önbizalomhiány
#Lélek

A „bezzeg” gyerek árnyékában

2020.11.15.
2 perces olvasási idő

Ha van a családban egy kimagaslóan tehetséges, esetleg nagyon szófogadó gyerek, azt a szülők hajlamosak favorizálni. Őt állítják példaképül a többi gyereknek. Na, most képzeljük magunkat a másik gyerek helyébe, akinek átlagos képességei vannak.

Vajon hogyan érezheti magát, ha mindig összehasonlítják, és mindig ő a vesztes? Az önbecsülése nagyon ingadozik, és a béka feneke alatt van. A nagyobbik fiam is nagyon tehetséges egy téren.

A kisebb fiam egyszer megkérdezte: – Anyu, én is olyan ügyes leszek, mint ő? Átéreztem a helyzetét. Azt feleltem neki: – Valamiben Te is nagyon ügyes leszel. Majd megkeressük, hogy miben.

Bár, úgy tűnik, hogy nála is folytatódik ez a tehetség-vonal, hogy milyen mértékben, majd kiderül. Apám büszke lenne rájuk, hiszen a fiúk valahogy viszik tovább ezt a vonalat.

Mosolyogva jegyzem meg, hogy mi, nők, sajnos nem kaptuk meg ezeket az erős logikai géneket. Valamennyit igen, hiszen középsulin azért a jó matikusok közé tartoztam. Időközben rájöttem, hogy az életben nem ez a legfontosabb.

TIPP Így növeld az önbizalmad

A „bezzeg” gyerekeknek kevés barátjuk van

Csak olyan gyerek barátkozik velük, akinek egészséges az önbecsülése, azaz jóban van saját magával. Ismeri a saját értékeit, és nem féltékeny a másik sikereire. De mi a teendő akkor, ha ez nem így van? Ha kicsi az önbizalmam, és szürke kisegérnek érzem magam Bezzeg Pali mellett? Megsúgom: ő se tökéletes. Lehet, hogy annak látszik, de neki is vannak gyengéi, félelmei, sőt, akár önértékelési zavarai is.

Olvass tovább! Az igaz barát 8 jellemzője

Hiszen nem lehet minden versenyen első

Márpedig az első helyről csak lefelé vezet út. Meg kell birkóznia a siker árnyoldalával is, azzal, hogy nem mindig ő a legjobb. Pedig ezt várják tőle, legalábbis ő ezt gondolja. Ha nem sikerül győznie, azt kudarcnak éli meg. Szóval, nem kell irigyelni. Inkább fordítsd magad felé a figyelmedet.

Lány első díjjal

Te miben vagy jó?

Téged mi érdekel? Mivel szeretnél foglalkozni? Abban próbálj a legjobb – na jó, az egyik legjobb – lenni, amit szeretsz. Ha nem vagy matekzseni, akkor ne matekversenyre menj! Ha még nem tudod, mi érdekelne, próbálkozz tovább! Ismerj meg új dolgokat, legyél nyitott, egyszer csak: megvan! Ez a nekem való dolog. Neked is van esélyed ezen a hatalmas bolygón.

Nem csak pár ember lehet sikeres és boldog, hanem Te is! Minden adott hozzá. Hidd el, mert tapasztalatból beszélek! Az öcsémet még az osztályfőnöke” is „csodagyereknek” hívta.

Óvodás korában olvasott, számolt, kirakta a bűvös kockát, nemzetközi sakkversenyekre járt. Mindez már nagyon régen volt, akkoriban ez egyáltalán nem volt megszokott dolog. Apámnak ő volt a mindene. Nagyon rossz érzés volt, mert mellette „labdába se tudtam rúgni”. Úgy éreztem, én semmire se vagyok jó.

Olyan, hogy önbizalom, nekem szerintem nem is volt. Bár alapiskolán jó tanuló voltam, próbáltam megfelelni legalább ott. Ott voltak sikerélményeim.

Jó kislány voltam, azt akartam, hogy engem is szeressenek

Anyum és öcsém részéről ez meg is volt. Csak apámtól nem kaptam elismerést soha. Gúnyolódó megjegyzéseket viszont gyakran. Sokat szenvedtem emiatt. Aztán apám meghalt. Nem volt több kritika. Ezután kezdtem el kiteljesedni. Olyan pályát választottam, ami érdekelt, és nagyon szerettem. A mai napig szeretem a munkámat, ami igazából hivatás, mert szívből teszem. Emellett írogatok. Próbálok másokba lelket önteni. Megírni azt, hogy Te is képes vagy rá!

Te is lehetsz boldog és elégedett

Csak rajtad múlik. Én megtettem. Most rajtad a sor. Nem kell siránkozni, hogy Bezzeg Palinak könnyű! Magasról nagyobbat lehet esni. Te csak haladj lépcsőként! Nem sürget senki. Lehet, hogy évek múlva ugyanott tartasz majd, mint ő. Csak nem feltaláló leszel, hanem egy kitűnő cukrász vagy bármi más. Az a lényeg, hogy elégedett és boldog lehetsz. Akarod?

Szabó Katilla

Szabó Katilla

Eredeti nevem Szabó Katalin. Mivel nem volt felhőtlen a gyerekkorom, hamar útkereső lettem. Mindig érdekelt a lélek is, és azt tartom, nagyon fontos, hogy naponta találjunk időt az elcsendesedésre, feltöltődésre. Nap, mint nap teszek azért, hogy egyensúlyba hozzam magam lelkileg is. Örömet okoz, ha másnak segíthetek.

Írásaim a jelenlét állapotában születnek, így talán Téged is képesek a szeretet hullámhosszára hangolni. Hogy ez mit jelent? Írásaim olvasása közben feltöltődsz, és belül visszaigazolást érzel. Érzed a sorok igazát. Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek köztetek. Nagyobbik fiam épp átlépte a kamaszkor küszöbét, úgyhogy a problémáitok közelebb állnak hozzám, mint gondolnátok. Na meg, én is voltam tini. Ráadásul lélekben örökre fiatal maradok. Olvasd a cikkeimet olyan szeretettel, ahogy írtam!

Legutóbbi könyvem nektek, kamaszoknak szól, amely ingyenesen letölthető, címe: A vagányság határain túl

Szabó Katilla