depresszió
#Lélek

Miért vagyok ilyen rosszkedvű?

2011.03.17.
2 perces olvasási idő

Voltál már valaha igazán rossz hangulatban? Talán volt is néhány ajtócsapkodós „dráma”? Vagy talán olyan mérges voltál, hogy beleütöttél a falba az öklöddel, kimutatva az érzéseidet, hogy rossz kedved van és így vezeted le a feszültségedet?

Mindannyian így vagyunk ezzel. Úgy érezzük, hogy nyögősek, ingerlékenyek és dühösek vagyunk néha ok nélkül. A rosszkedv az élet része. Gyakori ez a jelenég a hormonszint ingadozása miatt a serdülő-, tinédzserévekre. Illetve ilyenkor a test hihetetlen változásokon megy keresztül, ezért nem csoda, hogy a tinik hangulata ingadozik, akár akarja, akár nem.

Ha csak átmeneti állapotról van szó, az mindenkivel megesik. De a tartós rossz hangulattal nemcsak magadnak okozol kárt, hanem a körülötted lévőket is megbánthatod vele. Ha már a rosszkedved úgynevezett szokássá válik, nehéz kitörni belőle.

Mi okozhatja a rossz hangulatot?

Sok tinédzsernél okozhatja a rosszkedvet az iskolai nyomás és a mindennapos változások. Egyszer az egyik lány ezt mondta: „A szüleim elvárják tőlem a kimagasló teljesítményt. Azt akarják, hogy jó legyek a sportban, jól nézzek ki és népszerű legyek. Nehéz ennek eleget tenni nap- nap után”.

Igen, nehéz lehet tökéletesnek lenni- hisz az ember önmagában sem tökéletes! A legtöbb tizenéves független akar lenni, holott még mindig rá van szorulva és talán a szíve mélyén szüksége van a családi biztonságra. Felnőttként szeretnék, hogy kezeljük őket, de még mindig kiskölyöknek érzik magukat.

A tinédzserkor átmenetet képez a gyerekkor- és a felnőttkor között és az ezzel járó összes változás, illetve az új feladatok nyomasztják ezeket a fiatalokat. Persze ez egy izgalmas időszak attól függetlenül, hogy lehet magányos és ijesztő is. Szinte mindenki átesik pubertás korában ezen a hangulatváltozáson. De azt fontos megtudnunk, hogy ez a rosszkedv ideiglenes ingerlékenységet vagy teljes értékű depressziót jelent.

Mikor beszélhetünk többről, mint egyszerű rosszkedvről?

Ha ingerlékenynek vagy lehangoltnak, kétségbeesetnek érzed magad hosszú időn keresztül, kérdezd meg kezelőorvosodat. Néha ezek a tünetek súlyosabb depresszióra vagy kedélybetegségre utalhatnak. A depresszió több mint szomorúság vagy rossz hangulat. Haraghoz, ingerültséghez, levertséghez vezethet- rosszabb esetben öngyilkossághoz. Segítséget kell kérned. Beszélj egy képzett terapeutával, tanácsadóval vagy kezelőorvosoddal, aki segít neked az érzéseidet rendbe rakni és visszaterel a helyes útra, hogy élvezni tud az életedet.

Hogyan tudsz túljutni a rossz hangulatodon?

A rosszkedv nemcsak az egész napodat, hanem az egész életedet is tönkre teheti. Itt van néhány jó tanács a rosszkedv ellen:

  • Gondolj valamire vagy valakire, amiért vagy akiért hálás vagy. Űzd ki a rossz érzéseidet az életedből. Gondolj azokra, akik tőrödnek veled vagy akik szép dolgot tettek érted.
  • Tégy valami jót. Gondolj valakire, akin tudsz segíteni. Ha éppen valakin segítesz, nem érzed magad rosszkedvűnek.
  • Hallgass meg néhány vidám és felemelő dalt. Tedd be a legjobb CD-et és hagyd, hogy a zene megnyugtasson.
  • Ismerd el, hogy nem vagy egyedül. Szinte minden tini átesik a hangulatingadozáson bizonyos mértékig. Beszélj a barátaidnak a hangulatodról. Meglepődve fogod tapasztalni, hogy ők is hasonló dolgon mennek keresztül, mint te.
  • Beszélj valakivel. Ha a barátaid vagy a szüleid nem állnak azonnal a rendelkezésedre, a tanárok vagy a tanácsadók jó hallgatóság. Ne tartogasd magadban az érzéseid, mert eluralkodnak rajtad és nagyobb problémát kreálsz belőlük, mint amiről valójában szó van.
  • Mozogj. Lehetőleg a szabadban. Sétálj, biciklizz, teniszezzél vagy egyéb kedvenc sportodat űzd. Vagy csak vegyél mély lélegzetet, és élvezd a friss levegőt.
  • Aludj minden éjjel 8 és fél vagy 9 és fél órát. Az megfelelő mennyiségű pihenés nagyon fontos. A rosszkedv fáradékonysághoz vezethet és így nem leszel képes megbirkózni a hangulatoddal.
  • Add ki magadból. Igen, sírj, egy kiadós sírástól jobban érzed majd magad.

Rosszkedv jön, rosszkedv megy. De ne feledd, ha gyakran érzel szomorúságot, ingerlékenységet, unalmat, reménytelenséget és egyedül nem tudod megoldani, akkor szükséged lehet egy szakember segítségére

(M.T.)