gyereknap
#Lélek

Gyereknek lenni nem gyerekjáték

2012.05.27.
1 perces olvasási idő

A XXI. században kicsit mást jelent gyermeknek lenni, mint korábban. Mi a különbség? Mi változott? Van még értelme a gyereknapnak?

Se szeri, se száma azoknak a mondatoknak, hogy az „én időmben ezt az anyagot a felső tagozatban, középiskolában tanultam, neked pedig sokkal korábban és sokkal többet kell tudni…”, „bezzeg az én időmben…” Ezek a mondatok akarva akaratlanul is elhagyják időnként az ember száját, mert változik a világ, változnak a szokások és vele változnak az emberek is.

Társadalmunk információközpontú

Szomorú, mert azt jelenti, hogy nagyon sokat kell tanulni. Csak gondoljunk bele, régen, ha meg kellett tanulni egy mesterséget, akkor a nagyapa ugyanazt adta tovább az unokájának és így tovább. A Facebook korában ez elképzelhetetlen. Gyorsan változó világunkban gyakran előfordul, hogy a felbukkanó újításokhoz, felfedezésekhez és hírekhez a gyerekek könnyebben alkalmazkodnak, és így ők tanítják meg ezeket az új dolgokat a nagyszüleiknek. Sajnos a szülők, nagyszülők bölcsességét sokan éppen ezért figyelmen kívül is hagyják. Pedig érdemes észben tartani: lehet, hogy nem tudják, hogy hogyan kell a levélhez csatolni egy fájlt, de az életről már olyan tapasztalattal rendelkeznek, ami tiszteletet érdemel.Gyereknek lenni nem gyerekjáték

Gyereknek lenni ma nehéz, mert sok mindent magának kell kitalálna, megtanulna, a szülő sokszor már nem tud segíteni a leckében. Mert ha még emlékszik is a szülő a logaritmusra vagy a törtekre, gyakran nincs otthon, hogy segíthessen, sokat kell dolgoznia. De szem előtt kell tartanunk azt is, hogy ez nem jelenti azt, hogy szüleinknek könnyebb dolga volt gyereknek lenni. Akkor sem volt könnyű, csak más dolgokkal néztek szembe, mások voltak az elvárások. Nagyszüleinknek pedig a világháborúban kellett helytállniuk és túlélniük. Lehet, hogy nem ültek annyit az iskolapadban vagy a számítógép előtt, de helyette sokat dolgoztak, vagy segítettek otthon a testvérekkel.

A gyereknap egyben családi nap is

Mégis valahogy ugyanazokon mentek keresztül ők is, mint a mostani ifjúság, ugyanazok a kérdések foglalkoztatták őket is. „Elég jó vagyok? Szeret engem? Elhívhatom randizni? Miért kell ennyit tanulni?”stb. Bár sok szülő érzi azt, hogy manapság szinte minden a gyerekek körül forog, van egy nap, amikor különösen: május utolsó vasárnapján mindenki a gyerekeket ünnepli. Talán mert a szó legszorosabb értelmében ”bennük van a jövő.” Sokat tanulhatunk egymástól, gyerek a felnőttől és felnőtt a gyermektől egyaránt. A gyereknap egyben családi nap is, hiszen ez egy jó alkalom arra, hogy együtt kimozduljon a család és szórakozzanak egyet.

Mégis hány éves korig lehet ünnepelni a gyereknapot? Ez a családi szokások része. Lehet, hogy a kamasz, vagy a fiatal felnőtt úgy érzi, hogy erre már semmi szükség, már nem „óvodás”. Mégis hallottam már olyat, hogy a 34 éves anyukát meglepte 52 éves édesanyja gyereknap alkalmából. Amíg olyan szerencsés az ember, hogy élnek a szülei, miért ne lehetne ünnepelni a gyereknapot?

(Börcsök Gyöngyi)