házi kedvencek
#Zöldövezet

Hogyan tedd ki az ágyból a kutyád, macskád?

2023.07.23.
2 perces olvasási idő

Nemcsak a filmekben, de közvetlen környezetünkben is biztos tudunk olyan embert, aki a háziállatával alszik, vagy éli mindennapjait. Lássuk, hát, hogy milyen hatással van az állatokkal való együttélés az egészségünkre és, hogy mit tehetünk meg annak érdekében, hogy kedvencünkkel való kapcsolatunk egészséges legyen!

Hogyan rakjuk ki az ágyból a macskát?

És mikor végleg meghozod a döntést, hogy kipaterolod macskád az ágyból, legtöbbször ez nem egy egyszerű feladat. Az állatokat egy megszokott dologtól nagyon nehéz eltéríteni, ezért a legjobb, ha eleve elejét vesszük a problémáknak különösen, ha macskákról van szó – mondja egy állatorvos.

A macskák nagyon furcsa élőlények, ha nem szeretnéd, hogy veled egy ágyban töltse, az éjszakát még a hálószobába se engedd be! – tette hozzá. Vagy nyisd ki és engedd az ágyadba, vagy zárd ki az egész szobából! Ha ugyanis később mondjuk egy hónap együtt alvás után zárod ki, komoly problémák adódhatnak a macskákkal. Frusztráltan és furcsa módon viselkedhetnek, ugyanis egyik állat sem veszi jó néven, ha elveszünk a territóriumából – mondta.

Így legjobb az elején letisztázni, kinek hol a helye. Ha pedig mégis ki kellett zárnod, egy huzamosabb idejű együttlét után, akkor adj neki valamiféle elfoglaltságot. Új játékokat, új házat vagy valamilyen kosarat. Vagy például remek elfoglaltsága lehet, ha világító lampiont raksz ki az ablak mellé. A bogarak oda fognak jönni, ez pedig egy valóságos TV lesz kis szőrmókunk számára.

Hogyan tegyük ki kutyánkat az ágyból?

Egy nemzetközileg elismert kutyaoktató szerint, ha a kutyusunknak semmiféle viselkedési problémája nincs, teljesen normális, hogy megengedjük a velünk való alvást - már, ha mi is szeretnénk. A kutyák felől ez egyfajta dicséretnek számít. A kutyák ugyanis csak azokkal a kutyákkal vagy emberekkel alszanak, akikben megbíznak! – mondta.

Amennyiben nincs viselkedésproblémája, mégsem szeretnél vele aludni, első lépésként biztosíts neki saját, kényelmes ágyat, amiben ott van pár játéka is. Vidd be a saját ágyad mellé, így melletted lehet éjszaka, mégsem alszik az ágyban. Dicsérd és jutalmazd, ha a helyén marad. Ne várd el azonnal, hogy az egész éjszakát végigalussza majd a helyén. Azonban pár nap alatt rá fog jönni, mit szeretnél tőle.

A kutyák szociális lények, így fontos, hogy ne érezze, hogy elhanyagolod vagy már nem szereted, ezért teszed ki az ágyból. Foglalkozz vele napközben, játszatok, kiránduljatok, de este tudatosítsd, hogy az ágy a te fenségterületed, ő lentebb van a ranglétrán.

Ha agresszív, vagy komoly viselkedési problémákkal küzdő kutyánk van, nem éppen szerencsés az ágyunkba engedni. Ha pedig később lesz problémánk vele legjobb, ha kitesszük a fekhelyünkről.

Ez volt a helyzet egy családnál is. A kutya lassan saját gyermeküket szorította le az ágyról, így muszáj volt valamiféle intézkedést hozni. Gyorsan vásároltak a szülők egy hatalmas kutyaágyat és rákényszerítették a kutyát, hogy ott aludjon – mondta a tréner.

Legyen ez egy játék, minden alkalommal, mikor letessékeljük az ágyról kedvencünket, dicsérjük és simogassuk, tudatosítsuk benne, hogy ő csak a földön kap figyelmet, az ágyon nem! – javasolta a tréner a hasonló gonddal küzdő embereknek. Természetesen valószínűleg lesz pár álmatlan éjszakád, de muszáj ragaszkodnia szabályokhoz, ha már valamilyen oknál fogva nem fértek meg egymás mellett!

Otis és Bruce a két weimari vizsla esete

Ági és Balázs egy weimari vizsla tulajdonosa. Otis 8 hetes kora óta velük aludt, míg kétéves nem lett. Ekkor Ági és Balázs úgy döntött, hogy örökbe fogadnak még egy vizslát, ő volt Bruce. Ahogy Bruce is elkezdett nőni, már sehogy sem fértek el az ágyban. Így úgy döntöttek, hogy vesznek két kutyaágyat, lerakják az ágyuk elé, majd beleparancsolták a két kutyust.

Az új kutyussal nem is volt semmi probléma azonban Otis 10 percenként próbált bejutni az ágyunkba. Majd hónapok teltek el úgy, hogy megvárta míg elalszunk és csendben belopódzott az ágyunkba.

Végül már muszáj volt minden egyes alkalommal egy pohár vizet a fejére önteni, mikor megpróbált felmászni. Mindent egybevéve, ez egy 3 hónapos procedúra volt, de muszáj volt megtenni. Nekünk kell a 8 óra nyugalmas alvás.

Szerencsére most már mindenki boldogan alussza álmát! Gazdik, remélem megkönnyítettem helyzeteket, és most már magabiztosabbak vagytok, már ami a kedvencetek alvási szokásait illeti!

(KamaszPanasz - Cs. B.)