macska
#Zöldövezet

Viselkedési zavarok a macskáknál

2022.11.21.
5 perces olvasási idő

Amikor megvásárolunk egy aranyos és ennivaló kiscicát, általában nem gondolunk bele abba, hogy mire felnő – bár ugyanúgy cuki marad – komoly viselkedési problémákkal fog küzdeni. A macskád szétkarmol mindent? Elfelejti, hogy van alom is a világon? Nos, nem vagy egyedül.

Mostani cikkünkben a 10 leggyakoribb viselkedési zavart mutatjuk be, és azt, hogy mit tehetsz a rosszalkodó kedvencek javítása érdekében.

1. A macskaalom szándékos elkerülése

Körülbelül minden 10. macska küzd ezzel a problémával. A leggyakrabban ennek kiváltó oka az, hogy nem kedveli azt a fajta macskaalmot, vagy a dobozával nincs jó barátságban. Ha a te macskád is hasonlóan viselkedik, vegyél neki egy szagmentes almot, melyet egy fedetlen dobozba helyezel. Az almot naponta cseréld. Ez a legtöbb macskánál megoldja a problémát. Továbbá az alom számára egy nyugodt helyet jelölj ki. Ha a macska továbbra is ódzkodik az alom használatától, próbálj ki másfajta dobozt vagy másfajta almot. A siker előbb vagy utóbb garantált lesz!

2. A megjelölések

A macskák számára a vizelet az, amellyel kommunikálnak. Ezzel jelzik birodalmuk határát, ezzel kerülik el az esetleges vitákat más macskákkal és így adják a másik nem tudtára, ha éppen párt keresnek. Ha a macska biztonságban érzi magát – kivétel a párzási időszak – szinte soha nem jelöli meg az őt körülvevő tárgyakat. Ha azonban a házba több macska is lakik, vagy esetleg a szomszédból jár át rendszeresen egy, a territoriális viselkedés teljesen normális. A stressz csökkentésére például kiváló módszer az ivartalanítás, ha azonban ez se segít, az állatorvos felírhat különféle gyógyszereket, melyek segíthetnek a stressz csökkentésében, így pedig a gazdit bosszantó területjelölések minimalizálásában is.

3. Az állandó kaparás

Minden macska imád kaparászni. Hol játékból, hol territoriális viselkedésből, hol pedig azért, hogy karmukat élesítsék. A rossz hír azonban az, hogy mindezt legtöbbször a kedvenc bútorainkon, kanapénkon vagy szőnyegünkön teszik. Ez ellen úgy tudsz védekezni, hogy különféle felületű kaparófákat, vagy felületeket raksz a házban, így a macskád azokat fogja kaparni. Természetesen ezek jól rögzítettek legyenek. Persze azt is el kell érni, hogy a macska odaszokjon, ehhez használhatsz, macskamentát vagy a kaparó köré vagy fölé lógathatod kedvenc játékait!

4. Durva játék

Ha a macskák játszanak, egy minimális természetes agresszió mindig vegyül abba. Ütnek, karmolnak, harapnak, de számukra ez természetes. Pontosan emiatt nehéz eldönteni, hogy valójában mikor játszanak és mikor nem. De ha a karmolás vagy harapás még csak játékból volt, sajnos az akkor is fáj, ami a gazdi számára nem túl kellemes. Ezért vezesd le az energiáját különféle műegerekkel, vagy egy papírzacskóval. Vicces, de utóbbival órákat is el tud lenni. Továbbá ne bíztasd, hogy a kezeddel, vagy a lábaddal játsszon, ugyanis ezzel is védheted saját magad.

5. Kényszercselekvések

A macskák kényszertevékenységei általában ismétlődő jellegűek és egy ellenállhatatlan ösztön készteti őket erre. Ez a cselekvés lehet normális, mint például az állandó evés, vagy teljesen szokatlan, így például gyapjú rágás. Ezeknek az állandó és aggasztó viselkedéseknek a hátterében általában frusztráció, stressz vagy egészségügyi panaszok állnak. Ha a macskád így viselkedik, mindenképpen látogassatok meg egy állatorvost. Ezután próbálj meg minden stresszt okozó körülményt eltüntetni. Ha a környezetét pedig kicsit átszabod, így például akváriumot, vagy olyan tárgyakat helyezel el a lakásban, amire felmászhat, a stresszt szinte egy csapásra el tudod űzni.

6. Hiperaktív éjszakák

A macskák imádnak játszani, és sajnos sokszor erre számukra az éjszaka közepe a legmegfelelőbb. Ha a macskád éjszaka játszik, vagy éjszaka lesz éhes, itt van néhány tanács, amellyel ezeket az aggasztó szokásokat megszüntetheted. Este játssz vele addig, amíg el nem fárad. Ételt csakis lefekvés előtt adj neki. Ha erre nincs időd, próbáld ki az időadagolós etetőt, így nem fog az éjszaka közepén felkölteni. Ha pedig látod, hogy nem sérült meg, soha ne reagálj az éjszakai bohóckodásaira. Ne feledd, ha egyszer fel tudott költeni legközelebb is fel fog! Így már az elsőre se reagálj!

7. Túlzott nyávogás

A felnőtt macskák nem szoktak nyávogni egymásra. A nyávogás sokkal inkább az embereknek szól. A macskák ezt a jelzést figyelemfelhívásra, köszönésre vagy éhségérzetük kifejezésére használják. Ha úgy gondolod, hogy a macskád túl sokat nyávog, mindenképpen keresd fel az állatorvosod, ez ugyanis a jele lehet például a túlzott pajzsmirigyműködésnek is. Ha csak az ételért nyávog, soha ne etesd meg akkor, amikor nyávog. Ha a figyelmedre vágyik, tanítsd meg neki, hogy csak akkor kapja azt meg, ha nem nyávog. De ne utasítsd el mindenképpen a nyávogását, figyelj rá! Ő ugyanis üzenni is tud neked, például azt, hogy nem tud az almámba valamilyen oknál fogva bemenni.

8. Bezártság miatti idegesség

A macskák valójában nagyon társas lények. Erős kapcsolatokat köthetnek, például a gazdájukkal, így amikor egyedül maradnak otthon, könnyen idegesek lehetnek. Az idegesség jele például az állandó nyávogás, vagy a rendszertelen és nem az alomba történő ürítés. A macskádnak segíthet az is, ha elmenetel előtt 15 perccel már figyelmen kívül hagyod. Így hozzászokhat, hogy nem is törődnek vele. Továbbá megteheted azt, hogy játékai közül párat csak akkor adsz oda neki, ha te már nem vagy otthon, majd ha hazajöttél ezeket visszaveszed. Így számára is lesz új elfoglaltság még nem vagy itthon. Ha a problémák továbbra is jelentkeznek, látogass meg egy állatorvost, aki gyógyszeres kezelést ajánlhat.

9. Kényszeres nyalogatás

A macskák nyalakodása több mint pusztán higiénia. A nyalogatás a nyugalmuk megőrzésében is szerepet játszik. Sajnos azonban előfordulhat, hogy túlságosan sokat harapdálják vagy nyalogatják magukat, amely kisebesedéshez vezethet. Ennek oka általában a stressz. Ha azonban megtalálod, hogy mi okozza a félelmet a macskádban – új állat, új tárgy, napirend változása – lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy minimalizáld macskád problémáit. Továbbá, ha ez sem segít, menj el egy állatorvoshoz, ugyanis előfordulhat, hogy csak egy sebesülését nyalogatja, harapdálja!

10. Agresszió

Egy agresszív macska komoly sérüléseket okozhat harapásaival, karmolásaival. Egy agresszív macska a lakásban pedig kicsikre és nagyokra egyaránt veszélyt jelenthet. Fontos azonban, hogy meg tudjuk különböztetni a játékból fakadó agressziót a valódi agressziótól. Ezt a testtartásból olvashatjuk ki. Ha a macska mereven áll, pupillái tágak esetleg morog, akkor az egyértelműen a valós agresszió jele. Ilyenkor ne próbáljuk meg megsimogatni, vagy megnyugtatni kedvencünket. Néha az agresszió kiváltó oka a félelem, máskor pedig mindenféle ésszerű magyarázat nélkül egyszerűen csak vadmacska lesz az ártatlan kiscicából. Mivel egy agresszív macskával együtt élni mindenképpen veszélyes, kérjük ilyen estben szakember segítségét! Ő ugyanis rengeteg esetet látott már, így biztosan tudja, mit kell tenni ilyen helyzetben!

11. A macska rázza a lábát

Ennek több oka is lehet. Például vizes lett a talpa - köztudomású, hogy a macskák nem szeretik a vizet, emiatt igyekeznek is minél gyorsabban megszabadulni tőle. Szintén idegesíti őket az is, hogy ha valami a lábukra ragad vagy, ha belefúródik valami a tappancsukba. Ha a cica szokatlanul kitartóan rázogatja a lábát, mindenképpen nézd meg nincs-e valami sérülés a talpán.

12. A macska háta rángatózik

Ez lehet természetes reakció, ilyenkor rendezi a szőrzetét, de jelezheti azt is, hogy valamitől vagy valakiktől szeretne minél hamarabb megszabadulni. Beleragadhat bármi a szőrébe (akár egy ottfelejtett rágógumi is), ahogy élősködők is mászkálhatnak a szőrében. Okozhatja a rángatózást az is, hogy olyan irritáló anyaggal találkozott, ami allergiát vagy fertőzést okozott. Mindenképpen ellenőrizni kell a teljes testfelületét és meg kell tenned a szükséges ellenintézkedéseket: az élősködőket ki kell írtani, a gombás és egyéb fertőzéseket gyógyszeresen kell kezelni, ahogy az esetleges sebeket is el kell látni a további bonyodalmak elkerülése végett.

13. Nem tud nyávogni, pedig korábban tudott

Ez bizony rémisztő lehet, de nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Lehet, hogy csak megfázott és átmenetileg berekedt, ahogy a gyulladásos folyamatok is járhatnak hangvesztéssel. Ha emellett kötőhártyagyulladása is van, esetleg prüszköl vagy folyik az orra érdemes állatorvoshoz vinni, nehogy tüdőgyulladás legyen a vége. Természetesen vannak olyan cicák, akik eleve a csendesebb típusba tartoznak és nem nagyon hallatják a hangjukat.

14. A tiszta alomban hempereg

A tiszta alom ebben az esetben funkcionálhat “száraz samponként” is, amit a szőrzetük megtisztításához használ. Meg kell említeni a birtoklást is, a cicák ugyanis szeretik azonnal kinyilvánítani, hogy a frissen elhelyezett alom az övéké. Viszont, ha a macska a piszkos alomba fetreng bele, akkor biztos, hogy valami baja van.

15. Ápolatlanság

Ez minden esetben a cica boldogtalanságának a fokmérője. Azok a macskák ugyanis, amelyek nem érzik jól magukat a bőrükben vagy depressziósak, felhagynak önmaguk tisztogatásával, emiatt a bundájuk, és a kinézetük ápolatlanná válik. Ilyenkor mindig érdemes utánajárni a kiváltó okoknak, nehogy egy komolyabb betegség álljon a háttérben.

+1 Furcsa dolgokat akar megenni vagy meg is eszi

Ez egy különös evészavar, amelynek során a macskák olyan dolgok után sóvárognak és olyan dolgokat fogyasztanak, amelyeket nem lehetne megenni. Különböző textilek, gyapjú; zsinórok, fonalak, kábelek, műanyagok, macskaalom is lecsúszhat a torkukon, amelyek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak (gyomor és bélsérüléseket, bélelzáródást, mérgezést). Ezen rendellenesség oka lehet valamilyen betegség, genetikai hajlam, viselkedészavar, táplálkozási hiányosságok. Ha azt tapasztalod, hogy a cicád megevett valamit, amit elvileg nem kellett volna azonnal vidd állatorvoshoz!

(KamaszPanasz - Cs. B.)