utazás
#Zöldövezet

Hogyan utazz kutyával?

2015.06.27.
2 perces olvasási idő

Nyaralni indulsz, de még nem döntötted el, hogy magaddal viszed-e a kutyád, vagy sem? Tudod, hogyan utazz vele? A kutyáddal utazni nagyon jó mulatság, ha elvégzed a megfelelő előkészületeket. Viszont a tervezés nagyon könnyen elronthatja mindenki vakációját.

Ha úgy döntesz, hogy a kedvenced is része lesz az utazásnak, akkor kezdj el időben tervezni. Legyen a kutyuson mindig egy nyakörv, amelyen az azonosításhoz szükséges adatokat is feltünteted. Egy mikrocsip extra biztonságot jelenthet. Mielőtt utaztok, a kutyádnak érdemes átmennie egy alapkiképzésen, hogy jól viselkedjen.

Aztán tervezd meg a szállítást, a szállást és az ellátást, valamint a napi foglalkozásokat. Így az út sokkal kellemesebb, és stressz-mentesebb lesz. Ha úgy gondolod, hogy a hátsó ülésen lenne a legjobb helye, akkor szerezz be egy állatülést, vagy ha repülővel utaztok, egy ketrecet.

Utazás repülővel

A légi közlekedés nem a legkellemesebb utazási eszköz kutyák számára. Bár a kedvencünk számunkra nem rakománynak számít, a legtöbb légitársaság annak sorolja be. A csomagtérben való utazás még a legnyugodtabb kutyák számára sem kellemes élmény. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lehetne repülővel utaznia, csak azt, hogy nem ideális.

A kistermetű kutyák tulajdonosai szerencsésebb helyzetben vannak. Néhány légitársaság ugyanis megengedi, hogy felvidd az utastérbe az ebedet, ha befér az előtted lévő szék alá. Mielőtt megvennéd a jegyeket, olvasd el figyelmesen a társaság kutyákra vonatkozó szabályait!

A kutya családtag

Utazás autóval

Az autó az egyik legjobb módja a blökik utaztatásának. Ha a családi kocsiban utazhat a kedvenced, akkor általánosságban elmondható, hogy annál kevesebb gond lesz vele az út során, minél többet utazott már eddig. Ha még nem szállítottátok ilyen módon, akkor itt az ideje belevágni. Minél pozitívabb az autós élménye a kutyádnak, annál jobban fogja élvezni.

Ha csak akkor ül a kocsiban, amikor az állatorvoshoz mentek, és nem szeret oda járni, akkor az idegessége érthető. Próbáljátok meg rövid kirándulásokra vinni a kocsival, amik a parkban, állatboltban, vagy egyéb, számára kedves helyeken végződnek.

Ha nem bírja a kocsit, akkor nem ajánlott így utaztatni. Ha muszáj magaddal vinned, akkor kérdezd meg az állatorvost, hogy lehet-e nyugtatót adni neki, így könnyebbé téve mindenki számára az utat. Különben lehet, hogy más lehetőség után kellene nézned. Ha másképp is megoldhatod, kíméld meg a kutyádat a nyugtató adásától.

Tervezz előre!

Iktass be sok pihenőhelyet az út közben, és álljatok meg 3-5 óránként, hogy az állatkád kinyújtóztathassa magát, ihasson és felfrissülhessen egy kicsit.

Mi kell a kocsiútra?

  • lista a pihenőhelyekről és az állatorvosi rendelőkről (nem árt utánanézni a nyitva tartásnak)
  • póráz
  • kutya biztonsági öv / kutyaház + takaró
  • víz és tál
  • egy-két játék
  • zacskók, a kutyapiszoknak
  • gyógyszerek, ha lehetséges
  • oltási könyv
  • kutyatáp
  • elsősegélycsomag
Hogyan neveljünk kölyökkutyát?
Ha kiskutyát szeretnél, jó, ha tisztában vagy a kutyatartás és ápolás alapszabályaival. A kutyatartásról

Élvezd az ottlétet!

Ha hotelben tervezed tölteni az éjszakáidat, akkor érdeklődj előtte, hogy lehet-e állatokat vinni a szobába. Vannak állatbarát hotelek is, ahol a kedvencednek kosarat, tisztítást, kutyamasszázst és étkezést tesznek lehetővé. Ne feledkezz meg az árakról is érdeklődni.

A természetben kempingezni a legjobb módja, hogy jól érezd magad a kutyusoddal. Mégsem mindig a legokosabb döntés. Győződj meg, hogy lehet-e kutyát vinni a kiszemelt táborhelyre. Sok helyen az állatok nem mehetnek be a kempingbe.

(KamaszPanasz - Gy. Z. - About)