cukorbeteg
#Zöldövezet

Lehet, hogy a macskád cukorbeteg?

2024.01.30.
2 perces olvasási idő

Biztosan láttatok már olyan macskát, amely a végtelenségig lusta. Az egész napi mozgása körülbelül a kosara és az ételes tálja közötti távra redukálódik. Nos, az elhízás nem csak az embereknél jár szövődményekkel. A mozgáshiányos, lusta és elhízott macskákat ugyanis ugyanúgy veszélyezteti korunk népbetegsége, a cukorbetegség.

Nem csak az embereknél növekszik az elhízottak száma, ez a mérce a kisállatoknál is növekvő tendenciát mutat. Egy év alatt 16 százalékkal több macskát diagnosztizáltak cukorbetegséggel, mint az azt megelőző évben.

A túl sok etetés és kevés mozgás káros hatásait az állatorvosok már évek óta hangoztatják. Korábban már kimutatták, hogy a macskáknál a túlsúly és a cukorbetegség különösen erősen kapcsolódik össze. Mintegy 450 000 macska vizsgálatával volt egy olyan nagy felmérés, amely rávilágított, hogy ez a probléma nem múló, és nem csak pár gazdát és macskát érint.

A kutyákat is érinti a cukorbetegség

Cukorbeteg macskaTermészetesen a kutatás során kutyákat is vizsgáltak. A számok náluk is elkeserítőek. Az 5 évvel ezelőtti adatokhoz képest 32 százalékkal több cukorbeteg kutyus van. A kutatók szerint kevesebb étellel és több mozgással a kutyák nagy része elkerülhette volna a betegséget. De a kutyák egy picit másak. Náluk a kapcsolat a diabétesz és az elhízás között nem olyan erős, mint nyávogó társaiknál.

Ettől függetlenül, legyen szó macskáról vagy kutyáról, mindenképpen érdemes őket rendszeresen felügyelni, sétáltatni, futtatni és nem csak a cukorbetegség miatt. A mozgás csökkenti az elhízás mértékét, ezáltal a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, és segít, hogy a kedvenceinknél csak minél később jelentkezzenek ízületi problémák.
A diabétesz azoban még mindig nincs a top betegségek között, már ami a házi kedvenceket érinti.

Íme, a három leggyakoribb betegség:

  • A kutyákat és a macskákat is egyaránt érinti: szájhigiéniai problémák, (a macskák 68%-a és a 3 év feletti kutyák 78%-a küzd ezzel a problémával) melyek később vese-, máj- és szívproblémákhoz vezethetnek.
  • Szintén mindkét fajt érinti: fülfertőzések
  • Szívférgesség

Hogy miért a macskák vannak nagyobb veszélyben?

Nos, a gazdik hajlamosak a lehető legfinomabb konzerveket megvenni kedvencüknek. És bár a macskák válogatósak, a tulajdonosok általában a legkülönfélébb ínyencségekkel lepik meg kedvencüket. Az eredmény számokban is kimutatható: a macskák 54%-a túlsúlyos és 22%-a pedig elhízott.

A betegség kezelhető

Az egyetlen pozitív dolog, amely elmondható a macskák cukorbetegségéről, hogy diagnosztizálásuk után évekig tudnak élni. Ez azonban nem olcsó. Állandó vércukorszint mérést és napi egyszeri vagy kétszeri inzulint, orvosi konzultációt és több tíz-, sőt akár százezer forintot igényelnek évente. Az összegek pedig nem állandóak, hiszen például a macskáknál az inzulin mennyiségét időről időre ellenőrizni kell, és a legtöbb esetben az idő előrehaladtával pedig növelni, ami szintén pluszköltség.

Nem szeretnéd ilyen költségekbe verni magad? Nos, a megoldás számodra és a macskád számára is sokkal egyszerűbb. A dolgod mindösszesen annyi, hogy felügyeled kedvenced napi kalória bevitelét, és rendszeresen elviszed játszani vagy sétálni. Az eredmény egy egészséges macska, aki mindenféle betegség nélkül, költségkímélően fog dorombolni neked még éveken keresztül.

(KamaszPanasz - Cs.B.; Forrás: yourlife.com)