háziállat
#Zöldövezet

Miután meghal a házikedvenced, jó, ha újat kapsz?

2020.04.12.
2 perces olvasási idő

Bár lehet, hogy csábít az ötlet, hogy pótold az elveszett kisállatod, szakértők szerint az a legjobb, ha hagysz egy kis időt magadnak gondolkodni, gyászolni.

Egy szeretett házikedvenc elvesztése soha nem könnyű, bár sokaknak sokkal nehezebb létezni egy négylábú társ nélkül.

Csak ha elmúlt a bánat

Várj, míg elmúlik a gyász! Legyél minél többet olyanokkal, akik értik, mi zajlik le benned, hiszen ők is állatbarátok, állattulajdonosok. Az elvesztett kedvencet nem lehet egyszerűen helyettesíteni. Segít, ha esetleg teljesen más fajtájút választasz – így elkerülheted azt, hogy állandóan az elhunyt kedvenceddel hasonlítsd össze. Készen kell állnod egy teljesen új egyéniségre. Ha újra magadra találsz és vágysz egy társra a sétáidon, vagy arra, hogy farokcsóválással üdvözöljön, amikor hazaérsz, akkor itt az idő.kutya

Az, hogy ki mennyi ideig gyászol, teljesen egyénfüggő. Egyesek még hosszú hónapok múlva sem tudják elképzelni, hogy új kedvencük legyen, míg mások már pár hét múlva készen állnak egy új kisállat fogadására. Nincs elfogadott szabály arra, hogy milyen hamar szerezz be egy új kedvencet, de van néhány tippünk, ami segíthet eldönteni, számodra mi a jobb:

Akik hamar beszereztek egy másik kedvencet, arra hivatkoznak, hogy:

- az új kisállat jó kikapcsolódás, mert könnyen kitölti az érzelmi űrt, és enyhíti a bánatot,
- már hozzászoktak ahhoz, hogy mindig ott van körülöttük az állat, ennek hangjai, „szöszmötölése” nélkül elviselhetetlenül egyedül érzik magukat,
- az életmódjuk része volt a sétáltatás, futás, etetés – enélkül úgy érzik, az életük kész káosz.

Akik csak később választottak új kedvencet, azzal indokolták, hogy:

- bűntudatuk lett volna, ha az elhunyt állat iránti szeretetet hirtelen egy másikkal osztanák meg,
- le akarták zárni a gyászfolyamatot, mielőtt új „kapcsolatba” kezdenének,
- nem akarták, hogy az új állat a régire emlékeztessen.

A leggyakoribb hibák

Ne akard elvesztett kedvenced pontos mását! Ha ugyanolyan fajtájú, színű, méretű kedvencet választasz, azzal úgy teszel, mintha a régi állatod nem pusztult volna el. Bár ez átmenetileg kitöltheti azt az űrt, amit kedvenced hagyott maga után, hosszú távon nem kedvez sem neked, sem az új állatnak, aki érzi, hogy furcsa elvárásaid vannak vele szemben.

Akárcsak az emberek, az állatok is önálló személyiséggel, tehetséggel, intelligenciával rendelkeznek, ezért az új jövevényt sose hasonlítsd össze a régivel!

Összpontosíts az új kapcsolat pozitív aspektusaira! Mivel más a személyisége, mint előző kedvencednek, az új állat teljesen más örömöket és kihívásokat jelent!

Tippek az új kedvenc választásához

Ne hozz elhamarkodott döntést! Adj időt magadnak, hogy átgondold, mit is szeretnél! Ne hagyd, hogy a döntésedben mások siettessenek vagy befolyásoljanak! Csak Te érezheted, hogy mikor állsz készen egy új kedvencre!

Ne gondolj úgy az új állatra, mint a régi helyettesítőjére! Ha egy kapcsolatod megszakad, azt sem helyettesíted, hanem újat hozol létre! Az új állattal való kapcsolatod teljesen új élményeket és tapasztalatokat jelent.

Olyan állatot keress, aki nem ugyanúgy néz ki, mint a régi! Legyen más a fajtája, színe vagy neme! Ha ugyanolyat választasz, akkor nagy az esély rá, hogy csalódott leszel, ha másképp viselkedik, mások a szokásai, mint előző kedvencednek.

Ne add az új állatnak ugyanazt a nevet, mint a réginek!

Ne várd el az új állattól, hogy úgy viselkedjen, olyan szokásai legyenek, mint a réginek! Ne feledd, kölyök korában vele is voltak gondjaid! Adj időt az új kölyöknek a tanulásra!

Ha több állatod is van, vedd figyelembe azok igényeit. Időre van szükségük, amíg megszoknak egy új társat. Ha probléma merülne fel az állatok között, szét kell tudnod választani őket. A legfontosabb dolog a felügyelet. Sohasem tudhatod, hogy milyen gyorsan fogadnak el egy új állatot a többiek. A kutyák gyorsabban alkalmazkodnak, mint a macskák: 1-2 hét szemben az 6 héttel.

(KamaszPanasz - S. D.)