karácsony
#Lélek

Miért üljem végig már megint a karácsonyt?

2023.12.24.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy unalmasnak tűnik olykor 1-2 ünnepünk vagy családi hagyományunk, de mégis van értelme. Vajon mi? Miért ragaszkodunk a hagyományokhoz?

Olyan gyorsan változik minden társadalmunkban. A tegnap használt telefon ma már elavult, azokat a filmeket nézzük, amit a világon bárhol bárki más is láthat – az esetek egy részében olyan témáról, ami minket nem is érint; és ami ma divatos, holnap akár ciki is lehet. Viszont vannak olyan szokásaink melyek viszonylagos változatlansága stabilitást ad ebben a „változó világban”.

Miért van szükség a hagyományokra?

Ha visszaemlékszel, életedben biztosan volt olyan pont, amikor minden megváltozott. Új iskolába kerültél, elköltöztetek, esetleg elváltak a szüleid és minden a feje tetejére állt. Ilyenkor mindenki megretten, hirtelen túl sok a változás szükségünk van kapaszkodókra. A hagyományok és ünnepek megadhatják ezeket az érzelmi kapaszkodókat. Minden évben eljön a húsvét, minden évben ünneplőbe öltözik az ország karácsonykor.

Minden család kialakította azt az egyedi módot, ahogyan ünnepel. Mindenkinek megvan a maga szerepe: esetleg anya főz, apa titokban a karácsonyfát állítja, a gyerekek izgatottan várják a Jézuskát. Minden kiszámítható, minden évben újra ugyanaz történik. Ez elsőre unalmasnak tűnik, de ezek a rituálék közvetítik azt, hogy összetartozunk. Mindenki ismeri a szerepét, mindenki tudja, hogy mit kell tenni: ez biztonságot ad. Különösen a gyermekeknek.

A harmonikus családi élet megteremtéséhez szükség van a hagyományok kialakítására. Sajnos, olykor előfordul, hogy a család olyan krízist él át (pl.: halál vagy válás), amin nem tudnak a személyek túllendülni és ideiglenes megoldásként nem tartják meg a közös ünnepeket. Ez a lehető legrosszabb ilyenkor, hiszen a nehéz pillanatokban pont egymásra van szükségünk.

Változnak a hagyományok?

Természetesen változik minden. A gyerekek előbb-utóbb nem hisznek a mesékben és ők díszítik fel a fát, aztán a gyermekből fiatal felnőtt lesz, és párjával is szeretne ünnepelni. Ez feszültséget jelenthet a családban. Lehetnek olyan családtagok, akik nem szívesen alkalmazkodnak az új szabályokhoz.

A szülők ilyenkor csalódottak lehetnek, hogy gyermekünk már nem velük szeretné tölteni teljesen az ünnepeket. A fiatalok pedig egyre nehezebben viselhetik a régi szabályokat. Valahol mégis meg kell egyeznünk egy középútban, ahol mindenkinek teljesülnek a vágyai.

Bezzeg a többiek mást kaptak karácsonyra?

Az iskolában valóságos verseny van: kinek van jobb jegye? Ha nem kapnak jegyet a diákok, akkor a százalékokat mérik össze. Ebből a méricskélésből nyílván a karácsonyi ajándékok sem maradhatnak ki. Mielőtt beleesnél ebbe a csapdába, gondold át, hogy neked miről szól a karácsony? Miért várod? Tényleg arról szól az ünnep, hogy milyen márkájú telefont találsz a fa alatt? Te mit adsz a családodnak? Hogy érzed magad, amikor a meglepetésedet meglátják?

Legyen karácsonyotok meghitt és szeretetettel teljes!

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)