telefon
#Lélek

Stresszes vagy? Hívd fel anyukádat!

2010.05.16.
1 perces olvasási idő

Tudományosan bizonyított, hogy az édesanyáddal folytatott telefonbeszélgetés lehet a legjobb gyógyír egy stresszes esemény után, amely mindamellett, hogy lelkileg megnyugvást ad, szabályozza a szervezet hormonszintjét is.

Az amerikai Wisconsin egyetem kutatói 61, nagy nyilvánosság előtti fellépésre készülő fiatal lány kortizol (stresszhormon)- és oxitocin (boldogsághormon)- szintjét vizsgálták. Az előadást követően a lányok nyálából vett minta magas kortizol értéket mutatott. A résztvevők mintegy egyharmada a közelben tartózkodó édesanyjával közvetlen testi kontaktust létesíthetett, míg közel kétharmaduk telefonon beszélt a mamájával. A lányok egy része viszont semmiféle kontaktusba nem került az anyukájával.

Az anyukával történt találkozást követően az érintett fiatalok kortizol-szintje 30 percen belül normális mértéket mutatott, s az édesanyjukkal telefonáló lányok stresszhormon-szintje is normalizálódott, igaz némiképp lassabb mértékben. Azon fiatalok esetében, akik nem tudtak kapcsolatba lépni az anyukájukkal, továbbra is magas kortizon-érték mutatkozott.

A boldogsághormon, az oxitocin jelenléte azon lányok szervezetében igazolódott magasabbnak, akik vagy fizikai közelségben érezték édesanyjukat, vagy akik telefonon tudtak kapcsolatba lépni a mamájukkal.

(OKT; Forrás: Foxnews)