mélypont
#Lélek

Tíz tipp, hogyan küzdj meg a reménytelennek tűnő élethelyzetekkel

2011.10.11.
1 perces olvasási idő

Biztos érezted már úgy, hogy kilátástalan az élet, s megoldhatatlan problémákkal kell szembenézned. Tippjeink segítenek, hogy átvészeld a mélypontot!

1. Gondold végig, éreztél-e már hasonlót máskor is? Ha igen, azt hogy sikerült megoldanod?

2. Tekints vissza, kik azok, akiknek fontos vagy, akik szeretnek Téged? Még ha most nem is azt kapod tőlük, amire szükséged volna, erőt adhatnak neked!

3. Mi az, amivel régebben szívesen foglalkoztál? Próbáld ki, hátha most is örömet okoz!

3. Gondold végig a napodat, mi az, ami jó volt benne? Észreveheted, hogy a legrosszabb napokban is van valami jó: egy virág az út szélén, egy ismerősöd mosolya, a tízórais szendvicsben a szalámi íze stb.

4. Tervezd meg, mit fogsz csinálni a következő néhány órában, egy napban! Mindig rövid távú célokat tűzz ki, és kövesd a terveket pontosan!ősz

5. Mozdulj ki, menj társaságba, még akkor is, ha úgy érzed, jobb lenne begubózni. Mások vidámsága talán Téged is felvidít!

6. Ha dühösnek érzed magad vagy haragszol valakire, add ki a mérgedet: tépj össze egy telefonkönyvet, püfölj egy párnát vagy menj ki a szabadba és ordíts torkod szakadtából. Talán egy kis futás is segíthet.

7. Ha tettél is valami olyat, amit megbántál, bocsáss meg magadnak, tedd jóvá, ha tudod, vagy tanulj belőle, hogy máskor ne kövesd el, de semmiképp ne hibáztasd magad sokáig!

8. Ha van a családodban, barátaid között olyan, akiben megbízol, beszéld meg vele a gondjaidat, ne tartsd magadban, add ki valakinek, aki értékeli a bizalmadat.

7. Ha nincs senki ismerős, akire rábíznád a titkaidat, keress fel szakembert, aki segíthet: iskolapszichológust, szociális munkást, gyermekjóléti szolgálatot, védőnőt vagy hívj fel egy lelkisegély szolgálatot!

(pecs.gyitosz.hu)