tanul
#Suli, munka

8 tipp a gyorsabb tanuláshoz és a memória fejlesztéséhez

2023.03.06.
2 perces olvasási idő

Az izmaid növeléséhez edzőterembe jársz, futsz, túrázol. Ugyanígy edzeni kell a tested legfontosabb részét: az agyadat is. Így gyorsabb és jobb lehetsz a tanulásban. Cikkünkből megtudhatod, hogyan tornáztasd az agyad, hogy gyorsabban tanulj és több dologra emlékezz.

1. Dolgoztasd a memóriád

A memóriát nagyban fejleszti, ha bizonyos dolgokra, eseményekre visszaemlékezünk, illetve ezeket másokkal megbeszéljük. Az agytevékenységet bármilyen, a memóriát érintő feladat (új adatok begyűjtése, azokra való emlékezés, 8 tipp a gyorsabb tanuláshoz és a memória fejlesztéséhezazokról való gondolkodás) fejleszti.

Kiváló gyakorlat ehhez, ha elmeséled valakinek, hogy milyen érdekességeket láttál a múzeumban. Ezek mind nagyon jó lehetőségek a memória edzésére.

A legegyszerűbb módja annak, hogy emlékezz arra, mit láttál, hallottál, az ismétlés.

Például, ha egy új emberrel találkozol, aki így mutatkozik be: „Szia, Gergő vagyok!” , ne csak egy egyszerű „Örvendek!”-kel válaszolj, helyette mondd: „Örvendek, Gergő!” . Azzal, hogy elismétled a nevét, könnyebben fogod megjegyezni azt.

2. Csinálj valami újat - többször

Azzal, hogy elkezdesz valami új dolgot csinálni, amit egyébként nem csinálnál, máris új, értékes idegpályák kezdenek fejlődni az agyadban. Ne gondolj nagy dolgokra, először kezdd kisebb feladatokkal!

3. Tanulj valami újat

Nyilvánvalónak tűnhet, de minél többet használod az agyad, annál jobban fogsz teljesíteni.

Például ha egy (új) hangszeren tanulsz játszani, az javítja a készségedet, amelynek segítségével átkódolhatsz valamit, amit látsz (kotta) arra, amit éppen csinálsz (hangszeren játszol). Egy új nyelv tanulásával pedig arra készteted az agyad, hogy teljesen új módon gondolkodjon, új módon fejezd ki magad.

4. Agytréning program

Az internet segítségével is fejlesztheted az agyad, miközben ki sem kell mozdulnod otthonról. Egy klinikailag igazolt program, a BrainHQ segít javítani a memóriát, vagy a gyorsabb gondolkodást, csak követni kell az agytréning-gyakorlatokat.

5. Mozogj

Számítottál rá, hogy ez is közte lesz, igaz? Igen, valóban, a testmozgás nemcsak a testedet mozgatja meg, hanem az agyadat is. Szűk 20 perc mozgás megkönnyíti az információfeldolgozást és fejleszti a memóriát. Ez nem minden – az edzés segít, hogy gyorsabban jöjjenek létre az új idegi kapcsolatok. Gyorsabban fogsz tanulni, éberebb leszel, és mindehhez csak mozognod kell.

6. Legyél a szeretteiddel

Ha azt szeretnéd, hogy jó legyen a megfigyelőképességed, akkor tartalmas kapcsolatokra lesz szükséged. A barátokkal való beszélgetés, a szeretteiddel eltöltött idő segít tisztábban látni, és a hangulatodat is javítja. Ha nyitott ember vagy, mindez még fontosabb számodra. Azzal, hogy nyílt vagy, és sokat beszélgetsz másokkal, könnyebben megértheted és feldolgozhatod nem csak az ő, hanem a saját gondolataidat is.

7. Nem elég a keresztrejtvény

Ha agytréningről van szó, sokunknak a keresztrejtvény jut az eszébe. Kutatások biznyítják, hogy a keresztrejtvények önmagukban nem elegendőek a memória fejlesztéséhez. Jó móka a keresztrejtvény? Igen. Élesíti az eszedet? Nem eléggé. Természetesen, ha a szórakozás kedvéért csinálod, akkor mindenképpen hasznos, de ha az agytréning a cél, akkor más elfoglaltságot is keresned kell.

8. Étkezz helyesen – egyél étcsokoládét

A hal, a gyümölcsök, és a zöldségek segítenek az agyműködést optimalizálni. Mégis, az étcsokoládé fokozza leginkább a teljesítményed. Mikor csokoládét eszel, az agyad dopamint termel. A dopamin segít abban, hogy gyorsabban tanulj, és több dologra emlékezz. Arról nem is beszélve, hogy a csokoládé flavonoidokat, antioxidánsokat is tartalmaz, amik szintén növelik az agy teljesítőképességét. Tehát a következő alkalommal, mikor agyzsibbasztó feladatod van, kapj be egy-két kocka étcsokit.

Most már tudod, hogyan kell edzened az agyadat, itt az ideje, hogy hozzáláss!

(KamaszPanasz - S.C, lifehack)