megy tovább. Étkezz a megszokott időben a megszokott mennyiséget! Azzal, hogy nem eszel, csak saját magadban teszel kárt!

Aludj!

Fontos a jó alvás! Ha kipihenten ébredsz, sokkal könnyebben fel tudod dolgozni az eseményeket! Nem beszélve arról, hogy újult erővel vághatsz bele mindenbe!

Ha úgy érzed, használd a vallást!

Ha azt gondolod, hogy a vallás segíthet, hát élj vele! Elmélkedj, imádkozz naponta! De ne feledd! Ezt mind önszántadból kell, hogy tedd nem pedig szülői vagy egyéb késztetésre!

Érezd jól magad és mozdulj ki!

Szükség van ebben az időszakban a kikapcsolódásra is! Menj el moziba, biciklizni vagy csináld a hobbid! Bármit, ami kikapcsol!

Ne használj drogokat és alkoholt!

Ne élj ilyen szerekkel! Abszolút egészségtelenek, és ha még abban a pillanatban élvezed is a használatukat, hidd, el nem oldanak meg semmit!

Készíts egy tervet!

Írj egy felsorolást, hogy mit tennél, ha újabb tragédia, trauma érne! Ezáltal, ha legközelebb ilyen helyzetbe kerülsz, csak át kell majd nézned! És a komplett megoldási terv előtted lesz!

(Cs. B.)