szülő
#Lélek

Szigorú szülők

2014.11.22.
1 perces olvasási idő

Bár minden gyerek azt hiszi, hogy a szülei túlságosan is szigorúak, mégis létezik egy vonal, amelyet ha átlépnek, akkor az már nem normális viselkedésre utal.

Felnőttkorodig - amikortól már azt csinálhatsz, amit szeretnél – érdemes megtalálni a módját annak, hogy hatékonyan, kompromisszumokat kötve éljetek, és a túlzott szigor ne befolyásolja a választási lehetőségeidet. Azok a felnőtt gyerekek, akik túlzottan kontrollálva vannak, már több lehetősséggel is élhetnek.

Hogyan csináld?

1. Keresd meg a dominánsabb szülőd problémáját! Ez egy olyan probléma, ami mélyen gyökerezik és a személyiségében, múltjában is régóta ott van.

szülők2. Személytelenítsd az új problémákat, amint felmerülnek! Ne lepődj meg, nem te váltod ki ezt a nagyon extrém szigort annál az embernél, aki alapvetően felelősséggel tartozik érted.

3. Ismerd fel a viselkedés pontos típusát, terapeuta vagy csak szakkönyvek olvasásának segítségével. (A külföldi controllingparents.com oldalon sok hasznos forrást találhatsz.)

4. Beszélgess nyugodtan a szülőddel az aggodalmaidról! Próbáld meg bevonni a másik szülődet is a segítségnyújtásba, ha van rá lehetőséged. A szeretetre sokkal egyszerűbben válaszolnak az emberek, mint a kiabálásra vagy morgásra.

5. Értsd meg, hogy a féltő magatartás a félelem miatt lehet jelen nálatok! A hírek az erőszakokról, balesetekről, bűncselekményekről sok embert annyira megijesztenek, hogy csak addig érzik magukat biztonságban, amíg mindent szabályoznak.

6. Magyarázd el a szigorúbb szülődnek, hogy teljesen jól vagy! A szülők, legyenek egyedülállóak vagy sem, mindig lelkiismeret-furdalással küzdenek a sok munka miatt. Úgy érzik, hogy szigorúbban kell fogniuk téged és így ők is sokkal nyugodtabban élhetnek.

7. Ha már felnőtt vagy, akkor elköltözhetsz a túlságosan szabályozott környezetedből. A konfliktusokat próbáld kedvességgel elkerülni, hivatkozz arra, hogy egyedül szeretnél megállni a lábadon. Azt viszont határozottan utasítsd el, ha továbbra is meg akarják mondani neked, hogy mit tegyél és mit ne!

(Gy. A., ehow.com)