szülők
#Lélek

Hogyan beszélj a szüleiddel?

2016.11.15.
3 perces olvasási idő

Sokszor nem könnyű közös nevezőre jutni az ősökkel, mert teljesen úgy fest, mintha direkt az ellenkezőjét szeretnék, mint amit te. De miért? Korábban mindent meg tudtatok beszélni. Mikor váltak ilyen furcsává?

Az igazság az, hogy a szüleid valószínűleg nem változtak olyan sokat, ők csak alkalmazkodtak hozzád, ahogy felnőttél. A legnagyobb változás valószínűleg az lehet, ahogyan te látod őket. Az önállóvá válás része, hogy észreveszel olyan dolgokat, amelyben különbözöl, vagy különbözni akarsz a szüleidtől, és ez néha konfliktust és kellemetlenséget okozhat.

Annak ellenére, hogy a szülők egy része tanácstalannak tűnhet, a legtöbben valójában egyáltalán nem azok. Legbelül, mindegyikük örök kamasz, aki szerelmes volt, akit sokszor megbántottak, aki érezte a korosztályos nyomást, és aki gyakran azon tűnődött, hogy mindez normális-e. Ha adsz nekik egy esélyt, valószínűleg rájössz, hogy szüleid megbízható források, legyen szó információról, vigasztalásról vagy élettapasztalatról. Ha beszélgetsz velük, jobban megismerheted őket, és gyorsan rájöhetsz, hogy sokkal több minden rejlik a szülediben, mint azt valaha is gondoltad volna.

Íme, néhány mód, ahogyan kommunikációt kezdeményezhetsz a szüleiddel.szülők

Miért kellene a szüleiddel beszélgetned?

Enikőnek, aki tizennyolc éves, volt egy nagyon jó oka, hogy megpróbáljon beszélni a szüleivel, ahelyett, hogy veszekedne velük. Ez megkönnyítette az életét.

„Emlékszem rá, amikor a nővérem, Juli kamasz volt, és ő meg a szüleim állandóan küzdöttek” - mondja Enikő. „Ő egyfajta „próba gyerek” volt. Amikor én voltam soron, tudtam, hogy mi az, amit nem akarok, hogy megtörténjen, és láttam azt, hogy mit ne csináljak. Attól még ugyanúgy veszekszünk, de nem ugyanannyit, és nem ugyanolyan mértékű kiabálással.

Minden tininek beszélnie kell a szüleivel néhány dologról, például arról, hogy mit tehet a szabadidejében, vagy hogy mikor lóghat a barátaival. De miért ne beszélhetnél a szüleiddel személyes dolgokról vagy fordulhatnál hozzájuk tanácsért?

A szüleidre mindig számíthatsz

Senki nem fog annyira törődni veled és úgy szeretni, mint a szüleid. Még akkor is igaz ez, amikor kamaszkorban vagy, és megpróbálsz eltávolodni tőlük. Annyira intenzív és csodálatos érzés lehet ez, mint egy igaz barátság - és noha némelyik egy egész életen át tart, a legtöbb nem - azonban a szüleidre akkor is számíthatsz, ha a barátaid cserben hagynak.

Mivel a szülőknek több élettapasztalata van, mint a legtöbb kamasznak, gyakran jobb információ-források a barátoknál. És habár néha szigorú szabályokat állítanak fel, a legtöbb szülő szeretne együttműködni tini gyerekével, hogy megoldást vagy kompromisszumot találjon a legtöbb kérdésben.

A legfontosabb, hogy tudd, ha beszélsz a szüleiddel, az nem jelenti azt, hogy visszafejlődnél, épp ellenkezőleg. Ez tulajdonképpen az érettség jele. Ha kérdezel valamit a szüleidtől, az nem jelenti azt, hogy ettől újra kisbaba leszel. Megkérdezheted a véleményüket, de nem kell elfogadnod mindent, amit mondanak. Van értelme megkérdezni őket, hiszen ők is átmentek mindazon, amin most te.

Miről beszélj a szüleiddel?

A világ annyira más, mint amilyen akkor volt, amikor ők felnőttek! - mondanád te. Nem értenék, hogy milyen ma tinédzsernek lenni. Jobb, ha tudod azonban, hogy a legnehezebb dolgok, amivel egy tini lánynak vagy fiúnak meg kell küzdenie, valójában nem sokat változtak. A nyomás, hogy szexuálisan aktívvá válj, most jelen van, de ez már régóta így van. A kamaszkor jelenlegi gyomorszorító érzésével, és a bizonytalanságokkal kapcsolatban ugyanez a helyzet.

Három jó téma, amiről beszélhetsz a szüleiddel

Növekedés és fejlődés. A fejlődésed menete gyakran genetikus, úgyhogy ha korán érő típus vagy, vagy pont az ellenkezője, későn érő vagy, és azon tűnődsz, mi történik, segíthetnek abban, hogy megérts, elmesélhetik az ő történetüket, álláspontjukat. Egyszer ugyanis ők is voltak tinik, és valószínűleg sok hasonló kérdés motoszkált a fejükben. De vajon ők hogyan jutottak túl ezen az időszakon?

Érzelmi kérdések. Amikor egy fiú vagy egy lány összetöri a szívedet, a legjobb barátod átver, vagy egyszerűen rosszul érzed magad, könnyen világvége hangulatba kerülhetsz. A szüleid túlélték ezeknek a dolgoknak a nagy részét és segíthetnek abban, hogy meglásd a fényt az alagút végén.

Bonyolult szituációk. Új helyzeteket tapasztalsz, és döntésekkel állsz szemben. Amikor valami kellemetlen történik, vagy egy furcsa szituációba kerülsz, segíthet, ha megbeszéled azt a szüleiddel. Akár előre el is játszhatjátok a nehéz helyzetet, mint például azt, hogy hogyan lehet megtanulni, mikor kell „nemet” mondani.

Hogyan kezdj hozzá a szülőkkel való kommunikációhoz?

Íme, egy 5 lépéses útmutató, ami segíthet elindítani a beszélgetést a szüleiddel.

Kapcsolódj be egy témába!

Ez egy fontos első lépés, ha már jó ideje nem működik a szülőkkel való kommunikáció. Próbálj meg minden nap beszélni velük egy apró dolgokról: a kutya, a kosárjátékod, valami érdekes, ami a suliban történt, vagy akár arról, hogy mi legyen vacsorára. Ezzel létrejön a kapcsolat, úgyhogy egy komolyabb témára váltás nem is lesz olyan nehéz.

Küldj „próbalövéseket”!

Amikor egy nehéz témáról akarsz velük beszélni, néha egyszerűbb, ha egy barátról kezdesz el beszélni, vagy általános megállapításokat teszel, mint hogy rögtön a téma közepébe vágj. Kezdhetnéd így: „ A legtöbb barátom már szexuálisan aktív.” Vagy akár megkérdezheted az anyukádtól, „Emlékszel rá, milyen érzés volt, amikor elkezdtél megváltozni?” Nem olyan volt, mint ha mindenki más gyorsabban felnőne?’”

Válaszd a megfelelő helyet és időpontot!

Nem jó ötlet akkor elmondani a szüleidnek, hogy megbuktál matekból, amikor éppen a munkába rohannak. Enikő azt mondja, számára a legmegfelelőbb időpont a beszélgetésre, amikor együtt ül a család, és igazán semmi sem történik. Sok kamasz és szülő is kevésbé találja kínosnak a beszélgetést, ha az beleilleszkedik a napi ritmusukba, sokkal kényelmesebbnek találják, mint ha szemtől szemben ülve, a témára koncentrálva beszélgetének.

Tudd, hogy mit próbálsz elérni!

Rossz híreket kell közölnöd anyukáddal vagy apukáddal? Az engedélyükre van szükséged valamihez? Vagy csak azt akarod, hogy meghallgassanak, anélkül, hogy bármilyen tanácsot adnának? Segíthet, ha leírod magadnak mindazt, amit a beszélgetéstől vársz. Aztán meg kell találnod a megfelelő hangot, hogy ezt kommunikáld.

Egyszerre csak az egyik szülőddel beszélj!

Ha nehéz felhozni egy olyan érzékeny témát, mint a szex, akkor beszéld meg azzal a szülőddel, akivel a legnyíltabb vagy, akivel a beszélgetés a legkényelmesebb.

(KamaszPanasz - Sz .D. L.)