gyász
#Lélek

Gyász: miután elvesztünk valakit…

2011.11.01.
2 perces olvasási idő

Egy szeretett ember eltávozása még a legtöbb felnőtt számára is sokkoló és fájdalmas lehet, de ha ezt az igen nehéz időszakot tiniként kell megélned, könnyen előfordulhat, hogy az eddig felépített kis világod pillanatok alatt széthullik.

Az érzelmek könnyen felülkerekedhetnek rajtad, és lassan elkezdhetik szétrombolni a mindennapi életed. Az ilyen helyzetekben talán az egyik legfontosabb dolog, hogy el hidd, lesz ez még máshogy! És ne feledd, te még élsz és van egy életed, amit élned kell, minden körülmények között.

Légy őszinte magaddal és másokkal szemben is!

Egy családtag vagy egy közeli barát elvesztésének feldolgozásakor az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig legyél őszinte magaddal és a társaiddal, családoddal is egyaránt. Vedd tudomásul és fogadd el az érzéseid, akármilyenek is legyenek. Hidd el, csak ez vihet előre. Továbbá ne feledd, hogy bárhol is vagy, az érzelmeid mindig teljesen természetesek. Még akkor is, ha:gyász

- szomorú,

- bánatos,

- magányos,

- bűntudatos,

- ideges,

- frusztrált,

- kétkedő,

- megkönnyebbült,

- feszült,

- üres vagy lelki „bénult” vagy. (utóbbiról akkor beszélünk, ha egyszerűen képtelen vagy bármit is csinálni, pedig fizikailag alkalmas lennél rá.)

Fejezd ki érzelmeid!

Miután felismerted érzelmeidet, fontos, hogy ki is fejezd azokat, különben akárcsak egy időzített bomba, arra várnak, hogy felrobbanjak. Ezzel tönkretéve az addig talán normálisnak hitt életed. Azzal, ugyanis, ha magadban tartod az érzelmeket, teljesen mindegy, hogy félénkségből, zavarodottságból vagy félelemből, csak tovább gyűrűzöd a bajt. A problémáid és az érzelmeid szálai ezzel csak még bonyolultabbak és kibogozhatatlanabbak lesznek. Így mielőtt az érzelmi bomba robbanna, szépen lassan és fokozatosan, add ki magadból őket:

- Beszélj egy közeli baráttal, vagy családtaggal erről az esetről.

- Beszélj egy megbízható felnőttel, például egy edzővel, iskolai tanácsadóval vagy az egyik tanároddal problémáidról!

- Vezess naplót, vagy írd le érzelmeid!

- Készíts egy kollázst vagy egy emlékkönyvet, fotóalbumot!

- Írj egy dalt vagy egy verset!

- Blogolj!

- Ha személyesen nem mersz, keress segítséget online! (Például kérhetsz a mi szakértőinktől is segítséget!)

- Csatlakozz egy helyi csoporthoz, ahol beszélhetsz a problémáidról!

- Beszélj szemtől-szembe egy tanácsadóval vagy egy szakemberrel!

Lépj vissza a mindennapokba!

Az emocionális problémák leküzdése nem egyszerű feladat, különösen akkor nem, ha halálesetről van szó. Ezért fontos, hogy adj magadnak és az agyadnak is elegendő időt arra, hogy feldolgozza az eseményeket. Ha pár dolgot megváltoztatsz, és más oldalról nézel, könnyen lehetséges, hogy az életet is egy új perspektívába tudod helyezni, amely így átsegíthet a történtek okozta problémákon. Ennek érdekében:

- Találkozz igaz barátokkal és legyél sokat a családoddal!

- Ha módod van rá, fáraszd ki magad különféle edzésekkel!

- Olvass könyvet vagy nézz filmet!

- Menj el egy wellness napra, hogy egy napig valaki más tudjon rád figyelni és, hogy helyrezökkentsék a bioritmusod.

- Végezz el egy kisebbfajta megemlékezést azon a helyen, amelyet az elhunyt annyira szeretett. Így talán te is el tudod őt engedni!

Természetesen megbarátkozni a tudattal, hogy elvesztettünk valakit, nem megy egyik napról a másikra. Ez nem egy verseny és nem is egy olyan valami, amit határidőre kell teljesíteni. Adj magadnak elég időt, és hidd el, minden menni fog a saját rendje szerint.

Mindenki máshogy dolgozza fel a halál fogalmát, ezért fontos, hogy te azt az utat válaszd amely számodra a leginkább megfelelő. Előfordulhat továbbá, hogy a barátaid és a családtagjaid eleinte picit távolságtartóbbak lesznek, hiszen arra várnak, hogy meglássák, te hogyan tudod feldolgozni az adott helyzetet. Ezért fontos, hogy te is megértsd az ő helyzetüket, sokszor ugyanis nem igazán tudják, hogy hogyan tudnának neked segíteni.

Légy türelmes saját magaddal és másokkal szemben is, és idővel az életed is jó vágányra kerül, új szokások és új dolgok jönnek majd az életedbe. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell feledkezned arról, aki meghalt, mindösszesen csak annyit, hogy idővel a saját, teljes életedet kell élned, hidd el az elhunyt hozzátartozód is ezt várná el tőled!

(Cs. B., teenissues.co.uk)