középiskola
#Suli, munka

Jobb jegyeket szeretnél? Nem lehetetlen!

2023.05.09.
1 perces olvasási idő

Szeretnél jobb jegyeket kapni? A szüleid aggódnak a teljesítményed miatt? Semmi ok az aggodalomra, tippjeink segítségével könnyen jobb jegyekre tehetsz szert.

Három nagyon fontos tanácsot kell követned a jobb jegyek eléréséhez.

Készíts tervet

Nem lehetetlen jobb jegyeket szerezni!Miden hétre készíts egy tervet, ami alapján tanulsz! Használj egy naptárt, amibe feljegyzel minden fontos dolgozat- vagy vizsgaidőpontot. Így mindig szem előtt van, hogy mire kell többet tanulnod.

Rendszerezd a tantárgyaid, és napi szinten bontsd le, hogy mire mennyit kell tanulnod! Ezzel a módszerrel könnyebben és gyorsabban tudsz végezni a házi feladatokkal és a tanulnivalókkal. Ha esetleg eltérnél a tervedtől, ne csüggedj! Egyszer-egyszer belefér, de ne csinálj rendszert ebből!

Házi minden mennyiségben

Könnyebb haladni az anyaggal, ha mindig megcsinálod a feladatokat és a házit. Ha mindig csak halogatod, vagy meg sem csinálod, könnyen lemaradhatsz, és így egyre nehezebb lesz tanulni bármire is. Gyakorolj sokat, és legfőképpen tanulj folyamatosan, így meglátod, a vizsgák, dolgozatok előtt már csak el kell olvasnod a tananyagot egyszer vagy kétszer.

Beszélj a tanárokkal

A tanárok is sokat segíthetnek a tanulásban. Beszélj velük is, kérd meg őket, hogy javasoljanak olyan tanulási módszert, ami hatékony, vagy adjanak tanácsot a házi feladatok elvégzéséhez. Ha nem értesz egy tananyagot, akkor nyugodtan kérdezz. A tanárod biztos szívesen elmagyarázza egy szünetben vagy iskola után a nehezebb részeket.

Ha attól félsz, hogy a barátaid strébernek néznek, ne is törődj velük! A nagy vizsgáknál, dolgozatoknál majd minden kiderül!

Hogyan tanulj egy nagy dolgozatra?

Ne ess kétségbe, ha a közeljövőben várható egy nagy dolgozat, és te még egy szót sem tanultál rá! Íme, néhány trükk, amelyekkel sikeresen veheted az akadályokat.

  • Találj egy csendes helyet, ahol nyugodtan tanulhatsz, és nem zavar senki!
  • Rakj rendet a dolgaid között. Gyűjtsd össze az összes füzeted, rendszerezd a jegyzeteid!
  • Rangsorold a tanulnivalót. Ne azt tanuld meg először, ami a legkönnyebb, hanem azt, amivel nem haladsz olyan jól, illetve azokat a dolgokat, amik a legfontosabbak. Ha ezekkel kész vagy, jöhet a többi.
  • Tehát mennyi időd van tanulni? Számold ki, hogy melyik tantárgyra mennyi időt szánsz, vagy mennyi időt kellene, hogy szánj. Az is fontos, hogy a rengeteg elfoglaltságod mellett pihenni is tudj. Készíts tehát olyan beosztást, ami mindenkinek jó.
  • Tanulj folyamatosan, de mindig tarts szüneteket! 5-10 percre állj fel, mozgasd meg magadat! Egyél egy kis egészséges rágcsálnivalót (mogyoró, dió, alma vagy egy szelet étcsoki).

(KamaszPanasz - Gy. R. - health24)