düh
#Lélek

Mit tehetsz a düh ellen?

2010.12.20.
1 perces olvasási idő

Az érzelmeink, mint a testünk is, átmehet néhány őrült és furcsa változáson a kamaszkor alatt. Ennek normális hozzátartozója az, hogy időről időre dühös leszel. Mindenki tapasztal hangulatváltozásokat a tinédzser évei alatt, és ezek az érzelmek annyira erősek lehetnek, hogy meglepetésként is érhetnek.

Vannak módszerek arra, hogyan kezeld a dühöd. Először próbálj meg mentálisan eltávolodni a tőle, és rájönni, hogyha valami különösen kihoz a sodrodból. Persze a pubertáskori hormonok is szerepet játszhatnak benne, de vannak más dolgok is az életedben, amik miatt így érzed magad?

Lehet, hogy több stressz alatt vagy az iskolában, vagy talán a családod nehéz változásokon megy át, mint egy költözés vagy válás. Néha az ok nem csak egy dolog, hanem sok apró dolog vezet frusztrációhoz. Lehet, hogy észre sem veszed, hogy mitől vagy ideges. Úgy érzed, mindjárt szétrobbansz. Ha szánnál egy kis időt arra, hogy kiértékeld a dolgokat, az segíthet abban, hogy megtanuld kezelni ezeket az érzéseket. Próbálj meg azzal foglalkozni, hogy miért vagy dühös.

Ha az iskolai vagy az otthoni nyomás nő, beszéld meg a dolgot egy szülővel vagy egy másik felnőttel. Akárkinek akármilyen korosztályból hasznára válhat, ha megtanulja, mikor és hogyan kell lenyugodnia. Ha a negatív energiákat konstruktív módon vezeted le, például edzel, vagy kiírod magadból, az szintén segíthet. Ha úgy érzed sokszor vagy dühös, vagy gondot okoz kezelni a haragodat, beszélj valakivel, akiben bízol, esetleg egy orvossal.

(Sz.D.L. - kidshealth)