Főoldal / LÉLEK / Hogyan neveljük szüleinket?
  2010-04-10

Hogyan neveljük szüleinket?

Mindig ugyanazok a problémák: Miért vagy ilyen rendetlen? Miért nem bírsz rendesen tanulni? Miért olyan furák a barátaid? Mi ütött beléd?... és még sorolhatnánk.

A szülők néha, (na jó, mostanában elég gyakran) olyan utálatosak tudnak lenni. És olyan az egész, mintha két külön bolygóról származnánk, sehogy sem találjuk a közös hangot. Ezért aztán sok fejfájást okoz, amikor el szeretnénk menni abba bizonyos buliba. Megoldást kell találni, mert kihagyni mégsem lehet.

- hirdetés -

 

Kerülendő konfliktusok 

Én alapvetően azt vallom, hogy jobb mindenféle konfliktust kerülni, persze azért ez sem a legjobb megoldás. Tehát vegyük inkább csak azokat, amelyek tényleg fölöslegesek. Amikor el akarunk érni valamit a szüleinknél, akkor sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, például nem hagyhatunk rendetlenséget a szobánkban, nem hozhatunk rossz jegyet, és nem célszerű a szennyest sem szétdobálni a lakásban.

 

Nélkülözhetetlen konfliktusok

Persze a tény, hogy valamit el akarsz érni a szüleidnél, nem azt jelenti, hogy akkor két hétig meg sem mersz szólalni a jelenlétükben, mert azért azt mégsem lehet szó nélkül hagyni, ha egyetlen édesanyukádnak sikerült a legkedvesebb kék pulcsidat zöldessárgává „változtatnia”. Meg hát ha az öcsi rád ken valami aljas hazugságot, akkor sem kell elvinni a balhét. Csak meg kell találni azokat az eszközöket, amikkel elérheted céljaidat. És itt kezdődik a legfontosabb pont: a szülők „nevelése”.

Ez már csecsemőkorban elkezdődik, de sajnos csak felnőttkorban teljesedik ki igazán. Persze ügyes fortélyokkal kamaszkorban is el lehet érni sikereket. Ha olyan szépen tudsz nézni azokkal a nagy barna szemeiddel, hogy anyukád elolvad, akkor garantált a siker, persze vannak olyanok, akiknek ez nem válik be. Jön tehát a zsarolás: Ha nem kapom meg azt a felsőt, akkor jövő hónapban rontok az átlagomon! (néhány félresikerült esetben a meggyőzés azzal a meggyőződéssel jár, hogy jobb nem alkudozni, mert jön a jobbhorog).

És ott van még ugye az előrehozott szülinap, névnap, karácsony. "Anyu, de én annyira el szeretnék menni ebbe a buliba, hogy ezt kérem karácsonyra, mikulásra, névnapra, szülinapra és minden létező ünnepre az elkövetkező három évben."

Végülis is mindegy, hogy a meggyőzés melyik formáját választod ( s mázlistáknak bezzeg nem kell ilyenekkel küszködniük), gondolj arra, hogy legközelebb már sokkal könnyebb lesz!

 

  Kapcsolódó cikkek

 

 

 

 

 

 

 

(Sz.D.L.)