mostoha
#Lélek

Élet mostohaszülőkkel

2017.07.06.
1 perces olvasási idő

Amikor két ember összeházasodik, azt remélik, örökké együtt maradnak. De néha az idő múltával érzéseik megváltoznak, még akkor is, ha közös gyerekük van. A pár ráébredhet arra, hogy boldogabbak lehetnek külön, mint együtt, ezért a válást választják. Ám ez sohasem könnyű döntés.

A válás fájdalmas lehet a szülőknek, de végső soron mindenkinek nehéz az újrakezdés. Ám minden fájdalom ellenére idővel találhat valakit, akivel újra meg akarja oszmostohatani az életét. Egy nap az anya vagy az apa elhatározhatja, hogy újra megházasodik. Ha ez megtörténik, új család jön létre. Az új családtag pedig a mostohaszülőd lesz. Ilyenkor érthető, ha szomorú és zárkózott vagy, mert a családod változik, és eltarthat egy ideig, amíg elrendeződik az új családi helyzet.

Idővel elrendeződik minden

Ha egyik napról a másikra egy idegen költözik az otthonodba, azt nagyon nehéz megélni. A nevelőszülőd vigyázni akar rád, ezért a legjobb, ha ugyanúgy tiszteled, mint a saját szüleidet, az edzőidet, vagy a tanáraidat az iskolában.

Aggódhatsz amiatt is, hogy mikor melyik szülődnél leszel, kivel töltöd például a nyarakat. Ezek mind fontos kérdések, és részletesen át kell beszélnetek ezeket a családoddal.

Mi van ha, nem haladsz?

Türelmes voltál. Megpróbáltad szeretni a mostohaanyukád - de egyszerűen nem boldogulsz. Nem tudsz nem gondolni a régi szép időkre, mielőtt a szüleid még nem váltak el. De kérdezd meg magadtól, őszintén: tényleg a mostohaanyukád az, amit nem szeretsz, vagy csak a régi emlékek nem engedik, hogy elfogadd őt nevelőszülődnek? Nem könnyű osztozni egy idegennel a szülődön és az otthonodon. Ne félj, az anyukád vagy apukád tudja, hogy hiányolod azt az időt, amit korábban kettesben töltöttetek, és igyekszik majd pótolni azt.

Ám ha minden próbálkozás ellenére sem tudod megszokni és megszeretni a mostohaszülődet, eljött az ideje egy meghitt beszélgetésnek a szülőddel, és talán a nevelőszülőddel is. Amikor dühös vagy, könnyen olyat mondhatsz, amelyet később megbánhatsz. Ne kiabálj, hanem higgadtan magyarázd el a szüleidnek, hogy miért vagy indulatos a nevelőszülőddel, mi bánt. Mondd el, hogy mik a problémák, és miért érzel gyakran haragot iránta. Ha szükséges, egy pszichológust is felkereshettek, aki segíthet, hogy elfogadjátok egymást és az új helyzetet.

(S. D.)

Kapcsolódó cikkek