iskola
#Suli, munka

Írd ki magadból a feszültséget!

2016.03.04.
2 perces olvasási idő

Iskola. 5 perc a dolgozatig. Az izgalom a tetőfokára hág. Sokan idegesek, többek között te is. Gondolom, számodra is ismerős a helyzet. Nos, nem kell már pánikolni, egy új módszer szerint ugyanis le lehet vezetni az idegességet a dolgozat előtt!

A tanulók legtöbbje mérhetetlenül ideges egy-egy dolgozat vagy vizsga előtt. De most úgy néz, ki van megoldás! Egy amerikai tanulmány szerint ugyanis, ha 10 perccel a vizsga előtt leírjuk félelmeinket, akkor a vizsgán sokkal nyugodtabbak leszünk és mindez valószínűleg eredményeinken is fog látszani.

A kutatók a felmérés során olyan fiatalokat vizsgáltak, akiket szinte mindig rabul ejt a stressz, és ezért a vártnál sokkal rosszabbul képesek teljesíteni egy-egy komolyabb vizsga során.

20 főiskolai hallgatót kerestek meg a szakemberek. Matematikai példákat adtak nekik, és közölték, hogy a legjobb eredményt elérőt pénzzel jutalmazzák. Hogy tovább feszítsék a húrt, elmondták nekik, hogy az egész tesztírást rögzítik és közben tanáraik és társaik fogják figyelni őket a kamerákon keresztül.

A tanulók egyik csoportjának a feladata az volt, hogy vizsga előtt 10 perccel üljön le, és maradjon nyugton a vizsgáig. A másik csoport feladata pedig az volt, hogy írják le a félelmeiket a teszttel kapcsolatosan. Azok, akik tollat ragadtak, túlteljesítették a másik csoportot, eredményük csaknem 5%-kal lett jobb, mint a tanulók másik feléé.

„Azzal, ha leírjuk a félelmeinket, és a negatív gondolatainkat egy papírra, sokat segíthetünk magunknak. Így ugyanis sokkal könnyebben láthatjuk a problémákat, és újragondolhatjuk őket, hogy valójában miért is félünk tőlük. Így sokkal kisebb az esély arra, hogy ezek a gondolatok a vizsga közben eszünkbe jutnak, és befolyásolják az eredményünket.” – mondta Sian Beilock, a Chicago-i Egyetem egyik professzora. „Ez tulajdonképpen olyan, mintha kiürítenéd a fejed, és ezáltal plusz lóerők szabadulnának fel benned, ezzel javítva teljesítőképességed.” – tette hozzá.

Beilock és kollegája hasonló teszteket végzett el kilencedikeseken. Ő azonban nem a pénzes módszert választotta. A diákoknak az év végi záróvizsgájukat kellett megírniuk. Az eredmény itt is hasonló lett. Azok, akik leírták félelmeiket, 5-ösre, azok, akik pedig valami mást csináltak a vizsga előtt 4-esre vizsgáztak.

„Ezen módszer jótékony hatása főleg azoknak a tanulóknak kedvez, akik különösen túl tudják magukat idegesíteni egy vizsga vagy egy dolgozat előtt.” – mondta Beilock, aki egyébként a Pánik: Hogyan állítsuk vissza az agyunkat a normál kerékvágásba, ha szükséges? című könyv szerzője is.

Az orvosok és a szakértők azt várják, hogy ez a módszer ténylegesen segíteni fog az ideges diákokon, hiszen az már köztudott, hogy a rendszeres írás komolyan segített már több ezer depressziós betegnél is.

A hatás pedig lehet, hogy túl az osztálytermen is megmutatkozik. „Ha adsz egy kis időt magadnak, legyen az egy állásinterjú, egy sportesemény, egy nyilvános beszéd, vagy egy randi, a gondolataid rendezése és saját magad lenyugtatása nagyban hozzájárulhat a sikereidhez.

(Cs.B., MSN)