Lélek, halál

#Lélek #halál

36 db cikk a témában

A baleset lelki hatásai
#baleset
2024.04.10.

A baleset lelki hatásai

Egy karambol nemcsak testi fájdalommal és törött csontokkal, de sok esetben lelki sérülésekkel is jár. A baleset, annak körülményei, a fájdalom, a kiszolgáltatottság sokszor olyan lelki folyamatokat indítanak el, melyek nehezítik az események feldolgozását és a felejtést.

A halál felfogása a különböző kultúrákban
#halál
2023.11.01.

A halál felfogása a különböző kultúrákban

Mostanság a halál tabu téma. Ha lehet, kerüljük, hogy beszélni kelljen róla. Amennyiben mégis kimondani kényszerülünk, talán kicsit beleborzongunk, félünk, ha túl sokat emlegetjük, talán bevonzzuk a „kaszást”.

Hogyan segíts gyászoló barátodnak?
#halál
2023.10.31.

Hogyan segíts gyászoló barátodnak?

Nehéz bármit mondani, amikor a barátod egy szerettét gyászolja. Nem tudhatod, hogy ilyenkor mit kell tenni vagy mondani. Attól tartasz, hogy valami rosszat mondasz, és a barátod ettől elhagyatottnak, magányosnak érzi magát éppen akkor, amikor a legnagyobb szüksége lenne valakire?

Hogyan fejezd ki részvétedet a barátodnak?
#halál
2023.08.17.

Hogyan fejezd ki részvétedet a barátodnak?

Egy szülő elvesztése borzasztó, ezért légy együttérző, mikor egy barátodnak kell ezt átélnie. Ha még sosem mentél keresztül hasonlón, ne csinálj úgy, mintha értenéd a helyzetet. De attól még lehetsz megértő és figyelmes: vegyél részt a temetésen (ha barátok is mehetnek), és mondj néhány kedves szót minden családtagnak, hogy éreztesd a törődésedet.

Mi az a mozaikcsalád?
#család
2023.06.18.

Mi az a mozaikcsalád?

Család. A téged körülvevő társas közeg legalapvetőbb egysége. Napjainkban - a végbemenő gazdasági, társadalmi és szemléletbeli változások eredményeképpen - már nemcsak a hagyományos családforma létezik, hanem új családformák jöttek és jönnek létre.

A háború lelki hatásai, miként győzhető le a szorongás?
#háború
2022.04.29.

A háború lelki hatásai, miként győzhető le a szorongás?

Még igazából fel sem szabadultunk a koronavírus járvány okozta stressz és szorongás szorításából, amikor 2022. február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Amiről eddig csak a történelemkönyvekből hallottunk, olvastunk, most a közvetlen közelünkben zajló borzalomként elevenedett meg. Emberek váltak földönfutóvá egyik pillanatról a másikra, egész életek munkája vált és válik a földdel egyenlővé - a biztonságérzetünk, amiről azt hittük, hogy erős lábakon áll, elillant a semmibe.

Sok az önsértő fiatal
#szorongás
2021.11.23.

Sok az önsértő fiatal

Teltházzal működik a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. Idén a 2019-es, vagyis COVID előtti őszi időszakhoz viszonyítva 40 százalékkal emelkedett az esetek száma.

#öngyilkosság
2017.07.21.

Öngyilkosság - Szabadulj meg a gondolattól

A Linkin Park frontembere, Chester Bennington 41 évesen lett öngyilkos. Az öngyilkosság valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott tragikus válasz, s azért tragikusabb mindennél, mert meg lehetett volna előzni. Akár te magad fontolgatsz öngyilkosságot, akár másról tudod ezt, nem árt tisztában lenni az erre utaló figyelmeztető előjelekkel, valamint azzal, hogy miképp juthatunk azonnali segítséghez és szakszerű kezeléshez. Életet menthetsz ezzel: a sajátodat vagy valaki másét.

#öngyilkosság
2017.04.24.

Az öngyilkos gondolatok leküzdése

Az öngyilkosság valamilyen stresszel teli élethelyzetre adott tragikus válasz. Azért tragikusabb mindennél, mert az esetek nagyobb hányadában meg lehetne előzni. Akár te magad fontolgatsz öngyilkosságot, vagy másról tudod ezt, nem árt tisztában lenni az erre utaló figyelmeztető előjelekkel és azzal, miképp juthatunk azonnali segítséghez és szakszerű kezeléshez. Életet menthetsz ezzel: a sajátodat vagy valaki másét.

#gyász
2017.01.24.

Segíts gyászoló barátodnak

Mindenki életében elkerülhetetlenül eljön az a pillanat, amikor szembe kell néznie szeretett hozzátartozója – egy szülő, testvér, közeli barát, idős családtag vagy egy kisgyermek - elvesztésével. Senki sem immunis erre a lelki traumára és fájdalomra. Így, ha valamikor, akkor ebben az esetben tényleg szükségünk van a segítségre. Ugyanúgy, ahogy nekünk is jól esik ilyen estben a segítség, egy barátunknak is jól eshet, sőt szinte kötelességünk valahogyan segíteni neki. Igen, de mégis, hogyan tudjunk segíteni és támogatni gyászoló barátunkat?

#stressz
2017.01.23.

Mit élhetnek át a veronai buszbaleset túlélői, családtagjai?

Amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson esik át, az úgynevezett poszttraumás stressz kialakulására lehet számítani. Korábban főleg a háborúk által megviselt katonáknál diagnosztizálták, ám más, az élettel járó események is kiválthatják ezt az állapotot.

#vagányság
2016.06.18.

Cselekedj! Amíg nem késő…

Pár éve még azt hittük, ez a dolog minket nem érint. Olyan távolinak tűnt ez a problematika, hogy úgy gondoltuk, nem is kell vele foglalkoznunk. Most viszont már ott tartunk, hogy vidéken is gyakori, már nem tudunk szemet hunyni felette. Attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik. Sőt, a narkósok korhatára egyre lejjebb tolódik.