házi feladat
#Suli, munka

Hogyan tanulj, ha sokáig hiányzol a suliból?

2024.01.23.
3 perces olvasási idő

Órák. Házik. Egyéb iskolai feladatok. Még olyan tanulók számára is, akiknek nem kell számolniuk egészségügyi problémákkal, nehéz néha képben maradni az iskolai feladatokkal. Mi a helyzet akkor, ha sokat hiányzol a suliból betegség miatt?

Úgy tűnhet, hogy az iskola kihagyása csak még egy dolog, ami miatt aggódhatsz. De ennek nem kell így lennie. Ha te is olyan vagy, mint sok gyerek, akinek rákja vagy más egészségügyi problémája van, úgy érezheted, hogy a betegség mellett való tanulás elszívja az energiádat. Az új készségek megtanulása és a problémamegoldás azonban nagyszerű lehetőség arra, hogy jól érezd magad, és fejleszd a képességeidet.

Dolgozz olyan módszerrel, ami számodra megfelelő

Ha beteg vagy, meg kell találnod a számodra megfelelő tanulási módszert. Az, hogy mi megfelelő napról, napra változhat. Néhány napon van energiád arra, hogy bepótolj egy egész heti anyagot. Más napokon viszont lassítani akarsz vagy szünetet tartanál, és ez rendben van így. Lehet, hogy nem leszel képes előre megmondani, hogy melyik nap melyik lesz a legjobb módszer. Legyen kéznél sokféle különböző feladat, így mindig lesz valami olyan, amiről úgy érzed, van kedved csinálni.

Nehéz kinyitni a könyveket és elkezdeni, de ez minden olyan tanulóra igaz, aki leül tanulni. Mivel időt vehet igénybe, hogy belerázódj a témába, mondd azt magadnak, hogy fél órán át dolgozol. Így majd rájössz arra, ha tényleg nem vagy-e elég jól ahhoz, hogy koncentrálj, vagy csak a kezdeti akadályon kellett-e túljutnod.

Az utolsó dolog, amire szükséged van, mikor arra koncentrálsz, hogy jobban legyél, az, hogy még az iskolai feladatokat is plusz akadályként éld meg. Senki sem tanul jól nyomás alatt. Ha kezded stresszesnek érezni magad, beszélj a tanáraiddal.

Szerezz jó jegyeket, jó egészség mellett

Ha a betegséged vagy a kezelések megnehezítik, vagy akár időnként lehetetlenné teszik, hogy teljesítsd a kötelességeidet, ne légy túl szigorú magadhoz. Az egészséged az első és legfontosabb. Ha nem érzed magad a legjobban, akkor tanulni sem fogsz tudni igazán jól.

Tippek az iskolai feladatok elvégzéséhez:

Itt van néhány módszer olyan tanulók számára, akik betegek vagy kórházban vannak, hogy felzárkózzanak azzal, ami az iskolában történik:

  • Tudd meg a tényeket. Kezdd azzal, hogy megkérdezed az orvosodat, előreláthatólag mennyi ideig kell hiányoznod. Tudd meg, hogy a kezelések beavatkoznak-e a koncentráló képességedbe, a munkádba, és a megszabott határidőkbe. Ha tudod ezeket, az segít majd, hogy előre tervezz és beszélj a tanárokkal.
  • Beszélj a tanáraiddal. Lehet, hogy lazább időbeosztásra van szükséged, vagy át kell tenni a vizsgaidőpontokat, határidőket. A tanárok segíthetnek megtervezni a munkatempódat. Mondd meg a tanáraidnak, amint megtudtad, hogy hiányozni fogsz. Minél több értesítést adsz nekik, annál egyszerűbb lesz nekik is veled dolgozni.
  • Ha hosszú időt kell a kórházban vagy otthon töltened, maradj kapcsolatban az osztálytársaiddal és a tanárokkal közösségi oldalon, e-mailen, vagy telefonon keresztül. Lehet, hogy a számítógéped segítségével meg is hallgathatod az órákat, vagy rajta keresztül csatlakozni tudsz az órákhoz.
  • Állíts fel reális célokat. Ha sokat kihagysz az iskolából, akkor mindenképp meg kell tervezned, hogyan fogod pótolni a lemaradásodat.
  • Nagyon fontos, hogy kapcsolatban maradj a tanáraiddal, amíg hiányzol. Folyamatosan értesítsd őket az állapotodról, és ne fél vagy ne légy szégyenlős, ha azt kell mondanod, hogy lemaradások vannak a terveddel. A jegyeidnek is jobb, ha előre elmondod a tanároknak, hogy meg tudsz-e csinálni valamit határidőn belül, minthogy kihagynád, és aztán próbálnád megmagyarázni, hogy miért. Ha úgy vetted észre, hogy egyre gyorsabban és gyorsabban haladsz, mint az eredeti terved, akkor azt is tudasd a tanárokkal.
  • Kérj segítséget. A szülők, tanárok, barátok valószínűleg szívesen asszisztálnak bármilyen módon, ahogy tudnak, akár ha szükséged van tippekre, hogyan végezd el a feladatokat időben vagy egy nehéz feladatban. Nem fogják tudni, hogy segítségre van szükséged, amíg nem szólsz.
  • Legyen naptárad a határidőkkel, vizsgaidőpontokkal, és más esedékes dátumokkal. Minél jobban megszervezed a dolgokat, annál egyszerűbb lesz, hogy előre tervezz, így maximalizálhatod az azt az időt, amikor elég jól érzed magad, ahhoz, hogy tanulj.
  • Ha úgy érzed, te vagy a világ hetedik csodája. A barátoknak és osztálytársaknak kérdéseik lehetnek a betegségeddel és a kezeléssel kapcsolatban. Annyi mindent, vagy annyira keveset mondhatsz nekik, amennyit szeretnél, de sokszor jó ötlet, ha megosztod, hogy min mész keresztül. Segíthet abban, hogy még jobban kötődj, vagy kevésbé szégyelld magad az osztálytársak előtt, és az osztálytársaknak is segít kiterjeszteni a megértésüket és empátiájukat.
  • Menj ki a pályára, ha tudsz. Ha sokáig ki kell hagynod az iskolát, de elég jól vagy ahhoz, hogy kimenj egy órára vagy kettőre ide vagy oda, csatlakozz az osztálytársaidhoz az iskolai meccseken, sporteseményeken, és más közösségi gyűléseken. Ettől sokkal jobban képben érzed majd magad.Ha ilyen lépéseket teszel, akkor megkönnyíted a visszatérést az iskolába és kevesebb eséllyel maradsz le. Valami mást is kapsz, amit a legtöbb középiskolai tanuló nem: egy esélyt arra, hogy jó szervezőkészséget és tanulási szokásokat sajátíts el. Ha a jövőben egyetemre vagy főiskolára készülsz, akkor már megvan a szükséges fegyelmed ahhoz, hogy motivált maradj a tanulásban magadtól.

(KamaszPanasz - Sz.D.L. - Kidshealth)