bőr
#Zöldövezet

A 12 legismertebb bőrirritáló tényező

2023.03.08.
4 perces olvasási idő

Ismerd be, a szekrényeid tömve vannak mindenféle tisztítószerrel és eszközzel (akár szeretsz takarítani, akár nem). A fiókjaid pedig dugig vannak szépségápolási termékekkel (habár jó néhány már túl van a szavatossági idején). Ruhásszekrényedben már egy tűnek sem jut hely? Szalad a lakás, rengeteg a tennivaló és mégsem jut elég idő mindenre?

Ne aggódj, nem vagy egyedül ezzel a problémával. A legtöbbünk elfoglaltabb a mindennapi élet során annál, hogy minden egyes terméket alaposan átvizsgáljon (legyen az vegyszer, étel vagy bármi más), ami bekerül az otthonunkba. Tehát ne tépelődj azon, hogy fogalmad sincs arról, hogy a lakásodban fellelhető kemikáliák vagy egyéb termékek közül melyek a bőrirritáló hatásúak, esetleg veszélyes elemek.

A rejtély megoldásához segítenek az alábbi tippek

Íme, néhány gyanús elem, mely gyakorta okoz bőrirritációt vagy gyulladást (dermatitist). Egyes anyagok a következő tüneteket produkálják: bőrpír, viszketés vagy gyulladás; mások szúró vagy égető érzést okoznak. Ha felismered a veszélyt, akkor megteheted a szükséges lépéseket és megvédheted magad az irritációtól.

Íme, a piszkos 12

1. A szappan

Az intenzív, szappanos kézmosások során a bőr természetes zsírossága elvész. Ez pedig azt eredményezi, hogy a bőr kiszárad és kicserepesedik, azonban nem szabad félvállról venni a dolgot, mert ha nem kezelik, idővel a bőr megrepedhet és vérezni fog.

A sima szappan a listavezető, mert a mai baci-fóbiás társadalom túlzásba viszi a higiéniás szokásokat, sokan úgy érzik, muszáj tisztának lenni, miközben a saját bőrük ápolásáról meg elfeledkeznek. Más, hasonló irritáló tényezők: mosogatószer, habfürdő, tusfürdő. Mindent csak módjával, figyelj a bőrsemleges tisztálkodási szerekre!

2. Háztartási tisztítószerek

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a tisztítószerek nem éppen bőrbarát termékek és irritáló hatással vannak a szervezetükre. Többek között az általános tisztítószerek, mosogatószerek, mosószerek, ablaktisztítók, bútorápolók, lefolyótisztítók, WC illatosítók és fertőtlenítőszerek. A gumikesztyű használata erősen ajánlott az ilyen vegyszerek használata során.

3. Öblítők és vasalást könnyítő vegyszerek

Az öblítők könnyen viszketéssel járó irritációt okozhatnak. Azon a helyen, ahol a bőr érintkezik a ruhával, gyakorta jelentkezhetnek kiütések, míg a szabad felületen nem. Érdemes semleges (színtelen, illatanyagmentes) öblítőt használni, ha valaki érzékeny rá.

4. Ruházat

Bizonyos ruhafélék, főleg, ha durva anyagból készültek (gyapjú), esetleg a sötét festéket tartalmazó darabok problémásak lehetnek az érzékeny bőrűeknek vagy bőrbetegségben szenvedőknek (atópiás dermatitis). Ha ilyen eset áll fenn, érdemes a ruhatárat lecserélni pamut vagy pamut-műszál anyagú ruhákra.

5. Hő és fény

A meleg is kiválthat bőrproblémákat, melyet alapvetően az izzadás okoz. Meleg időben az időjárás miatt, hűvös időben az esetleges túlöltözöttség okán, esetleg edzés során történő izzadás hatására alakulhatnak ki a kellemetlen tünetek. Vörös foltok vagy hámlás formájában jelentkezik egyes helyeken, melyek jobban ki vannak téve az izzadásnak és a kidörzsölődésnek: alkarok, hónalj, has, ágyék.

6. Latex

Néhány embernél allergiás reakciót vált ki ez az anyag, mely sokféle használati tárgy alapanyaga a kesztyűktől az óvszerig. Ha érzékeny vagy a latexre, akkor kis duzzanatra lehetsz figyelmes a melltartó pántja vagy más elasztikus kiegészítő alatt, melyek a bőrrel érintkeznek. Ráadásul azoknál, akik allergiásak a latexre, könnyen keresztallergia alakulhat ki trópusi gyümölcsökre (banán, kivi). Figyelni kell a termékösszetevőket és le kell cserélni az allergén anyagot semlegesre.

7. Parfümök és illatosítószerek

Az illatszer allergia azért kellemetlen, mert igen nehéz megtalálni a rengeteg kemikália kombinációjából a tényleges allergént. Az arra érzékenyeknél bőrkiütést okoz, legtöbbaször a pézsma vagy vanília illatanyaga. Csak módjával az illatosítással és válassz bőrbarát terméket!

8. Arckrémek

Az arc bőre igen érzékeny és a pórusok miatt könnyen átjárható, ezért körültekintően kell eljárni a krémek és más arcápolási termékek kiválasztásánál. Ezek a termékek többféle hatásúak lehetnek: ránctalanító, tisztító vagy bőrhámlasztó. Előfordul, hogy égő, szúró érzést okoznak, ha idővel nem szokja meg a bőröd, akkor érdemes másfélét keresni inkább. Ellenőrizd a termék címkéjén, hogy milyen allergén anyagot tartalmazhat: tartósítószerek, alfa hidroxi savak, glikolsav, almasav, tejsav.

9. Növények és állatok

Mérges szömörce, csalánfélék és más, irritáló anyagot termelő növények okozta, bőrkiütéssel járó allergiás reakciók a legismertebbek. Égő, viszkető, vöröses, esetleg duzzadással járó kiütést okoznak, ha hozzáérsz a növényhez, főleg a levelek szélén található szőröcskék a veszély forrásai. Egy enyhe lefolyású allergiás reakció 5-12 napig is eltarthat, míg egy súlyosabb akár 30 napig, vagy tovább is. Érdemes megjegyezni az allergiát okozó növényt, és elkerülni, amennyire csak lehetséges.

Egyes állatok is okozhatnak allergiás reakciókat, főként érintés útján, leginkább kétéltűek (békák nyálkás bőrében található anyagok) és rovarok (mérgek, hangyasav, testváladékok) által kiváltott allergiás reakciók gyakoriak, de más állatok is lehetnek problémásak. Az arra érzékenyek esetében akár életveszélyes is lehet. Rovarcsípés esetén enyhébb esetben a kalciumtabletta is elég, súlyosabb esetben antihisztamin és orvosi segítség szükséges.

10. Ételek

A különféle ételallergiák is okozhatnak a bőrön megmutatkozó reakciókat, például csalánkiütéseket. Azonban már néhány alapanyaggal való érintkezés is okozhat irritációt (erős paprika például). Ha sérülés van a kezeden, akkor a savas dolgok vagy fűszerek (só, hagyma, citrom, stb.) kezelése kisebb szenvedéssel is járhat, viselj kesztyűt ilyen esetben. Más, kevéssé ismert jelenség, ha zöldcitrom kerül a bőrödre és reakcióba lép a napfénnyel, akkor súlyos, hólyagosodással járó égést okozhat.

11. Nikkel

A nikkelallergia sajnos egyre több embert érint (és a más fémekre való allergia úgyszintén). Számos ruha vagy kiegészítő anyaga részben vagy egészben fém alapú (órák és övcsatok, ékszerek, zipzárak). A bőrön megjelenő vörös foltok, gyakran az alkalmazott kiegészítő pontos lenyomatai és a viszketés az első figyelmeztető jel. Súlyos esetben egyes vitaminok is allergiás reakciót okozhatnak a fémekre érzékenyek esetében. A kiegészítőket kis erőfeszítéssel egyszerű lecserélni semleges anyagokra, ne légy lusta ezt megtenni a saját érdekedben.

12. Napfényvédő krémek

A napkrémek elsősorban a káros UVB és UVA sugárzás ellen hivatottak védeni a bőrünket, de egyes vegyi összetevőik allergiás reakciókat okozhatnak, ezért érdemes figyelni a termék címkéjét és tájékozodni.

(KamaszPanasz - N. L.)