karácsony
#Lélek

Családi boldogság, családi pokol

2014.12.24.
1 perces olvasási idő

„Anya tiszta ideg, a karácsonyi vacsit készíti. De megint ordibál. Valami nincs a helyén, nem készült el, nem elég, nincs ideje… Apukám dolgozik, nem tud segíteni. A tesóm idegesít. Karácsony tényleg a szeretetről szól? Itt mindenki csak tiszta ideg.”

Az együttélés nem könnyű, nagyon sok kompromisszummal jár. A testvérek kopogás nélkül berontanak a szobámba, a szülőkkel sem lehet egykönnyen megegyezni. Egy fedél alatt több generáció él együtt, természetes, ha egészen más céljaik vannak a családtagoknak.

Családi boldogság, családi pokolA szülők napközben dolgoznak, hazaérve pihenésre vágynak, olykor csendre, míg a gyermekeik a suli után hazaérve és a házi feladattól megszabadulva egy kis szórakozásra, és a barátok társaságára vágynak. A családi képet tovább bonyolítja, ha egy harmadik generáció is ott él: a nagyszülők, akik sok esetben nem is értik, hogy miért olyan fontos a Facebook az unokáiknak. És ez csak egyetlen lehetséges oka a vitáknak. A feladatok megosztása, és a saját élettér tiszteletben tartása mindenki számára fontos.

Ha a szabályok változnak

Gyakori probléma, hogy míg a szülők gyermekként nem vártak el különösebb segítséget a kamaszként egyre több feladatot bíznak rá, amihez viszont nincs kedve. És míg gyerekként mondjuk nem mert ellenkezni, kamaszként már csípősebb nyelvvel válaszolhat a kérdésekre.

A szüleid kiakadtak, mert nincs kedved segíteni a karácsonyi készülődésben? Előfordul. Miért kiabálnak ilyesmi miatt? Miért nem értik meg a te indokaidat? Mert egészen más szempontból nézitek a helyzetet.

Először is, a kamaszkor sok kihívása mellett – igen, tudom, hogy mindenki ezt szajkózza – meg kell azzal is küzdeni, hogy a szülők elfogadják, hogy felnőttek a gyerekeik. Bár még sokat kell tanulniuk az „élet dolgairól”, még sokat fognak változni, már nem gyerekek többé, hanem önálló véleménnyel és magánélettel rendelkeznek, amit illik tiszteletben tartani.

A gyermekkorban ez nem volt így, volt ugyan egy kis magánszféra, de magánélet? Nos, kamaszkorban hirtelen lesz, lesznek barátok, barátnők, titkok és szerelmek. És így a kamasz számára fontosabbá válik a velük töltött idő, akár még a karácsonyfa díszítésének kárára is. Ezt a helyzetet a szülőknek és a kamaszoknak is fel kell dolgozniuk.

Így könnyen meglehet, hogy a szülők szemrehányása egészen mást jelent, mint amit valójában mondanak. A közléseknek több rétege van, így például mondhatja azt édesanyád: Miért lógsz már megint a neten!? Gyere kifelé! Miközben a mögöttes tartalom valami ilyesmi:

  • Miért nem velünk vagy? Miért nem foglalkozol velünk is?
  • Amikor bezárkózol, úgy érzem, hogy nem tudlak elérni. Szeretném veled tölteni az időmet.
  • Ugyanakkor az is lehet, hogy az elzárkózást úgy értelmezi, hogy nem tiszteled őt, vagy a munkáját.

Nehéz megtalálni a közlések valódi tartalmát, és egy nagy veszekedés közben gyakorlat nélkül nem is lehet. A kulcs ilyen helyzetekben a kölcsönös tisztelet.

(B.Gy.)