relaxál
#Lélek

Relaxálj! Gyakorlatsor a feszültség csökkentéséért

2016.04.09.
1 perces olvasási idő

Készülj fel, találj egy csendes helyet, ahol egyedül lehetsz! Tedd ki az ajtóra a „Ne zavarjanak” táblát! Rendezd el úgy a szobát, hogy a legjobban érezd magad benne! Akár be is sötétíthetsz. Tegyél fel lágy zenét. Gyújts meg néhány füstölőt. Most kezdj el lassan lélegezni … lélegezz … lélegezz!

Mi következik most? Egy vizualizációs gyakorlat a relaxációért és összpontosításért.

1. rész (Kérj meg valakit, hogy olvassa fel neked az utasításokat, vagy vedd fel a szöveget, majd játszd le maganak!)

Dőlj hátra, csukd be a szemed, és képzeld el, hogy egyszerűen, könnyen tudod irányítani a légzésed. Érezd, hogy a légzésed nagyon könnyű, állandó ritmusú, mintha egy végtelen energiának lágy, dagadó hulláma lenne, mely ritmikusan emelkedik és süllyed, minden alkalommal, amikor ki- és belélegezel. Ahogy ez a ritmus egyre mélyebb és mélyebb, valamint egyre állandóbb lesz, számolj öt mély, könnyű lélegzetvételig.

Képzeld el, hogy ezeken a hullámokon lebegsz, mintha lebegnél az energia tengerén, könnyedén, mint egy tollpihe. Képzeld el, hogy minden belélegzéssel kinyitod a tested és az elméd, és egyre több energiát fogadsz be magadba. Képzeld el, hogy minden kilélegzéssel kinyitod a tested és az elméd, hogy elengedd az összes feszültséget, ami benned van! Érezd, ahogy lebegsz ezen a végtelen hullámzó tengeren, befogadva a tisztító energiát és elengedve a feszültséget. Könnyebbnek, szabadabbnak és kipihentebbnek érzed magad.

Most képzeld el, hogy ezek a hullámok csodálatos megtestesülései annak az energiának, ami körülölel és keresztüláramlik rajtad, aztán felemel, egyre magasabbra és magasabbra egy nagy buborékban. Olyan, mintha mindenen felülemelkednél, és csak lebegnél az energiamező középpontjában. Te vagy a közepe. Engedd, hogy bármit érzel, vagy gondolsz, azok szabadon ki-be áramoljanak, mint egy puha felhő.

Ha készen állsz, képzeld el, hogy a hullámokon fokozatosan visszatérsz a valóságba, végül teljesen felébredsz és kinyitod a szemed.

2. rész (Szükséged lesz egy naplóra)

Most, ahogy lassan kinyitod a szemeidet, csak ülj és élvezd a pillanatot. Ha készen vagy, írd le az élményeidet, vagy rajzolj akármit, teljesen a fantáziádra hagyatkozva. Azután dőlj megint hátra és képzeld el magad megint a könnyű buborékban, lebegve minden fölött. Képzeld el azt, hogy ebben a buborékban bármit megtehetsz, bármit létrehozhatsz.

Mit hozol létre? Ha úgy érzed befejezted, akkor gyere ismét óvatosan vissza, nyisd ki a szemeidet és írj és rajzolj le megint mindent, ami történt.

Ez jó módja annak, hogy megfeledkezz minden problémádról. A hatásai veled maradnak, főleg, ha rendszeresen megcsinálod ezt a vizualizációs gyakorlatot. Gondolj valamire (akár apróság is lehet), amit megvalósíthatsz ma, vagy ezen a héten, valami kreatív dolgot, amit elképzeltél a „buborékban”. Valósítsd meg!

Na, jobban érzed magad?

(Gy. Z. - teenslivingwithcancer)