mostoha
#Lélek

Ne légy Hamupipőke! - Mostoha a családban

2014.07.25.
2 perces olvasási idő

Mostohacsaládban élni nem könnyű, különösen az összeszokás első időszaka lehet nagyon nehéz: hozzászokni az új szokásokhoz, az új véleményekhez, miközben hű kell maradj önmagadhoz, s vér szerinti szülődhöz/szüleidhez. Íme, néhány ötlet, hogy könnyebb legyen a beilleszkedés.

Mostohacsaládok válás vagy halálesetek következményeként jöhetnek létre: ilyenkor az egyedül maradt fél újraházasodik, s új családot alapít. Tehát, ha az édesanyád újra férjhez megy, az új férj mostohaapád, az ő gyerekei pedig a mostohatestvéreid lesznek. Ugyanígy bővül újsütetű családod, ha az édesapád kezd új életet. Szóval, a mostohacsaládok néha elég nagyok, a rokoni szálak elég kuszák tudnak lenni.

A mostohacsalád bővülése kapcsán joggal merül fel benned a kérdés: hogyan tartható fenn a család korábban kialakult helyzete? Ráadásul úgy tűnik, mintha elveszni látszana korábbi egyedi státuszod. Hogy ez ne történjen meg, próbáld meghatározni a család helyét és önmagad szerepét a családban. Meglátod, az új családtagok fokozatosan hozzáidomulnak majd ezekhez a meghatározott szerepekhez, főleg ha te is úgy akarod.

Ne légy Hamupipőke! - Mostoha a családban

Kezeld a barátaidat családtagként, a családtagokat barátként

Eleinte kétségeid lehetnek a mostohacsalád családi és baráti jelzőit illetően, de bizonyos idő elteltével te is természetesnek veszed majd az új család kettős szerepét. A kezdeti, átmeneti időkben viszont esélyt kell adni az új családtagoknak a beilleszkedésre, s ez idő alatt bizony tiszteletteljes viselkedést kell a „jövevényekkel” szemben neked is tanúsítanod.

Ha bosszantó is a dolog, mindenképpen vedd figyelembe, hogy az anyukád/apukád olyan társat talált magának, akit érdemesnek tart arra, hogy bevezesse az életetekbe. Egészen biztosan nem döntött volna így, ha az együttélés valóban sértené a te érzéseidet.

A felnőttek dolgába sose üsd bele az orrod

Néha az a legnehezebb, hogy mindenki megtalálja a maga helyét, szerepét az új családban, a háztartásban. Mire költitek majd a pénzt? Ki fogja nevelni a gyerekeket? Ki fog főzni, mosni, takarítani? A legokosabb, ha ezeket a kérdéseket a felnőttekre bízod.

Ha kínosnak érzed, hogy szóba hozd a felmerülő kérdéseidet, ragaszkodj ahhoz, hogy anyukáddal/apukáddal megbeszélhesd. Az együttélés kezdeti hetei után lassan összeszoknak az emberek, mindenki megtalálja a helyét az új családi struktúrában is.

Ne add fel önmagad!

Lehet, hogy a testvéred egyből jó benyomást tesz a leendő családtagokra, de ez nem azt jelenti, hogy neked is mindenáron be kell férkőzni a kegyeikbe. Nem kell magad mögött hagynod saját komfortzónád, nem kell feladnod magad csak azért, hogy téged is szeressenek. Ha csigalassúsággal haladsz önmagad elfogadtatása felé, az is teljesen rendjén való.

Mostohacsaládban élni sokszor bosszantó, fárasztó és kellemetlen érzés. Jogod van kételkedni, de időnkénti rossz érzéseid ellenére is törekedj az új szabályok mielőbbi elfogadására, hogy újra visszatérjen a régi komfortérzeted. Ne félj bevallani a félelmeidet, de ne feledj el örülni az együttélés apró, örömteli pillanatainak sem.

(O.K.T.)