szülők veszekednek
#Lélek

Amikor a szülők veszekednek

2011.03.31.
3 perces olvasási idő

Úgy tűnik, mintha a szüleid állandóan veszekednének? Mondjuk, hogy éppen a szobádban pihensz, egy újságot olvasol, és a zenelejátszódat hallgatod. A ház másik felében beszélgetést hallasz. Halkan kezdődik, de egyre hangosabb és erélyesebb lesz. Feltekered a hangerőt, mert már torkuk szakadtából kiabálnak.

Egy ökölcsapás hangja hallatszik a konyhakredencen, és összetörik egy tányér a padlón. Még több hangos, haragos szó, még káromkodás is. A gyomrodban görcs lesz, és azt gondolod: „Már megint ezt csinálják!” A kisöcséd futva jön a szobádba, könnyesek a szemei, és félelem van az arcára írva. Te vigyázol rá, míg a dolgok lecsendesednek.

Ez a fajta jelenet sokkal gyakrabban történik, mint ahogy gondolnád. Persze most, és később is normális, ha a szülők veszekednek. A szülők sok dologban nem érthetnek egyet, az agyagiaktól kezdve, hogy hogyan neveljék a gyereküket. Néhány nézeteltérés lehet nagyobb, például azzal kapcsolatban, hogy másik városba költözzetek-e, vagy új munkája legyen-e valamelyiküknek. Néhány kisebb is lehet, például arról, hogy mi legyen vacsorára, vagy ki következik soron, hogy kivigye a szemetet.

Majdnem minden családban történnek viták. De az erőszakos veszekedések, mint az imént leírt, tényleg kiakasztóak.

Mi történik akkor, ha a szülők veszekednek?

A legtöbbször a szülők összekülönbözhetnek egymással, de attól még meg tudják azt beszélni nyugodtan. Másszor, a szülők között nagy a nézeteltérés, és veszekednek. Valaki úgy nevezi a veszekedéseket, hogy „harc szavakkal”. Még akkor is, ha ártalmatlannak tűnik a „harc”, hiszen a fegyvereket szavak helyettesítik, a kimondott szó is veszélyes fegyver. Fájdalmat okozhat.

Amikor a szülők veszekednek, normális, hogy a kamaszok aggódnak. Amikor a szülők kiabálnak, a fiatalok félnek, szomorúak és idegesek. Néha a feszültség csöndben zajlik, ha a szülők haragszanak egymásra, és egyáltalán nem beszélnek egymással. És a csendes veszekedés is legalább annyira kiborító lehet, mint a hangos ajtócsapkodások.

Néha a vita a gyerekekről folyik. Ettől lehet, hogy egy tinédzser úgy érzi, hogy ő a hibás. De a szülők viselkedése soha nem a tinédzser hibája.

Mit jelent az, ha a szülők veszekednek?

Amellett, hogy bűntudatuk van a szülők konfliktusai miatt, a fiatalok gyakran félnek attól, hogy a szüleiket már nem érdekli a másik. Lehet, hogy attól is félnek, hogy a szülők esetleg elválnak. Mégha a válás gyakori is, a veszekedések nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a szülők nem szeretik már egymást, vagy, hogy el fognak válni.

A legtöbbször, amikor a szülők veszekednek, az azért van, mert fáradtak, vagy stresszesek, vagy rossz napjuk volt, és emiatt könnyen elvesztik a türelmüket. Újra és újra, majdnem mindenki elveszíti a türelmét.

Néha, amikor a szülők veszekednek, pont úgy viselkednek, mint a gyerekek. Kiborulnak. Sírnak. Kiabálnak. Mondhatnak olyan dolgokat is, amiket nem gondolnak komolyan.

Néha a semmi miatt is lehet egy veszekedés, és azért van, mert az egyik, vagy egyik szülőd sem érzi jól magát, vagy stresszes a munkája, vagy más gondok miatt. Sokszor, a szülők nem is igazán tudják, hogy mi zavarja őket. És csak rázúdítják a dolgot arra, aki a legközelebb van hozzájuk.

Hogyan érzik magukat a tinik, amikor a szüleik veszekednek?

A kamaszok védtelennek érezhetik magukat, amikor azt látják, hogy a szüleik ki vannak akadva és elvesztették az önkontrolljukat, amikor veszekednek. Úgy tűnhet, mintha darabokra hullana a világ. Sírhatnak, vagy gyomorbántalmaik lehetnek. Aggódnak. Nehézségeik lehetnek az elalvással, lehet, hogy nem akarnak iskolába menni. Még az is lehet, hogy szégyellik magukat és visszahúzódók lesznek, a korábbi tevékenységeiket, barátaikat illetően.

Nem szokatlan, hogy a tinédzserek aggódnak az egyik vagy a másik szülő miatt, amikor veszekednek. Lehet, hogy úgy érzik, hogy az egyik szülőt sértegetik, mert a másik olyan sokat kiabál vele. Lehet, hogy úgy érzik majd, hogy ez egyik szülőt megalázza a másik, mert olyan sokat kiabál vele. Lehet, hogy amiatt is aggódnak, mert az egyik szülő annyira mérgesnek tűnik, hogy elveszítheti a fejét, és, hogy akár valaki fizikailag is megsérülhet.

Mit tegyünk akkor, ha a szülők veszekednek?

Amikor a szüleid veszekednek, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy kimaradsz a veszekedésből. Például, menj valahová máshová a házban. Vagy menj ki a szabadba. Ez az ő harcuk, nem a te dolgod, hogy te legyél a döntőbíró!

Miután a dolgok lenyugodtak, mondd el a szüleidnek, hogy mennyire kiborító a veszekedésük. Lehet, hogy nem voltak tekintettel arra, hogy a veszekedésük, hogyan hat a körülöttük lévőkre.

Ha úgy érzed, hogy a veszekedések már túlmentek a határon, akkor beszélj egy baráttal, akiben bízol, egy tanárral, tanácsadóval, közeli rokonnal, vagy az orvosoddal. Valaki másnak is tudnia kellene, hogy mi történik, mert biztos te se akarod, hogy a veszekedések annyira kontrollálhatatlanná váljanak, hogy valaki megsérüljön.

Vannak szakemberek is és tanácsadók, akik segíthetnek a felnőtteknek, – és családoknak – hogy megoldják a problémákat. a családtagoknak is segíthetnek, hogy megtanulják meghallgatni egymást és, hogy tudjanak beszélni dolgokról, anélkül, hogy elveszítenék a türelmüket. Idő kell hozzá, de működik.

Egy családban, mindenkinek meg kell próbálnia jobbá tenni a másik életét. Persze, vannak veszekedések, és nézeteltérések. Minden nap történnek. De türelemmel, megértéssel, és állhatatossággal, a családok minden problémát meg tudnak oldani.

(Sz. D .L.)