lógás
#Suli, munka

A lógósok hajlamosak az ivásra is?

2011.01.03.
1 perces olvasási idő

A kutatók állítása szerint, azok a fiatalkorúak, akik hajlamosak az iskolakerülésre, akár kétszer nagyobb mértékben kerülnek kapcsolatba az alkohollal, mint társaik. Ennek hatása pedig az, hogy minél több fiatal iszik, annál nagyobb lesz az esélye a kiskorúak közötti szexnek, tették hozzá a felmérést végzők.

A tanulmány szerint, mely 3641 különböző 11 és 14 év közötti fiatal bevonásával készült Liverpoolban, azok, akik rendszeresen isznak hetente, tízszer nagyobb eséllyel létesítenek szexuális kapcsolatot egymás között. Egyben szoros összefüggést mutattak ki, az alkoholfogyasztás és az általános boldogtalanság jelensége között.

Az eredmények azt mutatták, hogy azon gyerekek között, akik az iskolát egy barátságtalan és kellemetlen helynek tartják, kétszeresen nagyobb volt az alkoholfogyasztók száma és két és félszer nagyobb eséllyel kerültek szexuális kapcsolatba (beleértve a csókot, pettinget és magát az aktust is).

A fiatalokat megkérdezték még általános közérzetükről, hogyan vélekednek önmagukról, milyen a kapcsolatuk szüleikkel és tanáraikkal.

„Legnehezebb a közelférkőzés”

A tanulmány (mely az egyik helyi fiatalokkal foglalkozó folyóiratban is megjelent) beszámol arról is, hogy hátrányos, rossz családi helyzetben lévő és boldogtalan fiatalok, akik nem tudják problémáikat megosztani szüleikkel, jellemzően hamarabb fognak alkoholhoz nyúlni, hogy megoldják bajaikat.

Egy másik kutató csapat, szintén szoros összefüggést állapított meg, az alkoholfogyasztás és a szexuális aktivitás között.

A heti rendszerességgel, vagy annál gyakrabban alkoholizáló fiatalok körében, tizenkétszeresnél is nagyobbra nőhet a szexre való hajlam. Valamit tízszeresen megnőhet a ténylegesen bekövetkező szexuális cselekmény.

„Az ilyen helyzetbe került gyerekek, könnyen elszakadhatnak a család és az oktatási rendszer által nyújtott támogatástól. Ennek kockázata pedig az, hogy nagyban növelik az egyes, szexuális úton terjedő betegségek kialakulásának esélyét, valamint a fiatalkori terhesség és alkohol okozta halálos balesetek számának megugrását.”

„Ez a tanulmány egyértelmű képet ad arról, hogy azok a gyerekek, akiknek a legnagyobb szüksége lenne támogatásra, egyben a hagyományos oktatás és szülői nevelés által, legnehezebben elérhető csoportot képezik.”

(Cs.B. - bbc.co.uk)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

suli