alkohol
#Drog, cigi, alkohol

10 nyomós érv, hogy ne igyál!

2023.09.12.
2 perces olvasási idő

Attól, hogy alkohol van a közeledben, még nem jelenti azt, hogy neked innod is kell! Nem nagy dolog, csak mondj nemet, és igyál valami mást! Láss a dolgok mögé, és hidd el, sokszor az ital csak rosszabbá teszi az estédet! Hogy hogyan? Íme, 10 példa!

1. Talán elfelejted az estéd

Sajnos az emlékezetkiesés egy-egy húzós este után sokkal inkább fordul elő tiniknél, mint felnőtteknél. A kamaszok nagy része másnap ugyanis úgy ébred, hogy gyakorlatilag halványlila fogalma sincs arról, hogy mi volt este. Vigyázz magadra, és ne hagyd, hogy elfelejtsd, mi történt előző este!

2. A részegségedről készített képek komoly károkat okozhatnak

Amikor részeg vagy, talán észre sem veszed, vagy abszolút nem foglalkozol azzal, hogy fotókat készítenek rólad. Pedig ezek a képek lehet, hogy később még kísérteni fognak.

Sok tinit vontak már felelősségre ilyen fotók miatt a suliban, otthon vagy komolyan esetben akár a rendőrségen is. Mivel már szinte mindenkinél lapul egy okostelefon, könnyen lehet, hogy részeg pillanataidat másnap viszont látod a Facebookon! De sajnos nem csak te!

3. Részeg telefonhívások…

A részegség azt is jelenti, hogy másnap rengeteg olyan hívással, vagy sms-sel szembesülhetsz, amelyeket reggel már nagyon megbánsz. Ezek lehetnek bocsánatkérő sms-ek a szüleidnek, vagy az exednek írt üzenetek, amelyekben szeretnéd, hogy visszajöjjön hozzád. Ne hagyd otthon a mobilodat, mert az nem megoldás! A megoldás inkább az, ha nem iszod le magad a sárga földig!

4. A józanok teljesen hülyének fognak nézni

Az alkohol csúnya játékot játszik veled! Míg te egyre inkább jól érzed magad, addig a külső szemlélő csak azt látja, hogy mozgásod kezd koordinálatlan és összevissza lenni. Te döntesz! Iszol és csatlakozol a többiekhez, akik a földön másznak, vagy inkább elkerülöd az alkoholt, és normális ember módjára viselkedsz ...

5. Ez illegális

Valószínűleg eleve nem lenne szabad alkoholt innod! Ugyanis a korhatár Magyarországon 18 év, míg egyes szigorúbb országokban, mint például az Egyesült Államokban 21 év. Ha túl fiatalon, vagyis nem legálisan iszol, lehet, hogy még rendőrségi és bírósági ügy is lehet az esti iszogatás ára, ez pedig sem a te hírnevednek, sem pedig a szüleidnek nem tesz jót!

6. Vezetés és ivás: soha

Tudtad, hogy ha pár sör után ülsz be az autóba 11-szer nagyobb az esélye annak, hogy autóbalesetben halsz meg? Van más lehetőség: hívhatsz taxit, kereshetsz egy józan sofőrt, megvárhatod, míg kijózanodsz, vagy a legjobb, ha egyáltalán nem iszol!

7. Olyan dolgot csinálsz, amit később megbánsz

Minél többet iszol, annál rosszabb az ítélőképességed, így sokkal hajlamosabb leszel olyan dolgokra, amelyeket reggel megbánsz, de az is lehet, hogy egész életeden át kísérni fog az esti döntésed. Persze ennek is vannak fokozatai. Történhetnek apróbb bakik, például egy téves hívás, vagy egy vita az egyik ismerősöddel. De sajnos ezek a dolgok lehetnek sokkal súlyosabbak is, így például előfordulhat, hogy reggel egy tetoválással a bőrödön ébredsz, vagy épp éjszaka beülsz egy ittas sofőr mellé...

8. Minden egyes ivásnál károsodik az agyad

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy heti egy ivászat is komoly agyi károsodást okozhat. A legnagyobb probléma az, hogy az agyadat, akkor éri károsodás, amikor az még fejlődésben van. Így később komoly problémáid akadhatnak, ha komoly feladatokat kell megoldanod, vagy nehéz döntéseket kell hoznod!

9. Meg is halhatsz (Tényleg!)

Ha túl sokat iszol, könnyen alkoholmérgezést kaphatsz, amely hasonló a drogtúladagoláshoz. Ha mindezt nem kezelik időben, könnyen előfordulhat, hogy meghalsz. Ha gyorsan kórházba szállítanak, van esélyed a túlélésre, de te rábíznád az életed egy rakás részeg emberre egy házibuliban?

10. Szórakozhatsz alkohol nélkül is

Komolyan! Egy buliban nem feltétlen a pia a legszórakoztatóbb dolog! Sokkal inkább a haverok, az új barátságok számítanak, mint sem az összetört bútorok, vagy azok a maradandó károsodások, amelyeket te okoztál! Ha józan maradsz, nyugodtan barátkozhatsz! Nem kell izgulnod, hogy mikor csinálsz butaságot, vagy mikor cselekszel rosszul! Ráadásul reggel valószínűleg mindenre emlékezni fogsz!

(KamaszPanasz - Cs.B. teenadvice.about.com)