szülők
#Lélek

Hogyan neveljük szüleinket?

2010.04.10.
1 perces olvasási idő

Mindig ugyanazok a problémák: Miért vagy ilyen rendetlen? Miért nem bírsz rendesen tanulni? Miért olyan furák a barátaid? Mi ütött beléd?... és még sorolhatnánk.

A szülők néha, (na jó, mostanában elég gyakran) olyan utálatosak tudnak lenni. És olyan az egész, mintha két külön bolygóról származnánk, sehogy sem találjuk a közös hangot. Ezért aztán sok fejfájást okoz, amikor el szeretnénk menni abba bizonyos buliba. Megoldást kell találni, mert kihagyni mégsem lehet.

Kerülendő konfliktusok

Én alapvetően azt vallom, hogy jobb mindenféle konfliktust kerülni, persze azért ez sem a legjobb megoldás. Tehát vegyük inkább csak azokat, amelyek tényleg fölöslegesek. Amikor el akarunk érni valamit a szüleinknél, akkor sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, például nem hagyhatunk rendetlenséget a szobánkban, nem hozhatunk rossz jegyet, és nem célszerű a szennyest sem szétdobálni a lakásban.

Nélkülözhetetlen konfliktusok

Persze a tény, hogy valamit el akarsz érni a szüleidnél, nem azt jelenti, hogy akkor két hétig meg sem mersz szólalni a jelenlétükben, mert azért azt mégsem lehet szó nélkül hagyni, ha egyetlen édesanyukádnak sikerült a legkedvesebb kék pulcsidat zöldessárgává „változtatnia”. Meg hát ha az öcsi rád ken valami aljas hazugságot, akkor sem kell elvinni a balhét. Csak meg kell találni azokat az eszközöket, amikkel elérheted céljaidat. És itt kezdődik a legfontosabb pont: a szülők „nevelése”.

Ez már csecsemőkorban elkezdődik, de sajnos csak felnőttkorban teljesedik ki igazán. Persze ügyes fortélyokkal kamaszkorban is el lehet érni sikereket. Ha olyan szépen tudsz nézni azokkal a nagy barna szemeiddel, hogy anyukád elolvad, akkor garantált a siker, persze vannak olyanok, akiknek ez nem válik be. Jön tehát a zsarolás: Ha nem kapom meg azt a felsőt, akkor jövő hónapban rontok az átlagomon! (néhány félresikerült esetben a meggyőzés azzal a meggyőződéssel jár, hogy jobb nem alkudozni, mert jön a jobbhorog).

És ott van még ugye az előrehozott szülinap, névnap, karácsony. "Anyu, de én annyira el szeretnék menni ebbe a buliba, hogy ezt kérem karácsonyra, mikulásra, névnapra, szülinapra és minden létező ünnepre az elkövetkező három évben."

Végülis is mindegy, hogy a meggyőzés melyik formáját választod ( s mázlistáknak bezzeg nem kell ilyenekkel küszködniük), gondolj arra, hogy legközelebb már sokkal könnyebb lesz!

(Sz.D.L.)