kisállat
#Zöldövezet

Veszélyes állattartási hibák

2015.01.30.
6 perces olvasási idő

Az egyik, hogy a kutyád sétáltat téged. A rosszul tanított kutya elránthat, miközben sétáltatod. A szakértők szerint több ezer ember köt ki a baleseti sebészeten évente, háziállattal összefüggésben álló esések miatt.

Az esések többsége séta közben következik be - amikor valaki megbotlik egy kutyába, vagy az elrántja, fellöki őt. Szakértők azt mondják, hogy az engedelmességre tanítás a legjobb módszer arra, hogy a kutyád ne rántson el a reggeli séta közben.

Kullancsok

Erdőben való séta után, kullancs ellenőrzést végzel magadon, igaz? Ne felejtkezz el a kutyádról sem! Kullancs csípés esetén, felvetődik a Lyme - kór kockázata, a vírusos agyhártyagyulladás és számos más betegség is. De a kullancsok komoly betegségeket okozhatnak a macskákban is. Ha a háziállatod kullancs által fertőzött, a család többi tagja is veszélybe kerülhet. Ha megtaláltad a kullancsot, óvatosan távolítsd el, majd kérj az állatorvosodtól kullancs elleni gyógyszert.

Ótvar figyelmen kívül hagyása

Ha a háziállatodon kopasz foltok vannak, akkor valószínűleg az ótvar a felelős ezért. Ha figyelmen kívül hagyod ezt a gombafélét, akkor a családodat is kiteszed e betegség kockázatának. Az ótvar érintés útján terjed, elkaphatod a kutyáktól és a macskáktól is. Az ótvar vörös, éles kör alakú kiütéseket okoz a bőrön, vagy kopasz foltokat, ha megfertőzi a fejtetőt. Ha arra gyanakszol, hogy a háziállatodnak ótvara van, keresd fel az állatorvosodat azonnal.

Féregtelenítés elmulasztása

A gyűrűs férgek gyakori paraziták mind a kutyáknál, mind a macskáknál. Ezek hasmenést, hányást okoznak, és komoly betegségeket okozhatnak. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a férgek az emberre is veszélyesek. A fertőzött állat beszennyezi a talajt és a homokot a féreg apró tojásaival. A gyerekek lenyelhetik ezeket a tojásokat, azáltal, hogy beveszik a szájukba a koszos kezüket. A kikelt férgek az emberben vakságot és más szöveti sérülést okozhatnak. Kérdezd az állatorvosod az általános féregtelenítésről!

Bolha elleni védekezés elmulasztása

Ha kihagyod házi kedvenced bolha elleni kezelését, annak nem csak ő fogja meginni a levét! A bolhák gyorsan elterjednek a kezeletlen állatokon, kifejezetten nyáron és ősszel. Egy kis ölelés alkalmával átmennek rád, viszkető sebeket okozva. A bolhák azonban betegségeket is terjesztenek az emberek körében, például a bubópestist. Kérj az állatorvostól bolha elleni gyógyszert kb. havonta egyszer, és egy kis figyelmeztető beírás a naptáradban segít abban, hogy ne felejtsd el a következő alkalmat se!

Ivartalanítás elmulasztása

Macskák és kutyák milliói élnek utcán vagy kerülnek elaltatásra, mert egyszerűen, mint valami kacat lettek kidobva a házból. Míg sokan vonakodnak az állataik ivartalanításától, addig valójában ez a legjobb és legegészségesebb számukra. Ezzel csökken a mellrák kockázata a nőstényeknél, és a hererák a hímeknél. Az ivartalanított hímek sokkal kisebb valószínűséggel mennek el otthonról, jelölik a területüket és viselkednek agresszíven.

Tele tál

Sokan merő jó szándékból folyamatosan tele etetik kedvenceiket. Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit az állattartók elkövetnek. A probléma az, hogy a kutyák és a macskák gyakran többet esznek, mint amire szükségük lenne. Ha az ételt folyamatosan előttük hagyjuk, túl sok kalóriát visznek be és ettől elhíznak. Szóval jobb, ha követed az ajánlott adagokat, vagy kérj tanácsot az állatorvosodtól.

Macskák vegetáriánus nevelése

A vegetáriánus emberek néha meg akarják osztani életstílusukat a kedvenceikkel is. A baj az, hogy a macskák obligált húsevők. Ez azt jelenti, hogy húst kell enniük a túlélésért. Függnek az olyan tápanyagoktól, ami csak az állatok szöveteiben található meg, mint például az aminosav, taurin. A kutyák inkább képesek egy megfelelően kiegyensúlyozott vega étrenden élni, de inkább kérdezd erről az állatorvosod.

Túl kevés mozgás

Ahogyan az embereknek, az állatoknak is szükségük van edzésre ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. A lusta háziállatok hajlamosak az elhízásra, ami által növekszik náluk a szívbetegségek, a cukorbetegség és az ízületi problémák veszélye. A megfelelő mennyiségű edzés mértéke a kutyáknál függ fajtától és a mérettől, de az állatorvosok azt ajánlják, hogy legalább félórát mozogjanak intenzíven naponta. A kutyáddal való sétálás segíthet formában maradni neked is.

A testbeszéd félreértelmezése

Biztosan szereted a kutyádat, de vajon megérted-e őket? Ha azt hiszed, hogy a farok csóválás mindig csak jó jel lehet, akkor csúnya meglepetésben lehet majd részed. Ha egy kutya meg akar fenyegetni valakit, akkor valószínűleg magasba tartja a farkát, és mereven hullámoztatja előre és hátra. Hiba ezt a figyelmeztetést a játékosság jelének venni, hisz egy harapás áldozata is lehetsz. Kerüld a félreértéseket, és tanulj a háziállatok testbeszédéről.

Túl kevés figyelem

Akárcsak mint a gyerekek, a háziállatok is unatkozni fognak, ha nem játszol velük. És az unalom vezet olyan viselkedési problémákhoz, mint a rágcsálás, ásás, ugatás és vonyítás. Az unatkozó macskák pedig karmoláshoz és túlzott nyávogáshoz folyamodnak. Az unalom elleni küzdelemben segíthet, ha eldugsz valamit a ház körül, amit a kutyádnak meg kell találni. Biztosíts játékot a macskádnak, amit tud üldözni. Tanítsd meg a kutyádat bújócskázni és kötelet húzni.

Megosztott macskaalom

Több macska + 1 almos tál = ürítési probléma. Ez egy nagyszerű mód arra, hogy a házi kedvenc a padlóra pisilést válassza. A macskák nagyon érzékenyek a saját almos tálukra. Ha koszos, vagy más a szaga, mondjuk más macskáktól, akkor valószínű, hogy nem fogja használni. A szakértők azt ajánlják, hogy legyen külön almos tálja minden egyes macskának a házban, plusz egy extra. És segíthet az is, ha a ház elé helyezed el azokat.

Szocializáció hiánya

Fontos hogy biztosítsunk pozitív emberi együttműködést a kis macskák és a kis kutyák életének első 7 hetében. Ez magába foglalja a ringatást, a játszást, ami elősegíti a bizalom kialakulását az emberekkel szemben. A tenyésztők elkezdik ezeket a dolgokat, és neked folytatnod kell ezt a folyamatot, amikor haza viszel egy háziállatot. Alakíts ki erős köteléket, azáltal hogy játszol az új kiscicáddal vagy kutyáddal minden nap.

Hosszú ideig egyedül hagyod a kutyát

8-10 óra egyedül egy ládában, egy apró fürdőszobában, előszobában vagy akár a szabadban – túl sok idő egy kutya számára. Szeparációs szorongáshoz és a destruktív viselkedéshez vezet, ami nem kívánt viselkedésben nyilvánul meg, mint pl. rágás, a nyáladzás, az ásás, állandó ugatás vagy vonyítás. Sokkal jobb választás, ha biztosítunk a kutyánknak nappali társaságot, vagy a napközben ellátogatunk egy kisállat napközibe, vagy biztosítunk egy kutya társat. A felnőtt kutyák képesek 4-5 órát egy ketrecben lenni, de előtte és után szükséges egy kis testmozgás.

Szabályok hiánya

Néhány ember elvárja a háziállatától, hogy tudja a jó és a rossz közötti különbséget anélkül, hogy mondani kellene. De az emberi etikett nem olyan természetes a kutyáknál és a macskáknál. Tisztába kell tenned, hogy az emberre való ráugrálás, a bútorokon való köröm élezés, és a szőnyegre való pisilés nem megengedhető. Légy következetes a szabályokkal, és jutalmazd meg a kedvencedet a jó viselkedésért. Ha útmutatásra van szükséged, konzultálj egy oktatóval.

Szidás az "incidensekért"

Ha hazaérsz és pisit találsz a padlón, lehet, mérgesen ordítozol a kedvenceddel. De az állat viselkedés szakértők azt mondják, hogy ez nem mindig lesz jó megoldás. Az „incidens” azonban már a múltban történt, ezért a kedvencednek fogalma se lesz arról, miért ordítozol. Jobb stratégia, ha azonnal megdicséred, amikor ott végzi a dolgát, ahol kell.

Gyerekek felügyelet nélkül hagyása

A legtöbb gyerek rajong az állatokért, de néha a rajongásuk, valaki sérüléséhez vezet. A kisgyerekek túl durván játszhatnak, és önvédelemre késztetik a kutyát vagy a macskát. Csak felügyelet mellett engedj gyereket játszani kedvenceddel. Állíts fel szabályokat arról, hogy a gyerekeknek hogyan kell kezelni a háziállatot, és tanítsd meg őket felismerni azokat a jeleket, amikor a kutya vagy a macska azt akarja, hogy egyedül hagyja őket.

Tej a macskáknak

Az ötlet hogy a macskák tejen nőnek fel, egy mítosz. Valójában, az ellenkezője igaz. A legtöbb macska nem tűri a laktózt, ami azt jelenti, hogy nem tudják megfelelően megemészteni a tejben lévő cukrot. Ennek eredménye a hasmenés és a hányás. Míg néhány macska probléma nélkül megemészti a tejet, attól még nincs rá szükségük. Ezért a legtöbb állatorvos azt ajánlja, hogy hagyjuk ki a tejet a macskák étrendjéből.

Romlott étel

A kutyádat lehet, csábítja a szomszéd szemetesén keresztüli élvezet keresés, de ne hagyd neki! Az ételek romlottak, és csak úgy mint az emberek számára, a háziállatok számára sem egészségesek. Azok a kutyák, akik szemetesből esznek, bakteriális ételmérgezésnek vagy hasnyálmirigy veszélyének vannak kitéve. A romlott ételek tartalmazhatnak mérgező penészt is, ami hányást, súlyos remegést, rohamokat és halált okozhat.

Csont a kutyáknak

Azt gondolhatjuk, hogy a csont nagyszerű élvezet a kutyák számára. A szakértők figyelmeztetnek, hogy a csontrágás megsértheti a fogakat, a nyelvet vagy a szájat. A csont- szilánkok megakadhatnak a kutyád légcsövében, megakadályozva ezzel a légzést. A csontok megakadhatnak az emésztőrendszerben is, ahonnan csak műtéttel vagy endoszkóppal tudják eltávolítani. Ha a kutyád szeret rágcsálni, kérj egy biztonságosabb megoldást az állatorvosodtól.

Kutyaetetés asztalnál

Nehéz lehet ellenállni egy kutyának, amikor koldulni kezd az asztalnál. Belenézel azokba a szép nagy szemekbe és máris meg akarod osztani az ételedet a kis kedvenccel. De azzal, hogy jutalmazod az ugatásért és a nyüszítésért, csak még több koldulásra ösztönzöd. És aztán elfelejtheted a csendes vacsorákat a családoddal. Ha meg akarod osztani az asztali maradékot, alkalmi élvezetként tedd azt az asztaltól távol - és használd az ételt jutalomként a jó viselkedésért.

Macskaetetés kizárólag száraz táppal

A macskák alacsony szomja természetükből fakad, ezért lehet, nem isznak eleget a megfelelő hidratáltság fenntartásához. A kizárólag száraz étellel való etetéssel az a probléma, hogy húgyúti betegségek kockázatának teszed ki őket. Az egészséges hólyag elősegítésére az állatorvosok konzerv ételt ajánlanak, aminek kb. 78%-a víz. A folyadékban gazdag étkezés meglehetősen fontos a macskák életében, a húgyúti problémák miatt.

Macska és terhesség

A nőknek tanácsos lemondani a macskájukról terhesség ideje alatt, de szükséges ez? A kapcsolódó betegséget toxoplazmózisnak nevezik, amit a macska székletben található paraziták okoznak. Ha egy nő frissen fertőzött a terhesség ideje alatt, a magzata sérült lesz. De a legtöbb embernek, akinek van macskája, már van antiteste egy újabb toxoplazmózis ellen. A szakértők azt ajánlják a terhes nőknek, hogy tartsák meg a macskájukat, de kerüljék a macska piszok kezelését, ha lehetséges.

Katasztrófaterv hiánya

Ha a mentőszolgálat evakuálja az otthonodat, mit csinálj a háziállatoddal? Hátra hagyni őket nem jó lehetőség, ha a közösséged tűz, víz vagy hurrikán eredetű szél által fenyegetett. És nem minden vöröskereszt menhely engedélyezi, hogy magaddal vidd kedvencedet. A legjobb egy háziállat-barát menhely, érdemes ezek elérhetőségéről tudni.

Hirtelen felindulásból való örökbefogadás

Ha egy barátod túlad a kiskutyáin vagy a helyi állatmenhely nem tud több állatot befogadni, lehet kísértés áldozata leszel, és egy új háziállattal térsz haza. De ebben soha nem kell a pillanat hatása alatt döntened. Hosszú időre kötelezed el magad egy állat gondozásával - 10-15 év kutyáknál és 20 évnél is több macskáknál. A legjobb, ha idő előtt elkezdesz kutatni, és előre elhatározod, hogy milyen állatot szeretnél - milyen különleges fajtát - ami a legjobb lenne a családod számára.

(MMA)