szülő
#Lélek

A szülői nyomással szemben

2017.03.07.
1 perces olvasási idő

A legtöbb szülő a legjobbat akarja a gyermekének. De amikor az ő gondolatuk nem egyezik a tiéddel arról, hogy mi is a legjobb neked, a frusztráció és a harag gondot okozhat. Ahhoz, hogy segítsenek a saját szemszögükből látni a dolgokat, nyomás alatt tarthatnak téged - anélkül, hogy tudnának róla.

Maradj nyugodt!

Még akkor is, ha az anyukád egy órán belül már tizedjére szól rád, hogy tedd el a szennyest, vagy hogy hagyd abba a szád piszkálását, maradj nyugodt! Ha elkezdesz kiabálni, azzal kiereszthetsz egy kis gőzt, viszont ha azt akarod, hogy a szüleid figyeljenek rád, akkor elfogadható hangnemben kell beszélned velük. Ha higgadt maradsz, és ha komolyan beszélsz, azzal meggyőzheted a szüleidet arról, hogy:

  • Komolyan beszélsz az adott témáról.
  • Tudsz normális hangon beszélni a témáról.
  • Elég idős vagy ahhoz, hogy egy dolgot megvitassatok veszekedés helyett.
  • Hajlandó vagy figyelni a szempontjaikra a vita alatt.apa-fia

Tudd az érveidet!

Természetesen idővel a szüleid rájönnek, hogy ha hajlandó vagy arra, hogy megvitassatok valamit, akkor érett is vagy rá. Győződj meg arról, hogy az érveidet meggyőzően elő tudod-e adni. Nem baj, ha próbálod megértetni velük, hogy miért akarod például a hajadat befesteni, vagy egy évet halasztani, de a szempont mindig ugyanaz marad egy meggyőző vitánál.

Kérj segítséget egy szakértőtől!

Nem sok sikerrel kecsegtet az, ha Sir Alex Fergusont hozod fel példaként az apukád azon álmaival szemben, hogy valamikor a Manchester United csapatában játsszál, de lehet, hogy találsz egy más fajta szakértőt. Gondolj a családod és a barátaid körében egy olyan személyre, akik a szüleiddel hasonló módon nyomást gyakoroltak rád. Ilyenek lehetnek:

  • A keresztszüleid.
  • A nagyszüleid.
  • Családi barátok.
  • Testvéreid.
  • Kedvenc tanár, vagy edző (Ha tudják, hogy van egy adottságod, akkor segítenek, hogy harcolhass érte, viszont ha tudják, hogy nincs ilyen képességed, akkor képesek lehetnek arra, hogy ezt a szüleidnek is elmagyarázzák.)

Légy hajlandó kompromisszumokra!

Az élet nem korrekt; nem kétséges, hogy ezt már tapasztaltad, és neked is lesz egy saját utad ezen megalapozatlan jövőn. Amikor a szüleid kényszerítenek valamire, azt azért teszik, mert szenvedélyesen éreznek a téma felől, és nem tűnik nekik jó példamutatásnak az, ha teljesen lemondanak a nézeteikről. Mutasd meg nekik, hogy legalább minimálisan érdekelnek az érzéseik, azzal, hogy hajlandó vagy a kompromisszumokra. Próbálj találni egy köztes megoldást- például minden este tanulod a franciát egy óráig, de nem azzal az idétlen magántanárral, akit ők találtak neked, vagy elvállalod az unokatestvéreid bébiszittelését, ha ők fizetik a mobil számláidat- és remélhetőleg találtok valamit, amit mindenki el tud fogadni.

A szülői nyomás pokollá teheti az otthoni életedet, de ha követed ezeket a tanácsokat, akkor az segíthet megtalálni az arany középutat. Ha valamiért ez mégse jön össze, fordulj olyanokhoz, akikben bízol. Egyébként ha türelmesen vársz, valamikor ez a szülői nyomás is elmúlik majd.

(Gy. Z.)