vegyszer
#Testi problémák

Pattanásos bőr: a leggyakoribb kérdések

2013.04.02.
2 perces olvasási idő

A pattanások a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartoznak, amelyekről egy generációval ezelőtt úgy gondolták, a zsíros ételek és az édességek fogyasztása miatt keletkeznek, de ma már a szakértők tudása nagyobb a pattanások forrása és kezelése tekintetében.

Az étkezésem okozhat pattanásokat?

Többnyire nem. Az elsődleges kiváltó ok a legtöbb esetben a hormonok ingadozása. A hormonok serkentik a faggyúmirigyek termelését, és így azok több faggyút termelnek, amely elzárja a pórusokat. A baktériumok így elszaporodhatnak a pórusokon belül, begyulladnak, aztán kitörnek, és már ott is a pattanás.

Ez általában jelentősebb hormonális változások alatt történik, és ehhez mérten szinte alig számít, hogy mit eszel. Ugyanakkor bizonyos ételek hatással vannak a pattanásaidra. Tanulmányok bizonyítják, hogy a tej, a túró, a joghurt és az egyéb tejtermékek a hormonokat felturbózzák, emiatt pedig több pattanásod lehet.

A pattanások azt jelzik, hogy nem tisztítom eléggé az arcomat?

Nem feltétlenül. Tény, hogy ha nem tisztítod eléggé az arcodat, akkor ott több baktérium fog megtelepedni. A pattanás a hormonok által kiváltott bőrbetegség, és bár nem olyan veszélyesek, mint a szemölcsök, de a rendszeres tisztítás segítséggel lehet az eltüntetésükhöz. Ennek ellenére a puszta higiénia önmagában nem elegendő a pattanások megelőzésében.

Miért a tiniknél jelennek meg a pattanások a leggyakrabban?

Az elsődleges kiváltó okok a hormonok, pontosabban a férfi nemi hormon, vagyis a tesztoszteron, ami a nők szervezetében is megtalálható. Amikor a tinik elérik a pubertáskor kezdetét, a hormonok szintje ingadozni kezd, ennek hatására pedig pattanások alakulhatnak ki.

Miért van a felnőtteknek is pattanásuk?

Bár a legtöbb pattanást a hormonális ingadozások okozzák, a felnőtteknél is előfordul pattanás. A pattanás a gyógyszerek mellékhatása is lehet, mint például a szteroidos gyógyszereké. Vannak, akik genetikailag hajlamosak a pattanásokra.

Milyen pattanáskezelés a legjobb?

Ez a kérdés sok tényezőtől függ, például az életkorodtól, a pattanásaid súlyosságától, a nemedtől, és attól, hogy mióta vannak pattanásaid. Számos lehetőség közül választhatsz. Az enyhe vagy a közepesen súlyos pattanást a bőrgyógyászok egy helyileg alkalmazott krémmel vagy antibiotikummal kezelik. Súlyosabb esetekben olyan gyógyszerrel fognak meggyógyítani, amely nem engedi a tesztoszteront szétáramlani a testben, és ennek következtében a pattanás egy időn belül el fog tűnni. Különböző fényterápiákkal is próbálkozhatsz.

Mikor kell bőrgyógyászhoz menni egy pattanással?

Ha az otthoni folyamatos pattanás-tisztogatás eredménytelen, akkor megéri felkeresni egy szakorvost, aki tudja, hogy az adott pattanás mennyire súlyos, és milyen kezelést igényel. Ilyenkor mindenképpen keresd fel az orvosodat, mert a súlyosabb pattanásos eseteket nagyon nehezen lehet hegmentesen kezelni.

El fog tűnni a pattanás valaha?

Általában minden pattanás eltűnik a pubertáskor végére, de néhány ember még azután is küszködik velük. Szinte mindet lehet sikeresen kezelni, de mindenkinek személyre szabott kezelési eljárásra van szüksége.

(Gy. P. F. - webmd)