víz
#Zöldövezet

Meglepő dolgok az ivóvízben

2018.04.08.
1 perces olvasási idő

A víz nem is olyan tiszta, mint hinnénk. Az elmúlt évek amerikai kutatásai kimutatták, hogy a fejlett országok ivóvizében több olyan dolog is van, amire nem is gondolnánk.

Arzén

A természetben az ásványi anyagokban és a földben is megtalálható anyag – növényvédő szerként és rovarirtóként is használatos. A nagy mennyiségű arzén halálos is lehet – kérdezd csak Bovarynét. Kisebb adagokban a bőrt teszi tönkre, elsötétíti, nyújtja és bibircsókos lehetsz tőle. Az arzén emellett növeli még a bőr-, máj-, hólyag- és tüdőrák kialakulásának esélyét is. Magyarországon ma mintegy 1.5 millió ember iszik magas arzéntartalmú vizet.

Urán

Ezt az anyagot repülők, fegyverek, fertőtlenítőszerek, valamint egyes mikrohullámú sütők alapanyagaiként is használják. Miután feldolgozzák, egy része visszakerül a természetbe – így a vízbe is. A nagy mennyiségű urán vesebetegségeket és rákot okozhat, hiszen egy radioaktív anyagról van szó.

Rádium

Ezt a szintén radioaktív anyagot a különböző rákos megbetegedések kezelésére használja az orvostudomány. Kisebb mértékben szinte mindenki ki van téve hatásának, de nagyobb mennyiségben mutatatható ki uránbányák, szénégetők közelében. A rádium vérszegénységet és szürkehályogot, illetve nagyobb dózisban csont-, máj- vagy mellrákot okozhat.

Tetraklór-etilén

Ezt az anyagot vegytisztításhoz és fémek zsírtalanításához használják, és komoly szennyezéseket okozhat, amikor vízzel, földdel vagy levegővel találkozik. Nagy mennyiségben fejfájást, szédülést, zavartságot, hányingert és eszméletvesztést is okozhat. Nők, akik nagy mennyiségben érintkeznek ezzel az anyaggal, sokszor tapasztalnak menstruációs problémákat és gyakrabban vetélnek el.

Ólom

Az 1986 előtt épült házak csövei még nagyobb eséllyel tartalmaznak ólmot, mint az újabbak. A forró víz sokkal inkább bontja az ólmot, így például régi házakban nem szabad a csapból meleg vizet inni. Azok a gyerekek, akik ólommal szennyezett vizet isznak, sokkal nagyobb eséllyel lesznek fizikailag vagy mentálisan betegek. Felnőttek esetében az ólom magas vérnyomást és veseproblémákat okozhat.

Prozac, Fogamzásgátló, Smink, Sampon

Az aranyhalakon és a bűnügyi terhelő bizonyítékokon kívül sokan szeretik lehúzni a gyógyszereiket és más apróbb, személyes dolgaikat a WC-ben, ami mindig vízszennyezéshez vezet, akkor is, ha nem szándékosan történik. Még ha egyszerű megoldásnak tűnik is, ne kövesd el ezt a hibát – hiszen te iszod meg a levét!

(KamaszPanasz - Gy. A., aolnews.com)