rák
#Lélek

Rákos beteg a családban

2015.05.16.
2 perces olvasási idő

Nehéz helyzet, emberpróbáló. A betegség megváltoztatja a család életét. A diagnózis közlése után a betegség változások sorát indítják el. Személyfüggő, hogy ki, hogyan reagál arra, hogy súlyos betegsége van. Különösen, ha a betegség kimenetele kérdéses, ha általa az élet végességével is szembe kell nézni.

A betegben gyakran félelmet, kétségbeesést válthat ki, fokozatosan tudja csak elfogadni, hogy fájdalmas kezelések sora vár rá, rosszullétekkel, váratlan tünetekkel. A hírt, hogy valaki rákos beteg, általában megdöbbenés, harag, fájdalom és szomorúság, néha teljes visszahúzódás követi.

Ilyenkor fontos, hogy őszintén tudj beszélgetni valamelyik szülőddel, vagy más családtagoddal a diagnózisról, a várható kezelésekről, annak egészségügyi következményeiről, illetve arról, hogyan változtatja majd meg mindez az addig megszokott napirendeteket, életeteket. Az ilyen jellegű beszélgetések segíthetnek abban, hogy felkészülj és hozzászokj a várható változásokra. Teljesen természetes, ha újra és újra szeretnéd részletesen átbeszélni a helyzetet. Mindez segíti a körülmények elfogadását, megértését, feldolgozását.

Az együttlét most még fontosabb

A betegség nagy együttérzést és sok türelmet is igényel. Emellett segítséget, sokszor felügyeletet is igénybe kell venni. Mindez pénzbe is kerül, miközben a beteg családtag keresete átmenetileg vagy akár végleg is kieshet. Fontos, hogy soha ne erőltessünk a betegre semmit. Ha kér valamit, adjuk. Legyünk jelen, hogy kérhessen, de azért is, hogy adhasson.

A rákos beteg gyakran szívesen összegez, szívesen mesél, ha el akarja rendezni az életét, az emlékeit, a viszonyait. Fontos, hogy tartsuk benne a hitet, de vegyük mindig figyelembe a realitást, tehát, ha valóban nincs remény a gyógyulásra, ne futamodjunk meg az elől, hogy erről beszélhessen, hogy dolgait lerendezve távozhasson. Ez természetesen rengeteg dolgot foglalhat magába, a fontosabb pénzügyek rendezésétől, végrendelet írásától kezdve egészen az olyan dolgok kipróbálásáig, melyre mindig is vágyott. A halál előtti időszak óriási javulást is jelenthet mindazokban a kapcsolatokban, melyek a múlt bizonyos sérelmei miatt nem működtek megfelelően. Ezeknek a helyreállítása megnyugvást hoz mindkét fél számára.

Próbálj minél több olyan elfoglaltságot találni, mely örömet okoz neked és beteg családtagodnak is. Ez lehet közös társasjátékozás, kártyázás, vagy csak szimplán egy házi feladat közös megoldása is. Az együtt töltött idő később szép emlék lesz, remélhetőleg mindkettőtök számára. Ha a beteg túlságosan kimerült az ilyen tevékenységekhez, próbáld meg szeretetedet apró figyelmességekkel, öleléssel kifejezni.

Amennyiben a beteg családtag kórházban fekszik, ne félj meglátogatni őt. Rossz őt kiszolgáltatott, elesett helyzetben látni, ám az együtt eltöltött idő mindkettőtökek segíthet elfogadni feldolgozni a történteket.

Fontos ilyenkor az egészséges családtagokkal együtt töltött idő is, mely segíthet enyhíteni a szorongást, elmélyíti az összetartozás érzését.

Kell a feltöltődés!

Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha időnként úgy érzed, ki akarsz törni a helyzetből, és akárcsak a többi tinédzser, élvezni szeretnéd az életet. Tiniként különben is abban az életkorban vagy, mikor normális, hogy szeretnél függetlenedni a családtól, szeretnéd kipróbálni magad új helyzetekben.

Legyen olyan szabadidőd, melyet a barátaiddal töltesz, akik segítenek kis időre megfeledkezni helyzetedről, de segíthet az is, ha sport segítségével vezeted le a benned tomboló indulatokat, feszültséget.

Bár ilyen helyzetekben az ember hajlamos magát hibáztatni bizonyos dolgokért, tudnod kell, hogy a betegség kialakulásáért nem Te vagy a felelős, és a változás sem tőled függ. Egyedül annyit tehetsz, hogy biztosítod szeretetedről a beteget, hiszen az ő állapotában minden kis lelki plusz sokat számít.

(4girls)