Rebeka
#Lélek

Rebeka kipróbálta: Légy figyelmes!

2013.03.14.
1 perces olvasási idő

Ezen a héten valami igazán különlegeset szerettem volna kipróbálni a Rebeka kipróbálta blogban. Mostanság rengeteg híresség szervez jótékony akciót, pénzgyűjtést. Ehhez persze valamit nyújtani is kell, és néhányan szinte őrültségnek tűnő dolgokat is elvállalnak.

Az egyik ilyen volt, amikor egy angliai énekesnő úgy döntött, 5 napig nem szólal meg. Ha pedig mégis közölnie kellett valamit, kis jegyzetekkel kommunikált. Innen jött az ötlet, hogy én is hallgatni fogok.

Hallgasd figyelmesen a barátodat!

Persze az iskola, a különórák, az egyetem mellett eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnik kivitelezni a totális hallgatást. Ám mi van a Hallgasd meg a barátaidat!figyelemmel? Gondoltál már arra, hogy amikor mondani akarsz valamit, vagy beszélgetés közben bele szeretnél vágni a másik beszédébe, inkább meggyőzöd magad arról, hogy ne tedd? Mi lenne, ha inkább végighallgatnád a barátodat? Vagy mi lenne, ha nem a saját gondjaidról mesélnél, hanem esetleg megkérdeznéd a másiktól, hogy vele mi van, mi foglalkoztatja vagy mi bántja mostanában?

Sajnos a mai rohanó világban az embereknek elfordult a figyelmük egymásról. Ez a figyelem általában magukra, vagy teljesen lényegtelen dolgokra irányul. Többek között ez is vezethet az egyre szélesebb körben érzékelhető elmagányosodáshoz, és a társ nélküli élethez.

Figyeljünk a másikra!

Lehet, észre sem vesszük, hogy embertársainkban, barátainkban, osztálytársainkban milyen lelki folyamatok zajlanak le. Sokszor a "Hogy vagy?" kérdést csak megszokásból tesszük fel, és nem is figyelünk igazán a válaszra, és a válasz sem fedi a valóságot.

Így elhatároztam, hogy ezen a héten figyelni fogok. Inkább meghallgatom mások bajait, minthogy a saját dolgaimról beszéljek, figyelmesebb leszek. Vajon ti is meg tudnátok csinálni? Menne egy kicsit csendben lenni, és nem magatokra, hanem igazán a másikra figyelni?

(Gy. R.)