sport
#Lélek

Ami egy jó edző-diák kapcsolathoz kell (1. rész)

2010.03.03.
2 perces olvasási idő

Az iskolai vagy az iskolán kívül trénerek akár többek is lehetnek, mint egy sima edző, aki segít neked, hogy kordában tartsd magad. A sporton keresztül ugyanis rengeteg dolgot megtanulhatsz, amit kiválóan alkalmazhatsz a későbbiek során az életedben. Emellett ha jó kapcsolat van közted és az edződ között az még inkább csak segíti azt, hogy a legjobbat hozd ki magadból az adott sportban.

Mit tehet érted az edződ?

Az edződ természetesen segít neked, hogy a legjobbat hozd ki magadból, megmondja, hogy pontosan hogyan készülj fel fizikailag a versenyre, és segít feldolgozni egy esetleges nagy vereséget vagy egy nagyobb kudarcot. Az edzők nem csak abban fognak segíteni, hogy megmondják melyik technika jó és melyik nem. A legtöbbjük ugyanis sokat versenyzett az adott sportágban mielőtt edző lett, így valószínűleg saját tapasztalataikat is megosztják majd veled, hogy könnyebben vedd az akadályokat.

Szakmai felkészültség, tapasztalat

Természetesen nagyban hozzájárul és segít, hogy kihozd magadból a maximumot és a legjobb formában legyél mindenféle fájdalom és sérülés nélkül. Ugyanis az edzők nagy része rendelkezik komoly sportegészségügyi ismeretekkel.

Mielőtt hivatalosan is trénerré váltak, rengeteg technikát tanítottak meg nekik, hogy megelőzzék a sérüléseket, így pontos rávezető és bemelegítő gyakorlatokat fognak majd csináltatni veled. Ha viszont mégis megtörténne a baj, ki vannak képezve arra is, hogy felmérjék a helyzetet és megfelelően értékeljék azt, majd a legjobb ellátásban részesítsék a játékost.

Szoros kapcsolat

Lelépve a játékszínről, a csapatkapitányok, edzők kiváló mentorok lehetnek az élet más területein is, hiszen egy felnőtt szemszögéből tudnak segíteni a nem sportot érintő kérdésekben is. (A legtöbb olimpiai és komoly versenyeken résztvevő sportoló és edző között is általában nagyon szoros kötelék alakul ki.)

A kapcsolatod az edződdel könnyen teljesen más lehet, mint amilyen a barátaiddal vagy a szüleiddel. Ez a kapcsolatok általában nagyon stabilan felépített struktúrájúak, ahol az edző próbál minél közelebb kerülni a te szintedhez, hogy együtt érjétek el a közös célt. Így talán sokkal kényelmesebben érezhetitek magatokat, ha megosztod az edződdel a problémáid legyen szó otthoni családi veszekedésről vagy tanulási nehézségekről.

Tippek, hogy jól kijöjj az edződdel!

Fontos, hogy megfelelő kapcsolat legyen közted és a trénered közt, ugyanis vele fogsz hosszú és fárasztó órákat eltölteni, és ő fog majd keresztülvinni kemény gyakorlatokon is. Az edző az aki megszabja az időbeosztásod és, ha azt mondja, hogy reggel 5:30-kor úsznod kell, akkor azt a sikerek érdekében meg kell tenned. Ha viszont nem vagy jó kapcsolatban a trénereddel, sokkal inkább fogod sértésnek és nyűgnek venni ezeket az edzéseket, mint komoly felkészítő tréningeknek.

De a másik oldalra sem szabad átesnünk! Megtenni mindent, csak azért, hogy tiszteletet vívjunk ki magunknak szintén nem egészséges! Gondolkodjunk reálisan! Legyen megvalósítható, amit mond, ugyanis ha nem az, és nem segít neked, az csak tovább rongálhatja a kapcsolatotokat.

Ideális esetben a megfelelő kapcsolat az edződ és te közted a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapul. Jó benyomást kelthetsz, ha betartod az edzésidőket, nem késel, és megteszel, mindent a jó teljesítmény érdekében legyen szó edzésről, meccsről vagy éppen csak játékról.

Kölcsönös bizalom és tisztelet

De igazából, hogy valódi bizalom és tisztelet legyen köztetek többet kell tenni, mint pár jó időben elindított mozdulat. Az ő szakértelme és tapasztalatai tekintélyt követelnek az adott szakterületen. Még akkor is, ha néha nem értesz egyet az edződ kéréseivel, követelésével, véleményével, rá kell ébredned hogy neki bizony valószínűleg sokkal több tapasztalata van, mint neked.

Ha nem igazán érted a trénered döntéseit, kéréseit kérdezd meg őt, hogy ezt miért és azt miért kell csinálni. A megfelelő kommunikáció alapvető dolog a sportoló –az-az te – és az edző között. Fontos, hogy mindketten tudjátok, mit akar a másik elérni.

Folytatjuk!

(Cs.B.)