vezetés
#Lélek

Szigorú szülők = biztonságos tini vezetők

2009.12.23.
2 perces olvasási idő

A szigorú szabályok csökkentik a baleseteket, az ittas vezetést és a telefonhasználatot. Ha már a gyerek a kormány mögé ül, nagyban befolyásolja biztonságát a szülő nevelési stílusa. Azok, akik szigorú szabályokat állítanak föl - de egy segítőkész, támogató módon -, felére csökkenthetik a tini autóbalesetek számát és két új tanulmány szerint, az ittas vezetések aránya is kisebb. A pozitív szabályozás növelheti a tinikben a biztonsági öv használatának igényét, és a telefonbeszélgetések sms-ezések kockázatát csökkenti.

A szülői beavatkozás tényleg számít. Az „aktív” nevelés tinik életét mentheti meg- állítja egy philadelphiai orvos. Azok a szülők, akiknek szabályai vannak, határokat szabnak és melegséggel, biztatással követelik meg azok betartását, drámai jelentőségűek lehetnek a tinik biztonságos vezetésénél.

Az első tanulmány, amit szintén ez az orvos végzett, a nevelési stílus és a tinik vezetési viselkedése, hozzáállása között mérte az összefüggést. Míg a másodikként felbecsült tini viselkedés a járműhöz való hozzájutáson alapult.

Az első kutatásban 5665 fiatal vett részt. A nevelési stílusról kérdezték őket, és 4 kategória közül kerültek be egybe:

- irányadó (magas elvárás a szabályok terén és jelentős bíztatás),

- tekintélyelvű (magas elvárások,kicsi biztatással)

- engedékeny (magas támogatás, alacsony elvárás, odafigyeléssel)

- érdektelen (alacsony támogatás, elvárások és szabályok).

A szülői viselkedés hatásai

Azok a tinik, akiknek tekintélyelvű és irányadó szüleik vannak kétszer gyakrabban viseltek biztonsági övet, mint azok, akiknek ebben nem érdekeltek szüleik. Az ezekben a csoportokban lévő tiniknél szintén fele annyi volt a gyorshajtás, mint az érdektelen szülők esetében. A tekintélyelvű szülők gyerekei (magas elvárás és szabályok) fele annyira volt esélyük a balesetre, és 29%-kal kisebb eséllyel használták telefonjukat vezetés közben, azokhoz hasonlítva, akiknél érdektelenek a szülők.

A második kutatásban 2167 tini vett részt, és 70%-nál általános a hozzáférés egy járműhöz. Ez nem jelent szükségszerűen saját kocsit, csak azt jelentheti, hogy könnyen hozzájutnak a kulcsokhoz, és nem kell engedélyt kérniük, hogy használják a család kocsiját.
Miután az adatokat összesítették, az extra órákkal, amit ezek a tinik a kormány mögött töltenek, arra az eredményre jutottak, hogy akik könnyebben hozzájutnak a kocsihoz, kétszer olyan gyakran ütköznek, és 25%-kal nagyobb eséllyel használják mobiljukat, valamint hajtanak gyorsan a vezetés alatt, mint azok, akik csak engedéllyel használhatják a kocsit

Miért van a különbség?

A gyanú az, hogy azok a tinik, akik könnyen jutnak járműhöz nem érzik szükségszerűen a felelősségét. Nincs, aki megkérdezze, hogy hova és kivel mennek. Kihagyják a beszélgetést és a megfelelő figyelmeztetéseket is.
Legalább az első 12 hónapban kellene ellenőrizni a kulcsokat a szakértők szerint.

Vannak egyértelmű szabályok, amiket mindig követni kell, és amik megváltoznak ha a fiatal tapasztalatot és felelősséget gyűjt.
A szabályok a következők:
- Mindig viseld a biztonsági övet.
- Soha ne hajts gyorsan.
- Soha ne igyál szeszt vezetés előtt.
- Ne vezess fáradtan.
- Ne használd a mobilod a vezetés ideje alatt.

Azok a szabályok, amik változnak a tapasztalat és gyakorlat gyűjtésével, az utasok, az éjszakai vezetés, a csökkentett hozzáférés a kocsihoz, és a rossz időben való vezetés. Fontos, hogy valami jutalom legyen a jó vezetésért. Valamilyen engedményt kapniuk kell.

Szüksége van a tiniknek a szülők által megszabott szabályokra, és következményekre, ha azokat nem követik. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy amikor a gyerek megkapja a jogosítványát, az a legveszélyesebb időszak az életében. Ezt nem kell megmásíthatatlan tényként kezelni. A jogsi megszerzése egy cél, és első lépés egy folyamatban.

A legtöbb szülő jobban aggódik a szex, drog és ivás miatt, de az autóbalesetek jelentik a legnagyobb fenyegetést. De a jó hír az, hogy a szülők viselkedése tényleg számít. De ha valaki tényleg odafigyel, és így biztonságot teremt, nem kontrollál, a vezetés a legjobb lehetőséggé válhat a gyereke biztonsága szempontjából.

(Sz.L.)