intelligencia
#Lélek

Mi az érzelmi intelligencia?

2023.07.19.
2 perces olvasási idő

Bizonyára már te is hallottál az értelmi intelligenciáról (IQ), ami valakinek az értelmi képességeit méri. Az értelmi intelligencia azonban az intellektusunknak csak egy részét méri, hiszen rengeteg másféle intelligenciáról beszélhetünk még ezen kívül, például zenei nyelvi, matematikai, logikai vagy szociális intelligenciáról. Illetve létezik még egy igen fontos típusa: az érzelmi intelligencia.

Az érzelmi intelligencia (EQ) azt a képességet jelöli, hogy egy ember milyen jól tudja megérteni, kezelni a saját érzelmeit, valamint adott esetben átérezni másokét. Akinek magas az EQ-ja, az érzékenyebb más emberek érzéseire, illetve szociálisan is aktívabb, és könnyebben alakít ki kapcsolatot emberekkel.

Sokan “emberekhez való intelligenciának” nevezik, hiszen az emberi kapcsolatokban jobban “tájékozódik” az a személy, akinek fejlett az érzelmi intelligenciája. Egyes felmérések szerint ez a legfontosabb intelligencia típus. Néhány embernek természetesen adatott meg, ám aggodalomra semmi ok, az EQ-t lehet fejleszteni! Nézzük, hogyan.

Tudatosítsd az érzelmeidet!

Mindenkinek vannak érzelmei, érzelmi világa. Ez néha lehet egy kicsit borúsabb, vagy lehet éppen nagyon felhőtlen. Néha összezavaró lehet, ha az érzelmek kavalkádjában él az ember, így a legfontosabb, hogy ismerd meg önmagad és az érzéseidet. Mindig tudatosítsd magadban, hogy mit érzel, ezáltal könnyebben megérthetsz másokat, sőt, akár saját magadat is. Sokan nem figyelnek az érzéseikre a nap folyamán, csak elsiklanak felette.

Mondogasd magadban, hogy mit érzel, például: “Ma hálás vagyok” vagy “Az előbb nagyon rosszul esett az a megjegyzés, megbántott”.

Mások érzéseinek megértése

Néha nagyon nehéz mások helyébe képzelni magunkat, de nem lehetetlen. Ha meg akarod érteni mások érzéseit, vagy fel akarod fogni, hogy egy adott ember miért érez úgy, ahogy, akkor bizony tüzetesen oda kell figyelned az érzéseire.

Ne habozz megkérdezni, hogy mi történt, mi bántja. Lehet, hogy anyukád nem rád ideges, csak felbosszantotta a főnöke, vagy az osztálytársadnak egy bántó viccet mondtál, és ezért nem szól hozzád.

Empátiának hívják azt a képességet, amivel el tudod képzelni, vagy át tudod érezni azt, hogy mit érez egy másik ember. Úgy érdemes elképzelni, mintha egy kicsit belebújnánk a másik ember cipőjébe. Vajon hogyan érezheti magát a másik? Milyen lehet az ő szemszögéből nézni ezt a helyzetet?

Az érzelmi reakciók kezelése

Mindenki ideges néha, és mindenki átélt már csalódást. Az érzelmek elfojtása nem jó dolog, ám nem is áraszthatjuk az összes érzésünket minden percben a körülöttünk lévőkre. Ezért próbáljuk kezelni őket. Ne féljünk kimutatni az érzéseket, de 3 szempontot mindig vegyünk figyelembe: mikor, kinek, mennyire. Az önkontroll nagyon fontos, ezzel tiszteled meg a saját érzelmeid, és mások érzéseit is.

Mit érzel ma?

Az érzelmek kezelésébe beletartozik az is, hogy kontrollálod és kiválasztod őket. Ez nem azt jelenti, hogy robottá kell válnod. De ha rossz kedved van, akkor könnyen átváltoztathatod a hangulatod egy sokkal derűsebbre. Vagy akár egy beszélgetéshez is megválaszthatod a hangulatod, így máris más lehet a végeredménye az adott helyzetnek.

Az EQ fejlesztése

Az érzelmi intelligenciánk a korral fejlődik és változik, erősödik. Azoknál a felnőtteknél, akiknél ez nem fejlődik ki, az érzelem kimutatása nagyon egyszerű. Olyan mint a kisbabáknál a sírás, hisztizés, kiabálás.

A kisgyermekkor után a legjobban tinikorban fejlődik az EQ, hiszen ebben az időszakban rengeteg új emberrel és szituációval találkozunk. Ezeket az érzéseket ne utasítsuk el! Tudatosítsuk őket, és ne féljünk megismerni más emberek érzelmeit. A másokra való odafigyelés nagyon fontos. Ezáltal rengeteg dolgot fedezhetünk fel akár magunkban is.

Az érzelmi intelligencia folyamatosan fejleszthető. Van olyan ember, akinek többet kell dolgoznia rajta, de a végeredmény ugyanaz: fejlődés.

Értsük meg és éljük át az érzéseket, így könnyebb lesz kezelni a mindennapi helyzeteket! Próbáljuk monitorozni magunkat és megérteni azt, hogy bizonyos helyzetekben: Mit érzünk? Mit tehetünk a feszültség feloldásának érdekében?

(KamaszPansz - Gy. R. - teenshealth.org, Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)