kutya
#Zöldövezet

A kölyökkutya egészsége

2015.05.08.
2 perces olvasási idő

Végre teljesült a hőn áhított kívánságod, és kaptál egy kölyökkutyát? Az állat azonban, aki hű társad és barátod lesz, különleges gondoskodást igényel. Te tudod, hogy hogyan őrizheted meg a kutyusod egészségét, és hogy mi az, amivel árthatsz neki? Segítünk.

Káros élelmiszerek kölyökkutyáknak

Az ebéd maradékát természetesen oda lehet adni a kiskutyusoknak, de nagyon vigyázni kell, mert előfordulhat, hogy a maradékban találhatóak olyan élelmiszerek, amelyek a háziállatok számára mérgezőek, ilyen például a szőlő, a tea, a mazsola, a fokhagyma, az avokádó, a só és a csokoládé. Ha úgy gondolod, hogy a kutyád megevett bármit az utóbbiakból, bármilyen gyanús tünet esetén vidd el orvoshoz.

A csokoládéról

A csokoládé életveszélyt jelent a kutyák számára, mert az egyik alkotóeleme lassan bomlik le a kiskutyák szervezetében. Természetesen egy kis csokitól semmi baja nem lesz, de tedd biztonságos helyre a csokoládét, ha pedig észrevetted, hogy a kutyád evett belőle, hívd azonnal az állatorvost. Rendszeresen pedig semmi esetre se adj neki csokoládét!

Veszélyes növények a kölyökkutyák számára

Ne feledd, hogy a kölyökkutyák minden növényt megrágnak, illetve megkóstolnak, mert még tapasztalatlanok. Ha úgy gondolod, hogy a következőkből bármit is lenyelt a kiskutya, haladéktalanul kérj segítséget az állatorvostól: gyöngyvirág, leander, tiszafa, gyűszűvirág, rebarbara levél, lóhere.

Mikor látogassuk meg az állatorvost?

6-9 hetes: ideje az oltásnak

Az, hogy védőoltást kap a kutyusod, még nem azt jelenti, hogy a kiskutyád minden betegségtől kutyavédett lesz, és örökké egészséges marad. Az oltás csak a legveszélyesebb betegségek ellen véd, mint például a parainfluenza, a kutya hepatitis, parvo vírus. Amikor kis barátod 12 hónapos, vagyis egy éves, feltétlenül el kell vinned veszettség elleni oltásra. Ezek mellett még számtalan védőoltás létezik, amiről az állatorvos bővebb információkkal tud szolgálni számodra.

A bolhák

Már mindössze egyetlen bolha is megfertőzheti imádott kisállatodat. Onnan tudod, hogy a lakásodban elterjedtek a bolhák, és a kutya is az áldozatukká vált, hogy a kutya ürülékében bolhát találsz, és sebes vagy piros a bőre. A bolhák ellen különböző bolhairtó szerekkel tudsz védekezni. Ne felejtsd el megnézni a termék csomagolásán, hogy a kutya hány hónapos korától alkalmazható.

Mi a helyzet a bél parazitákkal?

A kölyök valószínűleg fog féregirtó gyógyszert vagy féregtelenítő injekciót kapni az állatorvostól. Kifejezetten fontos, hogy a kutyusod ne legyen férges, mert egyes féreg fajták, mint például az orsóféreg és a kampó féreg átterjedhetnek az emberre is. Bár kevesen mutatnak tüneteket, általában minden kiskutya férges, ám ez idővel elmúlik. Vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal, ha többet szeretnél megtudni efelől.

16-20 hetesen: ivartalanítás

Amikor a kiskutyád eléri a 16 hetes kort, ivartalaníttathatod. Az ivartalanítást olyankor érdemes elvégezni, mikor a kutyák még nem ivarérettek. Az ivartalanítás hatására picit kevésbé lesz vad a kutyus, és az első napokban bágyadtságra is lehet számítani.

Honnan lehet tudni, ha a kölyök beteg?

A kutyák gyakran visszahúzódóak, amikor betegek vagy rosszul vannak. Fontos tudni, hogy milyen jelek utalnak a kiskutya betegségére. Kevesebbet eszik, többet alszik, lágy a széklete, levert, lázas, hány. Ha ezeket észreveszed, vidd be az állatorvosi rendelőbe a csöppséget!

Tippek az állatorvos választásoz

Ezt is pontosan ugyanúgy tedd, ahogyan te keresel háziorvost. Kérj tanácsot a barátoktól, hallgasd meg a visszajelzéseket, vagy ha nagyon kevés lehetőséget látsz, menj be a klinikára és nézz körül a rendelőben. Vajon steril a rendelő, az orvos eléggé türelmes és állatbarát, a személyzet barátságos? Ezeket mindig vedd figyelembe.

Élvezd ezt az időszakot!

A kiskutyusok nem maradnak örökké kicsik, de természetesen azután is szeretni való állatoknak és a legjobb barátoknak bizonyulnak. Mindig ügyelj az egészségére és megfelelően fegyelmezd, de a játékról se feledkezz meg!

(Gy .P. F. - webmd)

Kapcsolódó címkék

kutya