szülők
#Lélek

Jó, ha a szülő szigorú?

2010.03.09.
1 perces olvasási idő

Íme néhány hír a szülők és a tizenévesek számára. A szülő uralkodik! Ezt gyakran nehéz elhinni, és igaz, hogy a fiatalok nem mindig tartják be a szabályokat. Kutatások viszont kimutatták, hogy azok a fiatalok, akiknek szüleik határokat szabnak, előnyben vannak azokkal a fiatalokkal szemben, akiknek nem állítanak korlátozásokat.

A legutolsó kutatás szerint általában a kamaszok 8 és 18 év között átlagosan hét és fél órát töltenek szórákozással, TV nézéssel, számítógépezéssel. Manapság már rengeteg kutatás igazolja, hogy a túl sok monitor előtt eltöltött idő veszélyezteti a pszichológiai egészséget.

Rendszeres életmód - kiegyensúlyozott lélek

Viszont a tanulmány kimutatta azt is, hogy azok a fiatalok, akiknek szülei határt szabnak a szórakoztató elektronika használatában, kevesebb mint 3 órát töltenek a képernyő előtt, ami az előző számmal összevetve igencsak nagy különbség.

Viszont a szülői szigor pozitív hatása nem merül ki ennyiben. A kutatás során megállapították, hogy azok a fiatalok, akiknek 10 órakor le kell feküdniük aludni, kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint azok akik fennmaradhatnak késő estig. Ez azért van, mert szervezetük megkapja az elegendő alvást.

Megfontolt viselkedés

Azok a fiatalok, akiknek van jogosítványuk, és a szüleik komoly feltételeket szabnak az autó használatára, hajlamosabbak a biztonságosabb közlekedésre, használják a biztonsági övet, nem hajtanak gyorsan, ritkábban keverednek balesetbe, és nem telefonálnak vezetés közben. A kutatás tehát kimutatta azt is, hogy azok a tinik, akiknek a szüleik határokat szabnak, kevesebbet dohányoznak, jobbak az iskolában, és a szexuális életük is biztonságosabb.

Indokolt, reális elvárások

A valóság az, hogy a fiatalok törődnek azzal, hogy mit gondolnak a szüleik. Ez viszont a szülőnek is kihívás, hogy a szabályokat reálisan szabja meg, és ne kösse meg túlságosan gyermeke kezét. Amikor egy szülő határokat szab a gyermekének, fontos hogy elmagyarázza hogy miért fontos az a bizonyos szabály. Szintén fontos az is, hogy a kiszabott szabályokhoz vasakarattal ragaszkodjon a szülő.

Rengeteg dolog van, amire egy szülőnek oda kell figyelnie, viszont a szülő sem tarthat mindent számon. Fontos az, hogy a szülők megadják az elegendő lehetőséget a kikapcsolódásra gyermeküknek. Ez a legfontosabb feladata a szülőnek, hiszen ez alapozza meg gyermeke fejlődését a későbbiekben. A kamaszok is jobban biztonságban érzik magukat, ha a szüleik határokat szabnak nekik.

Szerinted is így van? Szólj hozzá, írd meg véleményed!

(G.V.; Forrás: yourhealth)