drog
#Drog, cigi, alkohol

10 tipp, hogy tényleg jól érezd magad a bulin

2023.07.22.
1 perces olvasási idő

A hétvége, a szünidő a nagy bulik ideje. Ebben nemcsak az a jó, hogy végre felhőtlenül együtt szórakozhatsz a barátaiddal, hanem az is, hogy levezetheted a benned felgyűlt feszültséget is. Ám nem mindegy, hogy hogyan! A szórakozás hevében könnyű megfeledkezni a biztonságról, tetteid következményeiről.

Mit kell tenned, hogy jól érezd magad a buliban, és biztonságban is legyél?

1. Ne tegyél semmi olyat, ami kellemetlen a számodra

Hidd el, azért, mert valamire nemet mondasz, még nem fognak lenézni a többiek. Ha pedig mégis, akkor nem éri meg, hogy az idődet rájuk pazarold. Az nem barát, aki olyan dologra akar rávenni, ami neked nem jó!

2. Ne fogadj el idegentől italt

Ne fogadj el semmilyen ételt vagy italt attól, akiben nem bízol tökéletesen!

3. Őrizd az italod

Soha ne hagyd az italodat felügyelet nélkül! Így elkerülheted, hogy valaki esetleg drogot tegyen bele.

4. Hogyan jutsz haza?

Mindig szervezd meg előre, hogy a buli végén hogyan fogsz biztonságban hazakerülni!

5. Szólj a szüleidnek, hogy hol vagy

A szüleid mindig tudjanak róla, hol vagy! Aggódnak érted, ám ha küldesz egy sms-t vagy rájuktelefonálsz, hogy jól vagy és vigyázol magadra, megnyugszanak és máskor könnyebben elengednek, mert érzik, bízhatnak benned!

6. Kerüld a drogokat

Kerüld a könnyednek nevezett partidrogokat! Fogyasztásuk nevükkel ellentétben súlyos következményekkel járhat! Gondold végig, megéri-e, hogy a buliból esetleg a kórházba kerülj, szüleid bizalmának elvesztéséről nem is beszélve!

7. Ha eldurvulna a buli

Próbáld meg a megfelelő keretek között tartani a bulit, ha kell, akár azon az áron is, hogy kihívod a rendőrséget! Sokkal komolyabb bajtól óvhatod meg így magad és társaidat is.

8. Viselkedj felelősségteljesen

Ha valami olyat tennél a buli lázában, ami tiltott, nem csak téged fognak felelősségre vonni, hanem kiskorúságod miatt szüleidnek is felelniük kell a tetteidért!

9. Ne menj egyedül buliba

Tartsd magad a „Többen nagyobb biztonságban” elvhez. Buliba soha ne egyedül menj, hanem valamelyik barátoddal vagy barátnőddel. Haza is mindig együtt menjetek, így egymásra is tudtok vigyázni, és nagyobb biztonságban vagytok! Azonban véletlenül se ülj ittas sofőr mellé! Bár a gondolat, hogy hamarabb hazaérsz csábító lehet, de nem éri meg a kockázatot. A séta hazafelé remek alkalom a buliban történtek megbeszélésére.

10. Telefonálj, ha baj van

Ne habozz a mentőket, a rendőrséget vagy a 112-t hívni, ha úgy érzed, vészhelyzet van és segítségre van szükséged!

(KamaszPanasz)